Vanilj

Vanilj är en vanlig smakprofil i vin som kan härledas till ekfat som används för att lagra eller åldra vinet. Vanilj ger en mjuk och krämig smak som kan balansera upp andra smaker i vinet. Detta kan ge vinet en mer komplex och djup smakprofil som är populär bland många vinälskare.

Frågor och svar om Vanilj:

Vad ger viner smaken av vanilj?

Vaniljtonen i vin kommer oftast från lagring i ekfat, där vanilj-aromerna i träet överförs till vinet.

Vilka typer av viner är vanligtvis associerade med en vaniljton?

Vaniljtoner är vanligtvis förknippade med viner som lagrats i ekfat, inklusive många röda viner som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/merlot/u0022u003eMerlot u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/pinot-noir/u0022u003ePinot Noiru003c/au003e, samt vissa vita viner som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/chardonnay/u0022u003eChardonnayu003c/au003e.

Vilka typer av maträtter passar bra med vin som har en vaniljton?

Röda viner med vaniljtoner kan ofta para sig väl med maträtter som grillad biff eller lamm, medan vita viner med vaniljtoner kan fungera bra med rätter som grillad kyckling eller skaldjur i en gräddig sås.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.