Ekigt

Ekighet i vin-sammanhang betyder att vinet har lagrats på ekfat vilket ger en smak av vanilj, kryddor och ibland även rostad ek. Det kan också bidra till vinets struktur och mjukhet.

Frågor och svar om Ekigt:

Vad betyder ordet u0022ekigtu0022 i vin-sammanhang?

Ekigt beskriver en smak eller doft av trä från ekfat som har använts för att lagra eller åldra vin.

Vilka typer av viner kan ha en ekig smak?

Ekiga smaker är vanliga i röda viner, särskilt de som är lagrade på ekfat, som till exempel u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/merlot/u0022u003eMerlot u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/pinot-noir/u0022u003ePinot Noiru003c/au003e. Vissa vita viner kan också ha en ekig smak, särskilt u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/chardonnay/u0022u003eChardonnayu003c/au003e.

Hur påverkar ekiga smaker vinets karaktär?

Ekiga smaker i vin, som kommer från fatlagring, kan ge vinet en karaktär av vanilj, kryddor och rostad ek. Det kan lägga till komplexitet och struktur, samt bidra till en rundare och fylligare smakprofil. Ekiga smaker kan vara en önskad egenskap i vissa vinstilar, särskilt i röda viner.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.