Chaptalisering

Hem » Ordlista » Ordlista facktermer om vin » Chaptalisering

Chaptalisering är när man tillsätter socker till druvsaften före jäsning för att öka alkoholhalten i vinet. Det görs vanligtvis i kallare klimat där druvorna inte kan nå den optimala mognadsgraden. Chaptalisering kan påverka smaken och kvaliteten på vinet.

Frågor och svar om Chaptalisering i vin-sammanhang:

Varför skulle man använda chaptalisering?

Chaptalisering kan hjälpa till att skapa balans i vinet genom att öka alkoholhalten. Det är vanligt i kallare klimat där druvorna inte kan mogna tillräckligt.

Vilka nackdelar finns det med chaptalisering?

Tillsats av socker kan påverka smaken och kvaliteten på vinet genom att minska dess komplexitet och ge en mer artificiell sötma. Det kan också leda till övermogning av druvor och en obalanserad alkoholhalt.

Finns det lagar som reglerar chaptalisering?

Ja, många vinregioner har lagar som reglerar användningen av chaptalisering. Vissa regioner tillåter inte alls användning av tillsatt socker medan andra har specifika regler för hur mycket som får tillsättas.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.