Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Bastflaska, pasta & Italiensk advent!
|

Bastflaska, pasta & Italiensk advent!

Vin i bastflaska – finns det något mer romantiskt än det? Lite historia, lite vin och lite god pasta så där lagom till advent. Välkomna!

Man kan undra varför den traditionella bastflaskan fortfarande är så enormt populär alltsedan de blev trendiga i Sverige på 70-talet. Vi tror att den handlar om romantik, god mat och fantastiskt vin. Vad tror du?

Chianti DOCG vinerna är förträffliga redan som de är, men serverar du en mysig middag med bastflaska på bordet, så gör du onekligen succé! De passar med hela repertoaren av det italienska smakrika köket, allehanda pastarätter med läckra såser, pesto och bolognese, såväl som till krämiga såser med smör och tryffel. Vi fyller stora pastasnäckor till antingen buffén, eller som förrätt och snacks – du kan självklart även servera dessa med en god tomatsås. Receptet hittar du nertill efter de 3 vintipsen som buteljeras i Chiantis traditionella bastflaska och som du finner på Systembolaget.

Vin i bastflaska är en urgammal idé

I alla pizzerior fanns de aningen med vin i eller som bordsdekoration på rutiga dukar och med levande ljus i. Lite Lady & Lufsen stuk … och typiskt Toscana. Redan på mitten av 1300-talet började man tillverka dessa rariteter som kallades för ”Fiasco” och man lindade bast kring hava flaskan för att skydda glaset mot stötar. Allt började med en herre som hette Giovanni Boccaccios Decamerone som reste runt i landet med häst och vagn för att fly undan digerdöden. Tillsammans satt de kring sina ’fiascoflaskor’.

Tillverkningen av fiasco-flaskor existerar fortfarande, men det var främst under 1900-talet som tusentals glasblåsare i Toscana höll sig sysselsatta och bastflaskan blev jättepopulär en symbol för regionen Chianti och deras vin. Idag hittar man fortfarande varianter av bastflaskan.

I regionen Chianti är Sangiovese den populäraste druvan och som fyller vinflaskor med smakfulla, medelfylliga viner med en red variation av smaker med en jordnära och rustik profil till runda eller mer fruktdrivna viner. Se våra vintips!

Bastflaska - 4 vintips

 Vintips i bastflaska

Villa Puccini Chianti, 2022 | #70095

Medelfylligt, fruktigt vin med inslag av fat, körsbär, blåbär, örter, viol och örter. Mjuka tanniner och läcker syra.

Borghetto Fiaschetto Chianti, 2021 | #59190

Fylligt med härlig bukett av mogna körsbär och plommon och subtila kryddiga toner. Smaken är fyllig och balanserad, trevliga tanniner och frisk syra.

Castelgreve Fiasco Chianti Classico, 2021 | # 53688

Aromatisk med örtig doft av körsbär, mandel och ett stänk choklad. Fin i eftersmaken.

Ruffino Chianti Superiore, 2022 | # 76578

Fräsch, elegant Superiore av Sangiovese – Cabernet-blend. Medelfyllig av körsbär och plommon samt örtkryddor och kanel.

Fyllda pastasnäckor med ost, spenat & pinjenötter

Denna rätt kan du ha som aptitretare eller en rätt som står sig lika bra som huvudrätt med en god marinarasås. De gratineras i ugnen och det blir finessrikt, krämigt md en len och lätt på fyllningen. Beräkna för 2-3 pers som huvudrätt med tomatsås eller för flera att hugga i på buffén.

  • ca 25 stora pastasnäckor
  • 1 dl pinjenötter, rostade
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 200 g babyspenat, lätt förvälld
  • ½ dl färska basilikablad, finhackad
  • ca 75 g ädelost, skär i småbitar
  • 1 dl parmesan, finriven
  • ½-1 dl grädde

Rosta pinjekärnor i en stekpanna utan olja tills de är aningens bruna och låt vila ett tag. Och under tiden värm ugnen till 180 grader.

Koka pastasnäckorna enligt anvisningar i saltat vatten tills den är al dente och skölj den i kallt vatten. Sila dem och låt svalna.

Under tiden förväller du spenaten med lite salt i en stekpanna i olja. Låt svalna.

Kör nu ädelosten, senaten, pinjenötterna, basilika, pressad vitlök samt grädden i en matberedare och kör tills du får en smidig kräm. Anpassa grädden, det ska inte bli för tunn fyllning.

Fyll sedan en spritspåse med krämen. Häll några droppar olivolja i botten av en ugnsfast form fyll försiktigt de kokta pastasnäckorna genom att spritsa lite av krämen i varje snäcka och lägg dem sedan i formen. Lägg folie över formen (det får inte bli för brunbränt utan bara bli varmt) och grädda ca 10 min. Garnera med riven parmesan.

Frågor och svar

Vad betyder ordet ’Fiasko’?

’Fiasco’ kommer från latinet för flaska, behållare med stil av vanligtvis med en rund kropp och botten.

SkillnSuperiore producerats enligt strängare regler än ’Classico’ och vanligtvis md högre alkoholhalt.aden mellan Superiore och Classico?

Vad är det för kvalitet på Chianti?

Även om ”Classico” och ”Superiore” låter som att de säger något om vinets kvalitet, är de i själva verket beteckningar för kvalitetsnivån DOCG fast med olika krav på vilka druvor i vinet och hur länge det är lagrat.

Vad är en Chianti Classico eller Superiore?

Chianti Classico är uppkallad efter var den odlas. Classico är en av sju underregioner i Chianti och måste vara minst 80 procent Sangiovese och ha lagrats i 10 månader. Chianti Superiore betecknas efter produktions- och åldringskrav. Druvor bör komma från Chianti regionen och lagras i nio månader, varav tre måste vara på flaska innan de släpps.

Vilka är de tre nivåerna av Chianti?

Chianti: De enklaste vinerna i DOCG.
Chianti Superiore: En beteckning av högre kvalitet inom Chianti DOCG.
Chianti Riserva: Det här är de bästa vinerna i Chianti DOCG.

Mer om Chianti:

Vinjournalen.se Tips
Doppio Passo Primitivo
Doppio Passo Primitivo
Pris:287 :-
Artikel nr:320408
Smak blåbär, fruktig, hallon, lakrits, mörka körsbär
Arom blåbär, hallon, lakrits, mörka-körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
fläsk
lamm
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2021DruvorPrimitivoAlkohol13 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.