Chianti är den vinregion som täcker störst yta av Italiens kanske mest pittoreska landskap – Toscana. Med lyxig charm och en fruktigt, djupröd, elegant ton tar Chiantis druvor vinentusiasternas värld med storm. Dock finns en stor skillnad mot att ta ett glas Chiantivin sittandes på verandan i ett halvmolnigt och någorlunda blåsigt Sverige, jämfört med att avnjuta vinet på plats, bland Toscanas kullar och cypresstäckta dalar.


Inte nog med att Toscanas vyer är så vackra att de ofta skildrats i verk skapade av världens mest kända konstnärer, regionen är även födelseplats för konstikonerna Leonardo Da Vinci, Michelangelo och Rafaello. Toscana är även benådad med att ha Florens, en utav världens viktigaste konststäder, som sin största stad.

Tack vare dess nära belägenhet till medelhavet frodas Chianti av ett gynnsamt klimat som innebär delvis mycket varma somrar, men trots det, svalare nätter. Denna särskilda kombination är fördelaktig för just Chiantis signaturdruvor.  

Sangiovese – Chiantis primära druvsort

Druvsorten som kännetecknar Chianti som vinregion är Sangiovese. Viner gjorda på denna utsökta druva präglas av elegans med sina robusta, kryddiga noter, färgen är djupt bärig. Traditionellt fylls vinerna i en ovalformad, halmklädd flaska. Eftersom Chianti är en relativt stor vinregion på runt 260 km2 är dock vingårdarna allt annat än monotona och repetitiva. Oftast erbjuder de inte heller endast ett utbud baserat på Sangiovese, utan de gör även ett bra jobb med att lyfta fram andra druvsorter i sitt sortiment, såsom Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Merlot, Syrah, och Colorino, som alla används till att producera utsökta röda viner. För att få fram vita viner så används främst de fruktigt utsökta druvorna Malvasia och Trebbiano.

Chianti präglas av innovativ och konstnärlig rikedom, vilket speglar sig i dess autentiska vinproducenter. Det finns mycket att upptäcka i denna spännande vinregion då varje producent erbjuder något unikt, samt att regionen präglas av en uråldrig vinmakartradition, vilket innebär att det finns många äldre vinrankor som garanterar utmärkt kvalitet.

Som ett samarbetande kooperativ har Vinjournalen.se och Winetourism.com slått samman drivkraften i att presentera några utav Chiantis bästa vinproducenter:

Karta – Vingårdar att besöka i vinområdet Chianti

Fattoria Uccelliera

En vackert belägen vingård omgiven av olivträd och orörd natur, i närheten av Medelhavet och de ikoniska städerna Pisa och Livorno. Här kan besökare avnjuta röda, vita, rosé, mousserande, och söta viner av bland annat Chianti DOC klassificering. Inte nog med det så bjuds det även på lokala ostar, charkuterier och annat gott till vinerna. Dessutom så behöver man inte heller oroa sig gällande övernattningen då man kan få sova över på plats. Vingården är inte endast omgiven av vacker natur, utan området bjuder på många spännande aktiviteter såsom trekking, ridning, golf, och vandringsmöjligheter.

Appellation: Chianti DOC & Toscana IGT

Rekommenderad aktivitet:

 • guidad tur
 • upptäck vingården och den antika källaren med trätunnor
 • smaka på 5 utsökta viner

Pris per person: 10 €

Fattoria di Montemaggio

Denna imponerande samt ekologiska vingård ligger i hjärtat av Chianti, mitt emellan det ståtliga Florens och den välbevarade kulturarvsskatten Siena. Egendomen är en viktig antikvitet, med en historia som daterar tillbaka till år 1560. Med ett epoksbevarat torn beläget på den imponerande gamla romerska vägen så är Fattoria di Montemaggio prestigefyllda medlemmar av Chianti Classicos konsortium. De har ett rikt utbud av ekologiska viner vars produktionsprocesser värnar om naturen, vilket innebär att de helt avstår från kemiska tillsatser. Förutom de utsökta och högkvalitativa vinerna så finnes där även allt man kan tänkas behöva, såsom en restaurang, boendemöjligheter, samt barnaktiviteter.

Appellation: Chianti Classico DOC, Chianti DOCG & Toscana IGT

Rekommenderad aktivitet:

 • Upptäck vingården och källaren
 • Smaka utsökta ekologiska viner
 • Utöka dina kunskaper med unika vinprover såsom blindtestning

Pris per person: 15.9 €

Tenuta Canto Alla Moraia

En familjeägd och ekologisk vingård med omtanke för ”det där lilla extra”, beläget strax utanför Arezzo med ungefär lika långt avstånd till både öst- och västkusten. Här finns allt från en restaurang, boendemöjligheter i lyxklass, och barnaktiviteter, till spännande regelbundna event som livar upp, i form av utställningar i samarbete med lokala konstnärer. Ägarna Silvia och Rodolfo har gjort ett utmärkt jobb med att ta vidare vinmakartraditionen från sin tidigare släkt, och tack vare det så bjuder de på fantastiska vita, röda, rosé, och mousserande viner. Egendomen ligger längs med en antik romersk väg, omringad av vackra cypress-, kastanj-, och olivträd.

Appellation: Chianti DOCG, Toscana IGT, Veneto IGP & Prosecco DOC

Rekommenderad aktivitet:

 • Smaka ekologiska viner, varav Prosecco är inkluderat
 • Njut av vinerna tillsammans med aptitretare eller en måltid
 • Ta en spännande kurs i matlagning

Pris per person: 50 €

Agricola Matteoli

Vingården som producerar liten kvantitet men hög kvalitet, med belägenhet strax utanför den antika staden Siena. Här värderas genuint hantverk då vinmakarna endast bearbetar vinets olika steg med manuella processer. Detta resulterar inte endast i en noggrann druvselektivitet, vilket är anledningen till den begränsade utgåvan, utan även genuina Chianti-viner med unik karaktär. På Agricola Matteoli kan besökare smaka på bland annat spännande Vinsanto-viner, som är ett regiontypiskt sött vin gjort på druvorna Malvasia och Trebbiano, tillsammans med lokala godheter i form av ostar, kex, och annat lockande.

Appellation: Chianti Classico DOCG

Rekommenderad aktivitet:

 • Upptäckt vingården den olivträdstäckta vingården
 • Smaka utsökta viner med regionala tilltugg
 • Köp hem dina egna flaskor från vingårdens egna butik

Pris per person: 35 €

Castello Monterinaldi

En ekologisk samt genuin vingård, belägen i hjärtat av det historiska Chianti Classico som präglas av spår från den antika romartiden. Omtanke för jorden och hur produktionsprocessen påverkar naturen är en hög prioritet, vilket är anledning till att det odlats ungefär 5000 vinrankor per hektar. Med en blandning av tradition samt modern innovation så producerar Castello Monterinaldi utsökta viner, samt olivolja, som det också bjuds på under vinprovningarna. Här finns det möjlighet att äta på vingårdens egen restaurang, eller varför inte ta en spännande kurs i traditionell matlagning?

Appellation: Chianti Classico

Rekommenderad aktivitet:

 • Smaka utsökta ekologiska viner och olivoljor
 • Njut av lokala tilltugg eller en måltid
 • Ta en spännande matlagningskurs

Pris per person: från 10 €

Tenute San Fabiano – Conti Borghini Baldovinetti De’ Bacci

Vingården är lokaliserad på höjden av Toscanas kulliga dalar, med utsikt över den vackra antika staden Arezzo. Egendomens terroir sägs ta del av ett utav världens bästa, vilket är av stor vikt gällande vingårdens produktion av dess utsökta viner samt extra jungfruolivoljor. Området är vackert och historiskt, i vilket antika torn kan beskådas mitt bland de natursköna vyerna. De ädla vinrankorna är placerade på altituder mellan 250 och 450 meter över havet, vilket gynnar dess lyxiga druvor. Och just lyx går att uppleva fullt ut, genom att sova över i vingårdens egna 1500-talshus, med ståtlig stil och inredning, samt en stor och i värmen mycket välkommen, pool.

Appellation: Chianti DOCG, Vino nobile Di Montepulciano DOCG, IGT Red Tuscany & IGT White Tuscany

Rekommenderad aktivitet:

 • Smaka på de goda vinerna med regionala tilltugg
 • Ta del av en guidad vingårdstur
 • Sov över i den lyxiga gästvillan med vacker poolutsikt

Pris per person: 20 €

Castello Della Paneretta

En vacker slottsegendom som andas lyx med toppviner av Chianto Classico DOCG. Slottets torn härstammar från 1200-talet, och resten av slottet från 1500-talet, och dedikerades till konstnärer och vinintresserade redan då. Vingårdens vinrankor täcker en yta på mer än 300 Ha, men trots det så plockas alla druvor manuellt, vilket resulterar i högkvalitativa viner. Hanteringen av skörden värnar om traditionella metoder, som bygger på flera hundra års kunskap. Som besökare tas man tillbaka till dåtiden, och om man vill ta lyxen ett steg längre så har man möjligheten att boka vistelse med övernattning på det exklusiva slottet som är inrett i epoksenlig kunglig anda.

Appellation: Chianti Classico DOCG

Rekommenderad aktivitet:

 • Smaka på utsökta viner
 • Beskåda de vackra vyerna
 • Ta in känslan av lyx genom att sova över på slottet

Pris per person: 30 €

Fattoria Poggio Capponi

En enastående vingårdsfarm som daterar tillbaka till renässansens Florens, och som idag är en populär destination tack vare dess vackra vyer med bland annat antika vinrankors terrasser, som ofta visats upp i filmer. Tack vare dess ideala terroir, så producerar vingården inte endast viner, utan även olivolja, vete och agrikulturella produkter. Men vinerna är särskilt utmärkande eftersom de är välkända världen över bland vinentusiaster. Egendomen bjuder på en vacker och välkomnande atmosfär med boendemöjligheter för att säkerställa vistelsen. Inte är det bara fördelaktigt att det finns en svalkande pool till hands, utan även att vingården endast ligger 25 km från den fantastiska staden Florens.

Appellation: Chianti DOCG

Rekommenderad aktivitet:

 • Njut av de otroliga vinerna och upptäckt den spännande källaren
 • Planera in en hel dag med aktiviteter i området
 • Ta del av den inbjudande poolen

Pris per person: 20 €

Tenuta Di Trecciano

En pittoresk medeltida renoverad villa är mittpunkten för denna vingård. Naturen är sagolik, med rik jord som gynnar Toscana flora såsom cypressträd, och vingården kan tack vara den mycket bördiga jorden odla både vindruvor och oliver. Beläget strax utanför Siena, en antik kulturskatt till stad, finns Tenuta Di Trecciano. Den antika villen var en gång meditationscenter för klosternunnor, och med respekt för tradition och det förflutna så har man lyckats restaurera byggnaden på ett sätt som förgyller det gamla, och smälter in med det nya. Produktionsprocessen för vinerna utförs manuellt med noggrann omtanke för druvorna, vilket resulterar i utsökta autentiska viner.

Appellation: Chianti Colli Senesi & IGT Toscana

Rekommenderad aktivitet:

 • Upptäck egendomens vingård och källare
 • Ta en picknick i den vackra miljön
 • Smaka de utsökta vinerna med regionala tilltugg

Pris per person: 22 €

San Fabiano Calcinaia

Vingården med en enastående källare, som producerar utsökta ekologiska viner. Med ungefär lika långt avstånd till både Florens och Siena, så finns vingården placerad över de högre kullhöjderna mitt i Chiantis vinregion. Besökare får upptäcka några utav regionens mest prestigefyllda viner, och på förfrågan erbjuder vingården en exklusiv Vintage Premium provsmakning. Besökare blir alltid varmt välkomnade och får en tur bland både vinrankorna, och den imponerande källaren. Vill man, så finns det möjlighet att dra ut på besöket då man kan sova över i en vacker byggnad belägen på egendomen.

Appellation: Chianti Classico DOCG Bio & Toscana IGT Bio

Rekommenderad aktivitet:

 • Smaka några fantastiska ekologiska viner
 • Vandra bland de vackra vinrankorna
 • Njut av regional den lokala maten

Pris per person: 25 €

Villa Travignoli

Beläget strax väster om Florens, ligger det vackra Villa Travignoli, vars vinrankor daterar ända bak till år 1080. Det imponerande medelhavsklimatet i mix med att vingårdarna befinner sig på en yta 250 till 400 meter över havet, i närheten av Apennine bergen, gynnar de utsökta druvorna, som till majoritet består av Sangiovese. Vingården specialiserar sig på Chianti Rufina-viner som är mjuka, fruktiga, och fräscha viner, som härstammar just från denna del av Chianti. Vingården har tillhört samma familj i över 100 år, och de värnar än idag sina förfäders traditionella metoder gällande vinmakeriet.

Appellation: Chianti Rufina DOCG

Rekommenderad aktivitet:

 • Upptäck den antika byggnaden
 • Njut av de enastående vyerna
 • Smaka autentiska Rufina-viner

Pris per person: 20 €

Pietraserena

Vingården har tillhört samma familj i fyra generationer och de brinner än idag för att representera sina rötter. Därför specialiserar vingården sig på att odla sällsynta regionala druvor såsom Chianti Colli Senesi DOCG och Vernaccia di San Gimignano DOCG. Tålamod och tradition är två grundpelare i vingårdens filosofi, och de bearbetar all skörd manuellt för att få ett så högkvalitativt resultat som möjligt. Varje unik vingård tillhörande vingården står för ett typ av vin, som sedan professionellt blandas för att resultera i slutprodukten. Ett besök hos Pietraserena innebär ett perfekt tillfälle att prova på det traditionella Chiantivinet med oval halmklädd flaska.

Appellation: Chianti Colli Senesi DOCG, Vernaccia Di San Gimignano DOCG, IGT Toscana & Vin Santo Del Chianti DOC

Rekommenderad aktivitet:

 • Njut av högkvalitativa viner
 • Upptäck källaren och vingården
 • Smaka på lokala tilltugg

Pris per person: 25 €

Pomona

En ekologisk egendom som inte endast producerar högkvalitativt vin, men även rik olivolja samt flera olika frukter och grönsaker utefter årstiderna. Vingården har tillhört samma familj sedan 1800-talet, och än idag värnas de traditionella metoderna vilket innebär att skörden handplockas, samt processas på bästa möjliga sätt enligt de druvor som används, vilka är de regionala traditionella druvorna Sangiovese och Trebbiano, som båda leder till utsökta viner. I det vackra landskap som vinrankorna befinner si, växer även korn och klöver, vilket bidrar till en unik arom hos druvorna. Besökare får prova på några av de mest omtyckta vintage-klassade vinerna, samt familjens egenproducerade korvar. 

Appellation: Chianti Classico

Rekommenderad aktivitet:

 • Lär dig om den ekologiska livsstilen
 • Smaka på de utsökta ekologiska vinerna och olivoljan
 • Upptäck vintage-viner

Pris per person: 15 €

La Roccaia

Vingården som ligger strax intill den antika och ståtliga staden San Gimignano. Ägaren Franco startade vinmakarverksamheten här under 1980-talet, som har blivit en passion för livet. Och det märks tack vare att han producerar bland de mest älskade Chianti Colli Senesi DOCG-vinerna i hela världen. Tack vare egendomens belägenhet så produceras det även utsökt olivolja, samt att besökare får en perfekt vy av San Gimignano från den ståtliga kullhöjden som vingården befinner sig på. Det välkomnande La Roccaia erbjuder även övernattningsmöjligheter med en stor pool till hands.

Appellation: Chianti Colli Senesi DOCG, Toscana IGT & Vernaccia Di San Gimignano DOCG

Rekommenderad aktivitet :

 • Njut av den otroliga utsikten
 • Smaka på fantastiska viner
 • Slappna av i den härliga poolen

Pris per person: 25 €

Conti Capponi – Villa Calcinaia

En ekologisk vingård vars historia började i början på 1500-talet. Tack vare dess naturliga fördelar såsom den kalkrika jorden, havsnivån, och solexponering, så gynnas vinrankorna, men även vingårdens egen olivskörd. Både vinrankorna och olivträden befinner sig i en enastående vy, och har daterats till 1800-talet, vilket innebär en högkvalitativ och sofistikerad skörd. Även getost och honung produceras på vingårdens egna resurser. En ekologisk livsstil ligger i grund för vingårdens anda, och ägarna berättar mer än gärna om gårdens unika metoder. Till de utsökta vinerna, bjuder vingården på god traditionell mat med ursprung från Toscana. 

Appellation: Chianti Classico DOCG

Rekommenderad aktivitet:

 • Upptäck den ekologiska livsstilen
 • Smaka på utsökta viner, men också andra av gårdens egentillverkade produkter
 • Se och lär dig om ekologiska produktionsmetoder

Pris per person: 20 €

Azienda Agricola Montaioncino

Väster om Florens, i närheten av den vackra staden Empoli ligger Azienda Agricola Montaioncino vackert beläget i en dal med fyra imponerande floder: Elsa, Pesa, Arno och Orme. Ägarens far köpte först egendomen och planterade de första vinrankorna där, vilka kom att trivas ovanligt bra. Området är känt för sin bördiga jord, och därför producerar vingården inte endast vin, utan även högkvalitativ olivolja. Men de utsökta Chianti DOCG-vinerna som vingården är mest känd för, handplockas, och processas med den modernaste tekniken för att så hög kvalitet som möjligt ska drivas ut ur druvorna. Gäster som vill dra ut på vistelsen i den vackra egendom som Azienda Agricola Montaioncino, välkomnas att sova över av de vänliga ägarna.

Appellation: Chianti DOC, Vin Santo DOC & Quinto IGT

Rekommenderad aktivitet:

 • Njut av de vackra vyerna
 • Smaka på fantastiska viner
 • Lär dig om vintillverkning

Pris per person: 15 €


Läs mer om ett stort urval av vingårdar i Toscana, som går att besöka, på Winetourism.com. Du kan även läsa om och jämföra vingårdar som erbjuder vinprovningar i Chianti samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter. Mycket nöje!

Författare: Kinga Bajko

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy