Det finns cirka 1.100 vingårdar och omfattar ca 10.400 hektar och tjänar totalt 24 olika vingårdar och alla dessa producerar ungefär 300.000 liter vin med varje skörd.

Vinets Historia i Conca de Barberà

De flesta vinhistoriker tror att odling och produktion av vin i DO Conca de Barberà först introducerades av romarna. Men under denna tid, då Morerna ska ha ockuperat den iberiska halvön, upphörde odlingen och bearbetningen av viner att existera nästan helt och det var inte förrän under medeltiden som vinproduktion i denna region äntligen började igen och ta fart på allvar.

Mycket av den plötsliga pånyttfödelsen av vinframställning i regionen var starkt påverkad av spridningen av den katolska kyrkan och antalet kloster som byggdes. I Katalonien var klostret Sant en Maria de Poblet nära Montblanc – som vid den tiden den tredje största staden i Katalonien – hem åt Tempelherreorden. Munkarna i klostret och riddarna arbetade tillsammans för att odla vingårdar och producera egna viner i klostrets källare.

Denna tidiga vingård kan ses än i dag och är ett mycket populärt turistmål. Under 18 och 19-talen skedde en enorm tillväxt i odling av druvor och produktion av vin i hela regionen. Detta berodde till stor del på stora ökningar av de kvantiteter av vin som exporterats till Europa och den nordamerikanska kontinenten. Under denna tid blev vindruvor återigen den mest framstående grödan i regionen.

Återkomsten av vin i Conca de Barberà

Det var också under denna tid att ett antal terrasser höggs in i sidorna av bergen i regionen då bönderna sökte nya vägar för att öka mängden odlingsbar mark. På grund av den kraftigt ökade mängd vin som producerades i regionen, byggdes en järnväg som förbinder kuststaden Reus till Montblanc som ett sätt att transportera dessa stora mängder vin så snabbt och kostnadseffektivt som möjligt.

I slutet av artonhundratalet led hela Conca de Barberà av vinlus-angrepp likväl som resten av Europa. Detta medförde en plötslig stopp av vinexplosionen då majoriteten av de vingårdar i regionen helt förstördes. Men vingårdarna i Conca de Barberà gjorde en häpnadsväckande comeback och gick in i samarbete inte bara med Katalonien utan Spanien också.

Första vinproduktionen i Syndikat

År 1894 bildade de inblandade av odlingen av vindruvor i Conca de Barberà sitt egen syndikat, speciellt för att samverka vinproduktionen. Detta kollektiv organiserades under direkt kontroll av Joan Espulgas, ett fransk vingårdsgods som lyckats att få vinlusangreppen under kontroll.

Under dennes ledning började hela kollektivet systematiskt återplantera varje tum av vingårdarnas utrymme i Conca de Barbera genom galler av gamla vinstockar med vinlus-motverkande vinrankor. Hela processen visade sig vara mycket framgångsrik och år 1903 slutfördes det allra första vinkooperativ som byggs i Spanien i Barbera. Men det var inte förrän år 1985 som regionen fick officiell Denominación de Origen-status.

Vingårdar nära Poblet Monastery

De allra flesta av de vingårdarna i regionen finns ligger runt Montblanc; en mycket historisk stad. DO Conca de Barberà innehåller fjorton olika städer och byar i hela Tarragona-provinsen. Dessa inkluderar Vimbodi, Vilaverd, Vallclara, Solivella, Senan, Sarral, Rocafort de Queralt, Pira, Montblanc, Fores, L’Espluga de Francolí, Conesa, Blancafort och Barbera de la Conca.

Alla vingårdar som finns planterade i dalen Anguera och Francolí är väl skyddade av de omgivande bergskedjorna Codony, Sierra de Montclar och Sierra de Comalats, som alla ligger i norr. Prades Sierra i söder, Sierra de Mirama och Cogulló i öster och Sierra del Tallat och Sierra de Vilobi till väst.

Jord och Klimat

All mark på detta område är relativt platt eller ligger på kullar som varierar i höjd över havet från 1.100 meter till 2.000 meter. Jordarna här tenderar att vara mörka och fyllda med kalksten, relativt lösa i struktur och har mycket låga nivåer av organiskt material. När du närmar dig Sierra de Prades tenderar jorden att innehålla en stor mängd skiffer blandat med berget.

Eftersom Conca de Barberà ligger i de norra delarna av Portugal, tenderar klimatet här vara på den mer måttliga sidan där somrarna kan vara mycket varma och vintrarna ovanligt kalla. Medeltemperaturen i regionen är cirka 57 grader Fahrenheit med en rekordtemperatur under vintern på 21 och toppar under sommaren runt 95 grader Fahrenheit.

Vårarna för med sig viss risk för frost, särskilt i de vingårdar som ligger på högre höjder. Den genomsnittliga nederbörden i regionen är ca 508 mm, där de flesta regn tenderar att falla under höstmånaderna. Lyckligtvis för vinodlarna ger de omgivande bergen ett gott skydd mot de rådande vindarna och eftersom de är belägna på högre är vingårdarna inte mottagliga för överdriven sommarhetta. Emellertid lider regionen av högre fuktnivåer än är vanliga i närliggande DOS, vinstockar i denna region ser ungefär 2.500 timmars frisk solljus per år.

Vindruvorna i Conca de Barberà

De vanligaste odlade vindruvor i denna region är Parellada och Macabeo. De används för att framkalla både cava och vita viner. Båda druvsorterna Tempranillo och Trepat odlas här för produktionen av röda viner. Under bemyndigande av kontrollorganet, odlas även ett antal utländska druvsorter här och inkluderar Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot och Syrah. Till skillnad från stor del av resten av Spanien, dominerar vita viner även här och representerar två tredjedelar av alla vindruvor som odlas i regionen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy