Man började redan på 60-talet anlägga vingårdar i Thailand. På grund av det tropiska klimatet hade man egentligen inte några större förhoppningar för att lyckas med att få fram några riktiga kvalitetsviner, eftersom röta och svamp trivs utmärkt i värme och fukt. Men genom vitikultur och ny teknik har man lyckats att minimera skadeeffekter och idag planteras flera olika druvsorter. Den tidigaste druvan, Malaga Blanc, tros ha anlänt till Thailand redan på 1700-talet och idag också den allra populäraste.
Man kan säga att detta är en liten men blomstrande industri som producent prisbelönta viner av internationella kvalitetsdruvor som klan åtnjutas på landets hotell och restauranger. Under årens lopp har thailändska viner vunnit mer än 100 utmärkelser, bland annat guldmedaljer vid internationella vintävlingar.

Thailändska viner blir alltmer populära, inte bara bland turister, utan bland även den lokala befolkningen.
Thai Wine Association, som funnits sedan 1995, har 6 medlemmar. Dessa vinproducenter finns i tre huvudregioner. Man kallar vinerna för New Latitude Wines eftersom de främst produceras på 30-50 ° latitud, norr och söder. Årligen produceras 800.000 flaskor vin av torr, söt och mousserande typ.

    • Antal vingårdar: 6 Dessa är Alcidini, Granmonte, PB Valley, Village Farm, Monsoon Valley, Silverlake Winery.
    • Regioner: 3
    • Skördetid: januari till mars
    • Total vinodling: 372 tunnland
    • Antal ton: 459
    • Vita druvor: Chenin Blanc, Colombard, Malaga Blanc, Viognier
    • Röda druvor: Black Queen & Pokdum, Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Grenache, Pinot Noir, Sangiovese, Shiraz/Syrah, Tempranillo

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy