Hem » Vin Tester » Mateus Rosé (2571)

Mateus Rosé (2571)

Smak:Detta torra rosévin för tankarna till geléhallon och hallonkarameller. Även röda äpplen och rosor gör sig påminda i den generellt spritsiga karaktären. Söta, syrliga och aningen bittra smaker varvas och gör drycken till ett balanserat och enkelt vin.

Framställning:Vinet är framställt av olika en blandning av röda druvor, bland andra baga, rufete, tinta, barocca och touriga franca. Framställningen följer traditionella procedurer som används vid tillverkning av vitt vin. Lagring sker långsamt utan skal och på ståltank.

Portugal:Alla varianter av vin framställs i Portugal: rött, vitt, rosé, portvin, madeira och andra starkviner. Portugisiska viners karaktär ändrades i samband med landets inträde i EG år 1986. Tidigare hade fokus legat på tanninrika viner utan starka fruktsmaker som sedan ändrades till fruktiga viner. Landet ligger ofta på tionde plats i världen vad gäller vinproduktion. Vinernas korkar kommer oftast från Portugal som är nummer ett i detta avseende då 30 % av världens korkekar finns här. Portugal följer ungefär samma regler som Frankrike och Italien när det gäller vinproduktion, odling och kvalitet.

Sogrape:Mateus viner ägs av Sogrape som är Portugals största vinproducent. Varumärket var faktiskt det första som såldes av Sogrape som grundades 1942. Vintillverkningen har fortsatt ägt rum vid små familjeägda vingårdar samtidigt som tillverkningsmetoderna moderniserats och företagets omfång ökat. Numera äger Sogrape flera varumärken och är utbredda inom Portugals vinindustri. Deras roséviner blev oerhört populära under 1970-talet, och även om den karakteristiskt formade Mateus-flaskan finns kvar har smaken anpassats till den modernare publiken genom att ta bort en viss mängd sötma då man numera generellt föredrar torrare viner.

Frågor och svar:

Vilka druvor används för att framställa Mateus Rosé?

Vinet är framställt av en blandning av röda druvor, bland andra baga, rufete, tinta, barocca och touriga franca.

Hur beskrivs smaken av Mateus Rosé?

Smaken för tankarna till geléhallon och hallonkarameller. Även röda äpplen och rosor gör sig påminda i den generellt spritsiga karaktären. Söta, syrliga och aningen bittra smaker varvas och gör drycken till ett balanserat och enkelt vin.

Hur lagras Mateus Rosé?

Lagring sker långsamt utan skal och på ståltank.

Vilket företag äger Mateus viner?

Mateus viner ägs av Sogrape som är Portugals största vinproducent.

Vad är Portugals position i världen vad gäller vinproduktion?

Portugal ligger ofta på tionde plats i världen vad gäller vinproduktion.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.