Hem » Vin Skola » Lathund – så fixar du bästa vinprovningen själv!

Lathund – så fixar du bästa vinprovningen själv!

Här får du den optimala checklistan för en framgångsrik vinprovning hemma tillsammans med vännerna. Med lite smart planering kan det hela bli riktigt lyckat, så kommer din vinprovningskväll att bli lika bra som ett professionellt event och du kan skapa en kväll dina gäster sent kommer att glömma!

Förbered dig innan!

–> Allra, allra först: bestäm vilka som ska bjudas in! Det finns alltid vänner som inte tycker om exempelvis rosévin. Andra dricker enbart vitt vin. Kräsna vill bara ha en särskild druva…  DU känner dina vänner bäst! Inte förrän du vet vilka som ska bjudas in, bör du egentligen bestämma ett tema.

–>Bestäm ett tema. Professionella vinprovningar har ofta ett tema. Det är faktiskt inte så svårt att komma på flera olika teman för din vinprovning, när du kan utgå från din egen och dina vänners smak. Några idéer skulle exempelvis kunna vara att

  • välja ett land där alla viner kommer från ett specifikt land, varför inte prova enbart franska, europeiska, argentinska eller amerikanska viner?
  • välja en viss region och prova några olika viner från samma område
  • nya kontra gamla världens viner
  • samma druvtyp men från olika länder/områden
  • jämföra två olika druvtyper

–>Bra förslag på druvor kan vara

  • Shiraz
  • Pinot noir
  • Merlot
  • Tempranillo
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Riesling

–> Gör trevligt och personligt inbjudningskort, så att alla känner sig riktigt välkomna.

Fundera på upplägget. Exempelvis:

–>Det är bra om du själv förbereder lite material kring temat med info om land, region, druva och skriver ut det till alla som är inbjudna. Det blir samtidigt en liten guide som hjälp på vägen med ledtrådar där du beskriver vissa karaktärsdrag för druvan, färg och typiska smaker… så har alla en chans att gissa rätt.

–>Vore det trevligt med en tävling där dina gäster får tävla om vem som kan beskriva vinet bäst, gissa druvan, gissa område … endast din fantasi sätter gränserna.

–>Det kanske blir dyrt om du själv måste köpa alla vinerna. Kanske kan gästerna ta med sig var sin flaska istället? Be då om att de tar med sig en viss druvtyp, ett land eller något i linje med temat.

–>Fundera på tilltugg som inte är för dominant i smaken, kanske mildare ostar eller grönsaksstavar med dip?

–>Sätt ihop en deltagarlista för att veta hur mycket vin du ska köpa in, men tänk på att ni antagligen kommer att dricka istället för att spotta ut vinet, så var inte überambitiös. Ta inte för många viner. Tre till fyra viner brukar vara tillräckligt för en vinprovning hemma. Ni vill ju kunna prata om vinerna också.

–>Förbered anteckningsmaterial för alla gäster där de kan skriva ner sina kommentarer om vinet. Till att börja med kan det vara bra att följande kategorier:

  • Fyllighet – känns vinet rikt, mustigt. lätt eller tungt?
  • Tanniner – identifieras som en något besk smakton som känns bak mot roten av tungan
  • Syra – känner du ofta vid sidorna av tungan
  • Aromer – vilka olika aromer kan alla gästerna identifiera?
  • Ekfat – beskrivs ofta som en lite rostad smak med inslag av exempelvis vanilj och örter
  • Färg – titta på vinet, håll det mot en ljus bakgrund och studera färgen.

–>Bestäm i vilken ordning vinerna ska avsmakas så att alla får chansen att prova de olika vinerna. Viner med högre alkoholhalt serveras av naturliga skäl sist.

–>På vinprovningen gäller: titta – virvla – dofta – smaka. Och känn av eftersmaken och upplev nya smakkaraktärer.

Frågor och svar:

Vilket är det första steget i att planera en vinprovning hemma?

Det första steget är att bestämma vilka som ska bjudas in.

Vilka är några förslag på teman för en vinprovning?

Några förslag på teman kan vara att välja ett land, en region, jämföra olika druvtyper eller nya kontra gamla världens viner.

Vad kan man göra för att göra vinprovningen mer interaktiv?

Man kan ha en tävling där gästerna får tävla om vem som kan beskriva vinet bäst eller gissa druvan eller området.

Hur kan man göra vinprovningen mer kostnadseffektiv?

Gästerna kan ta med sig var sin flaska istället för att värd/värdinna köper alla vinerna själv.

Vilka kategorier kan man ha med i anteckningsmaterialet för vinprovningen?

Fyllighet, tanniner, syra, aromer, ekfat och färg är några kategorier man kan ha med i anteckningsmaterialet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.