Eldat höstlamm med betor och två röda vintips

På Vinjournalen.se gillar vi entusiastiska matentreprenörer som har de där fräscha och bra  produkterna som man bara vill ha när man lagar mat, smarta redskap, bra kokböcker och praktiska köksmaskiner.

Foto: Patrick Clinton

Söders gourmet drivs av Johan Heibert tillsammans med kockkollegan Ann-Katrin Nylund. Johan Heibert har lång erfarenhet som kock och köksmästare inom restaurang och hotell. Han har utbildat sig på Grythyttans restauranghögskola. Johan driver även Johan Heibert Gastronomi och håller kurser för kockar och hjälper restauranger med menyer och konceptupplägg eller så kanske han lagar mat tillsammans med anställda på ett företag. Vi bad Johan att bjuda på ett av sina goda och höstiga recept. Och nu ska vi få lära oss vad som menas med Sous Vide.

Johan förklarar: ”Sous Vide betyder att man vakuumförpackar en matprodukt och tillagar den i ett exakt tempererat vattenbad. Detta gör så att exempelvis lammkött blir mörare och exakt tillrett. Ingen en överstekt yta eller rå kärna. Grönsaker kan också tillagas Sous Vide. Då får de bra tuggmotstånd och behåller alla näringsämnen och aromer.”

Förhandstips:

Johan bakar betorna Sous Vide på 85°C i 1 timme. Dessutom pricklade han gurkan och hällde den ättikslagen i en vakuumpåse och förpackade tillsammans med gurkan för att vakuum-infusera gurkan så att den suger åt sig av lagen på bara 30 sekunder. Dillen och körsbären torkades i torkugn på 40°C i 3 timmar innan han mixade allt till ett pulver.

Eldat höstlamm med betor, dill och körsbär

(för 6 personer)

  • 6st lamminnerfilé
  • salt och svartpeppar

Putsa filéerna och krydda med salt och peppar. Tillaga dem Sous Vide på 52°C i ca 20 minuter. Ta upp, torka av och elda filéerna.

Betor

  • 18 st små rödbetor
  • 12 st små gulbetor
  • 1 st polkabeta

Koka rödbetorna i en kastrull och skala dem. Koka gulbetorna på samma sätt. Hyvla polkabetan tunt.

Picklad gruka

  • 1 st gurka
  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten

Koka ihop ättika, socker och vatten och låt kallna. Gör små bollar av gurkan med ett kuljärn och lägg ner i ättikslagen. Låt gurkan marinera i minst 1 timme.

Sås och garnie

Här har jag kokat om en ljus lammfond med körsbär och lite sherryvinäger. Jag har även torkat dill på 40°C och mixat till ett pulver. Samma sak har jag gjort med körsbär.

Uppläggning

Toppa de eldade lammet med körsbärspulver och dela filéen i tre delar. Placera lammbitarna i en ring tillsammans med tre rödbetor och två gulbetor. Stick ner några skivor polkabeta och picklad gurka i mellanrummen. Garnera med dillpulver, havt körsbär, rödbetsskott, röd minimangold och dill. Häll sedan såser i mitten av ringen.

Vill du prova på Sous Vide men behöver utrustning? Här får du produkttips!

Våra vintips!

Vårt första vintips är ett typiskt Rhônevin. Domaine des Pasquiers Plan de Dieu är ett mörkt, fylligt och generöst vin från topproducenten Domaine des Pasquiers och familjen Lambert som grundade vingården 1935. Detta vin är framställt av de druvtypiska Grenache, Syrah och Mourvèdre i en kraftfull och smakrik blandning. Tänk fruktbomb! Här finns svarta mjuka plommon, mogna moreller och vilda hallon allt väl sammansatt med förnämliga kryddor som lagerblad, lakrits och svartpeppar. Mycket prisvärt vin för sin klass som är både stramt med lena tanniner och mjuk läng finish. Finns i butik.

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu 2017 | SB2298 | Frankrike, Côtes du Rhône | 199 kr

 

Vårt andra vintips kommer från Nya Världen och Forester Estate i soliga Margret River, Australien. Vinmakarna Todd Payne och Kevin McKay har gjort denna klassiska och mycket välgjorda Cabernet med en unik druvsammansättning av främst Cabernet Sauvignon och små, små delar av Cabernet Franc och Petit Verdot. Prisvärt, stilrent och elegant boutiquevin med en generös fruktkompott av mogna, mörka frukter och bär, arom av mörkrostat kaffe och med kryddor som eldig paprika och söt lakrits. En mycket välbalanserad Cabernet med härlig fatkaraktär och en fin och lång eftersmak. Finns i beställningssortimentet.

Forester Estate Cabernet Sauvignon 2015 | SB 6486 | Australien, Margret River | 179 kr

 

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!

Artikelnummer: 3040

Typ: Rött Vin

Producent:

Land: Italien, Veneto

Alkohol:13,5 %

Pris:135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons [banners_zone id=5]

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna