Hur ska man dricka rom?!
Det finns inget bästa sätt att dricka rom på, eftersom rom finns i olika stilar och lagringar … men romfamiljen bjuder på världens bästa och mångsidigaste spritdrycker!
I Sverige kanske vi inte är så rimbitna och vi får ofta frågan varför finns det så många olika stilar av rom och hur dricker man den. Är rom endast till för att blanda drinkar? Nej vi kör en Mojito eller en Daiquiri – och så klart gör vi den på exempelvis Bacardi. Men det finns faktiskt en helt annan romkultur också, om man lyssnar på romentusiasterna.
Romkategorin är komplex. Oka stilar, olika färger, från vit till mörk, guldgul, kryddad, okryddad… det kan vara ren sprit eller romlikör … med eller utan is … med olika lagringsperioder och till och med olika sätt som den tillverkas på. Visste du att rom till exempel även tillverkas i Thailand? Eller i Danmark? Trodde du att den enbart görs på melass, sockerrör? Visst känner man sig lite överväldigad med alla typer av rom, det är inte helt enkelt att greppa – det finns ingen enskild stil eller ett bästa sätt att dricka rom på.
Mycket kort om rom
Innan vi presenterar en riktigt god nyhet i Sverige och en långlagrad rom, som vi tycker du borde prova i första hand för att lära känna en ekfats-långlagrad, mer komplex rom så du kan smaka den precis som den ska smaka. Men först en kort update:
Rom kan antingen destilleras av sockerrörsjuice eller melass och får dra i destilleringspannor. Rom har likheter med annan destillerad sprit, tänk konjak, tänk whisky. Regler kring produktionen är dock inte lika strikta, men det som skiljer här är råvaran, sockerrör.
Rom kan göras på melass, sockerrörsjuice, sockerrörssirap eller till och med rörsocker beroende på var i världen den tillverkas. Med ett ord, det handlar om socker. Man krossar och maler sockerröret, får t ett råsocker, en tjock, klibbig, svart sirap som kallas melass och som fermenteras och destilleras för att slutligen blir rom. Och nu sätter alltså även sockerindustrin lite mer kvalitetspress melass som krävs för göra rom.
Romälskare har alltid uppskattat rom, och hade det inte varit för centilitrarna i drinken, så hade den nog levt ganska anonymt liv, i alla fall i vårt land. Men vi förstår alla att en långlagrad komplex rom ska avnjutas helt som den är, utan någon poppig läsk, för att kunna känna den där välutvecklade smaken och för att lära känna rommens verkliga karaktär, upptäcka fler smaker och aromer och förstå den krångliga produktionsprocessen bakom.
Prova en god rom!
Vi tänkt presentera en nylanserad, långlagrad och smakkomplex rom om finns på Systemet, hantverksrommen Great Dane Rum 15 Years, som faktiskt sluttillverkas i Danmark av en mycket uppmärksammad och populär spritproducent på Nordjylland, familjeägda Skotlander Rum & Gin.
Den är gjord av sockerrör och av ingredienser som man tar direkt från Karibien, från länder som Guatemala, Panama, Jamaica, Barbados… Rommen får en dubbel mognadsprocess med det bästa av två världar: klassisk karibisk rom med en touch av dansk världsklass av en renommerad romproducent som har totalpejl på vad de gör!
Den prisbelönade Great Dane Rum-serien i producenten portfölj går från lättare rom till långlagrad rom i olika stadier. Great Dane Rum 15 Years har lagrats i 15 år på bourbonfat både i tropikerna samt en andra gång i svala källare i Danmark.
Great Dane Rum 15 Years bjuder på en härlig upplevelse. I gommen samlas några riktigt kryddiga och söta smaker som dadlar, mörk choklad, från smörkola till melass och förstärkt med toner av apelsin, marsipan, vaniljstång och arrak på en och samma gång. Allt toppat med enormt fina inslag av ekfat. Och den serveras allra bäst i rumstemperatur för att frigöra de underbara aromerna i spriten så att du riktigt kan njuta!
Bara lugn, vi kommer att skriva mer om rom så småningom!
Great Dane Rum 15 Years | SB-nr: 93017 – 649:-
Frågor och svar
Melass är den tjocka, mörka sirapen som görs det krossade sockerröret och saften som man får. Saften kokas sedan för att bilda sockerkristaller och tas bort från vätskan. Den tjocka, bruna sirapen som finns kvar är melass.
Att dricka rom med is eller helst rumstempererad är det bästa sättet att drick den när man väljer en långlagrad komplex rom. Det är något speciellt med att smutta på rommen och känna aromerna.
För att göra en cocktail kan man blanda en billigare och lättare rom med exempelvis ananasjuice, coka-cola, tonic vatten, smaksatt bubbelläsk, pressad lime med mera.
Det bästa är att ha lite olika rom hemma, lagrade, komplexa, lättare osv. så kan man dels sutta på smakerna och dels blanda läckra drinkar.
Det är en myt! Du blir inte fullare av rom gör dig inte mer full än exempelvis whisky eller vodka. Det är alltid mängden alkohol du dricker, som angör hur full du blir.
Läs mer om starka drycker!
- Historien om Martell – unik konjak med gamla anor
- Grappa – Italiens livselexir
- Metaxa – på revival 2018