Salt

Salt i vin kan påverka smaken på olika sätt. Det kan framhäva viss sötma och dämpa syra. Men för mycket salt kan också göra vinet obalanserat och obehagligt att dricka. Så använd sparsamt!

Frågor och svar om Salt:

Vad är syftet med att tillsätta salt i vin?

Att tillsätta en liten mängd salt i vin kan minska den bittra smaken och ge en mjukare smakupplevelse.

Vilka typer av viner kan dra nytta av att tillsätta salt?

Viner med hög tannin och hög syra, som till exempel röda viner från Bordeaux eller Toscana, kan dra nytta av att tillsätta en liten mängd salt för att balansera smaken.

Vilken mängd salt är lämplig att tillsätta i vin?

I normala fall tillsätts inte salt direkt i vin, eftersom vinets smakbalans och komplexitet är beroende av naturliga ingredienser. Vinets saltnivåer kan dock påverkas av markförhållanden där druvorna odlas. Det är viktigt att följa vinets naturliga karaktär och inte tillsätta extra salt.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy