Pistagenötter

Pistagenötter i vin-sammanhang beskrivs ofta som en smak- eller doftkomponent i vinet som påminner om rostade pistagenötter. Detta kan ha en lätt sötma och en nötig ton som kan vara framträdande i vissa vintyper, särskilt i vita viner.

Frågor och svar om Pistagenötter:

Vilka typer av viner kan ha en påtaglig pistagenötsarom eller smak?

Vanligtvis kan vita viner som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/chardonnay/u0022u003eChardonnay u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/viognier/u0022u003eViognier u003c/au003eha en påtaglig pistagenötsarom och smak. Vissa röda viner som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/pinot-noir/u0022u003ePinot Noiru003c/au003e och u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/grenache/u0022u003eGrenache u003c/au003ekan också ha denna ton.

Kan pistagenötter i vin vara ett tecken på fel eller defekt?

Nej, pistagenötter i vin är inte ett tecken på fel eller defekt. Det är en naturlig smak och doft som kan hittas i vissa viner.

Vilken typ av mat eller rätter kan passa bra med viner som har en pistagenötsarom eller smak?

Viner med en pistagenötsarom eller smak kan passa bra med rätter som innehåller rostade nötter, särskilt pistagenötter, eller med rätter som har en nötig underton som till exempel risotto med svamp och nötter.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.