Depå – Bottensats

Hem » Ordlista » Ordlista facktermer om vin » Depå – Bottensats

Depå, eller “bottensats”, är den fasta substans som bildas i botten av vinflaskan eller vintunken efter en tid av lagring eller förvaring. Det kan bestå av döda jästceller, druvfibrer eller andra partiklar som faller ut från vinet. Det är oftast ofarligt och kan filtreras bort innan servering.

Frågor och svar om Depå – Bottensats i vin-sammanhang:

Kan depån påverka smaken av vinet?

Ja, depån kan påverka smaken och strukturen av vinet om den inte filtreras bort. Det kan bidra till en oönskad grumlighet och en strävare smak.

Vilka typer av viner har oftast mer depå?

Viner som har legat på sin jästfällning, som mousserande viner eller u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/chardonnay/u0022u003eChardonnayu003c/au003e-viner som lagrats på sin jästfällning, har oftast mer depå.

Hur kan man undvika att depån stör vid servering?

Förvara vinet liggande så att depån stannar på botten och se till att servera vinet varsamt så att den inte virvlar upp.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.