Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Depå – Bottensats

Allt om Vin» ordlista» Ordlista facktermer om vin

»  Depå – Bottensats

Depå, eller ”bottensats”, är den fasta substans som bildas i botten av vinflaskan eller vintunken efter en tid av lagring eller förvaring. Det kan bestå av döda jästceller, druvfibrer eller andra partiklar som faller ut från vinet. Det är oftast ofarligt och kan filtreras bort innan servering.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

Ja, depån kan påverka smaken och strukturen av vinet om den inte filtreras bort. Det kan bidra till en oönskad grumlighet och en strävare smak.

Viner som har legat på sin jästfällning, som mousserande viner eller Chardonnay-viner som lagrats på sin jästfällning, har oftast mer komplexitet och djup i smaken.

Förvara vinet liggande så att depån stannar på botten och se till att servera vinet varsamt så att den inte virvlar upp.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar