California Sustainable Winegrowing Alliance
California Sustainable Winegrowing Alliance är en amerikansk organisation som arbetar för att hållbarhetscertifiera vingårdar i hela Kalifornien. Kalifornien är världens fjärde största vinregion vilket också gör att vinproduktionen har stor inverkan på den omgivande miljön. California Sustainable Winegrowing Alliance (CSWA) arbetar för att få fler vingårdar att bli hållbarhetscertifierade och dra nytta av de fördelar det innebär. Vinjournalen fick en pratstund med organisationens VD Allison Jordan som berättade mer om organisationen.
Varför ska vingårdar följa principerna bakom California Sustainable Winegrowing Alliance?
Hållbar vinproduktion innebär att odla druvor och producera vin av hög kvalitet samtidigt som man skyddar miljön, är en bra granne och arbetsgivare samt strävar efter att driva en verksamhet med ett långsiktigt perspektiv.
Det kaliforniska vinsamhället har tagit det omfattande tillvägagångssättet till sina hjärtan eftersom det är viktiga affärsmässiga och personliga värderingar för vinproducenterna att vara respektfulla grannar, arbetsgivare och förvaltare av marken.
I dagsläget produceras mer än 80 procent av det kaliforniska vinerna på vingårdar som är certifierade av California Sustainable Winery, och hälften av delstatens 655 000 tunnland som täcks av vingårdar har den rigorösa och transparenta certifieringen California Sustainable Winegrowing eller är certifierade via andra hållbarhetsprogram.
Förutom att ha en förvaltningsetik, följer lantbrukare och vinodlare hållbarhetsprinciper och väljer ibland en frivillig certifiering eftersom certifieringen har flera förmåner. Vingårdarna kan till exempel minska kostnaderna och öka vinsten, minimera miljömässiga risker och vara en del av ett nätverk med kollegor som delar samma värderingar.
Certifieringar och standarder av olika slag kan hjälpa till att kommunicera trovärdiga hållbarhetsinsatser gentemot handel och konsumenter samt driva på kontinuerliga förbättringar som gynnar både miljö och samhälle.
Vad ska allmänheten veta om hållbar vinproduktion i Kalifornien?
Hållbarhet handlar om att vara hållbar från druvor till glas, vilket omfattar metoder på vingården, i produktionskedjan och samhället. Nedan följer några exempel som visar omfattningen på en hållbar vinodling:
- Bevara naturresurserna det vill säga energisnåla alternativ och skydda miljön på och runt vingården.
- Ansvarsfull ogräs- och skadedjursbekämpning, till exempel får som betar av ogräset, humlor och andra nyttiga insekter som pollinatörer, falkar som tar mindre skadedjur och okonventionella ogräsmedel som även de används sparsamt.
- Öka och förbättra livsmiljöer för nyttoinsekter
- Stärka familjevingårdar och företag som arbetar för en vinproduktion som gynnar såväl anställda som samhället
- Främja hållbara arbetsmetoder, produkter och tjänster som ingår i vinproduktionen, allt från druvor och förpackningar till städmaterial
- Arbeta för att minska utsläppen för att mildra klimatförändringarna
Vingårdarna som är certifierade enligt California Sustainable Winegrowing kontrolleras årligen av en oberoende kvalitetsansvarig som följer upp och ser till att hela produktionskedjan följer kraven på hållbarhet. Dessutom måste vingårdarna visa att de hela tiden arbetar med att förbättra sina hållbara arbetsmetoder.
Nämn tre saker som utmärker California Sustainable Winegrowing Alliance (CSWA)
1. En mångfald av vinodlare och bred användning av metoder
Förutom att engagera en gemensam kommitté för hållbar vinodling – bestående av över 50 vinodlare – för att skapa California Code of Sustainable Winegrowing, utbildningsprogrammet Sustainable Winegrowing och Certified California Sustainable Winegrowing, fick vi input från flera organisationer. Det handlade om regionala vinföreningar i hela staten, akademiska institutioner, statliga myndigheter, ideella föreningar och andra sakkunniga och tekniska experter.
CSWA har också varit värd för mer än 660 workshops med nästan 17 000 deltagare. Som den fjärde största vinproducerande regionen i världen har Kalifornien ett av världens mest omfattande och allmänt antagna programmen för hållbar vinodling. Det främjar i sin tur en kultur av ständiga förbättringar och ledarskap inom hållbarhet.
CSWA publicerar årliga certifieringsrapporter, som är tillgängliga för allmänheten på vår webbplats. De årliga rapporterna visar på en bred användning, transparens för intressenter och bidrar till att driva ständigt pågående förbättringar.
När vi uppdaterade programmet 2017, genomgick det en SCS Global Services tillsynsutvärdering för att säkerställa att CSWA följer internationella hållbarhetsstandarder.
2. Jämlikhet sporrar hållbarhet och innovation
Det är glädjande att se att hållbarhet har blivit mainstream och det finns en sund konkurrens mellan vingårdar som vill vara ännu mer innovativa och miljövänliga än sina grannar. I mångt och mycket är det så vin alltid har producerats i hela Kalifornien, men det finns alltid utrymme för förbättringar. En del av magin med hållbarhet är att vinodlare vågar tala om och dela med sig av hur de tar hand om och vårdar vinstockarna, marken och sina anställda. Det finns alltid en känsla av vad kommer härnäst och hur kan vi bli ännu bättre när passionerade vinodlare möts och pratar om hållbarhet.
3. Du kan lära dig mer om och hitta hållbara viner och vingårdar
Intresserade konsumenter, handlare och media kan lära sig mer om hållbar vinodling och certifiering på flera sätt, till exempel:
- Besök CSWA:s certifieringswebbplats – californiasustainablewine.com – för mer information om hållbarhetscertifiering och hitta certifierade vingårdar och viner.
- Besök California Wines webbplats discovercaliforniawines.com för att lära dig mer om Kaliforniens hållbarhetsprogram och -metoder och gå en kostnadsfri ambassadörskurs online.
- Leta efter hållbarhetsrelaterad information på vingårdars webbplatser och ställ frågor om deras hållbara vinodlingsmetoder under vingårdsbesök.
Hur ser framtiden ut för CSWA?
Principerna för ständig förbättring och innovation gäller även för California Sustainable Winegrowing Alliance. Vi letar ständigt efter sätt att hjälpa vinodlarna att göra förbättringar på plats, att hitta samarbetspartners som kan hjälpa oss med nya metoder, incitamentsprogram eller forskning, för att underlätta för de vingårdar som ännu inte är involverade i ett utbildningsprogram eller är certifierade.
Inom klimatförändringsområdet har vi redan gjort en hel del arbete, till exempel:
- Många hållbara metoder är klimatsmarta metoder
- Alla certifierade vingårdar måste mäta energi- och vattenanvändning, tillsatt kväve och utsläpp av växthusgaser.
- Vi har arbetat med andra vinregioner runt om i världen för att utveckla ett internationellt protokoll för växthusgaser för vin sedan 2007 och uppdaterade det 2012.
Vi vet att det behöver göras mer och vi arbetar för närvarande på en strategi för att hjälpa industrin att minska sin miljöpåverkan. För att förbättra vår kommunikation till handel och konsumenterna har vi bland annat utvecklat den tidigare nämnda ambassadörskursen och webbplatsen. Det finns alltid mer att göra och vi arbetar ständigt med att förbättra vår marknadsföring och kommunikation för att nå ut med fördelarna med certifieringen till ännu fler vinodlare.