Umbrien är en ofta förbisedd vinregion i Italien, men med sitt milda klimat och unika terroir producerar den viner som är väl värda att upptäcka. Lär dig mer om denna region, dess druvor och viner, och upptäck varför du borde prova ett glas Umbrien.

Geografi – Umbrien vinregion

Umbrien är en region i centrala Italien som gränsar till Toscana i nordväst och Marche i öster. Regionen är relativt liten, med bara omkring 15 000 hektar vinodlingar. Den största staden i Umbrien är Perugia, som också fungerar som huvudstad i regionen. Vinrankorna i Umbrien växer på kullar och sluttningar med en höjd mellan 150 och 500 meter över havet.

Druvor som används i Umbrien vinregion

Umbrien har ett brett utbud av druvor som odlas, både inhemska och internationella. De mest använda druvorna i Umbrien är Sangiovese, som är vanlig i röda viner, och Grechetto, som används för vita viner. Andra vanliga druvor inkluderar Trebbiano, Malvasia, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Viner från vingregionen Umbrien

Umbrien är främst känd för sina röda viner, men regionen producerar också en hel del vita viner och en liten mängd rosévin. De röda vinerna från Umbrien är vanligtvis kryddiga och fruktiga, med mjuka tanniner och en medellång eftersmak. Vita viner från Umbrien har ofta en frisk syra och blommiga toner. Några av de mest kända vinerna från Umbrien inkluderar Torgiano Rosso Riserva, Sagrantino di Montefalco och Orvieto.

Mat och vin från Umbrien vinregion

Maten i Umbrien är lika viktig som vinet. Regionen är känd för sina färska råvaror och rustika rätter som passar perfekt till de lokala vinerna. Några av de mest kända rätterna inkluderar Umbriensk salami, truffelpasta och ravioli med svampfyllning.

Är du intresserade av att besöka regionen Umbrien? Boka enkelt vinprovning och vingårdsbesök i Umbrien via WineTourism.com, en sida för vinturism på nätet.

Frågor och svar om Umbrien

Vilka är de mest odlade druvorna i Umbrien?

De mest odlade druvorna i Umbrien är Sangiovese, Sagrantino och Grechetto.

Vilket vin från Umbrien passar bäst till en rik pasta med svamp och tryffel?

Ett rött vin från Umbrien som passar bra till en rik pasta med svamp och tryffel är Montefalco Sagrantino.

Vilken är den mest kända DOCG-vinet från Umbrien?

Den mest kända DOCG-vinet från Umbrien är Montefalco Sagrantino DOCG.

Vilken är den mest kända vinregionen i Umbrien?

Den mest kända vinregionen i Umbrien är Montefalco, som är mest känd för sitt Sagrantino-vin.

Vad är skillnaden mellan Orvieto DOC och Orvieto Classico DOC?

Orvieto Classico DOC omfattar en mindre geografisk yta och druvorna måste odlas i högre höjd jämfört med Orvieto DOC. Dessutom har Orvieto Classico DOC strängare produktionsregler och högre kvalitetskrav.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy