Kalabrien, den lilla italienska regionen längst ned på den italienska stöveln, är en av de mest spännande vinregionerna i Italien. Regionen producerar ett brett utbud av viner, från vita till röda och söta, och är hem till flera intressanta druvsorter. Dessutom utgör regionens bergiga landskap och närhet till Medelhavet ett unikt terroir som ger vinerna en särskild karaktär. I den här artikeln tar vi en närmare titt på Kalabrien och dess viner.

Geografi av Kalabrien vinregion

Kalabrien ligger i den södra delen av Italien, på den italienska stövelns tå. Regionen har en lång kustlinje mot Medelhavet och är hem till flera bergskedjor, inklusive Apenninerna och Aspromonte. Det varma och soliga klimatet, tillsammans med det bergiga landskapet och närheten till havet, ger regionens viner en unik karaktär. Regionen är uppdelad i 5 DOCG- och 12 DOC-områden.

Druvor av Kalabrien vinregion

Kalabrien är hem till flera intressanta druvsorter, inklusive den röda druvan Gaglioppo och den vita druvan Greco Bianco. Gaglioppo är en kraftfull druva som ofta används för att göra fylliga röda viner, medan Greco Bianco ger viner med en hög syra och mineralitet. Andra druvsorter som odlas i regionen inkluderar Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese, Magliocco och Mantonico.

Viner av Kalabrien vinregion

Kalabrien producerar en rad olika viner, från vita till röda och söta. Några av de mest kända vinerna från regionen inkluderar Ciro, en kraftfull och robust rödvin som görs huvudsakligen från druvan Gaglioppo, samt Greco di Bianco, en elegant vitvin som görs från druvan Greco Bianco. Andra intressanta viner från Kalabrien inkluderar Cirò Bianco, som görs från druvsorterna Greco Bianco och Trebbiano, och Cirò Rosso, som görs från Gaglioppo.

Matparning av Kalabrien vinregion

Kalabriens viner passar perfekt till regionens rika och kryddiga matkultur. De kraftfulla röda vinerna från Kalabrien fungerar särskilt bra med rustika och smakrika rätter som kalabresisk salami, grillade grönsaker och ostar som Pecorino och Caciocavallo. De vita vinerna från Kalabrien fungerar utmärkt med skaldjur och fiskrätter, samt till rätter som caponata, en söt och syrlig aubergineröra.

Är du intresserade av att besöka regionen Kalabrien? Boka enkelt vinprovning och vingårdsbesök i Kalabrien via WineTourism.com, en sida för vinturism på nätet.

Frågor och svar om Kalabrien

Vilka är de vanligaste druvorna som odlas i Kalabrien?

De vanligaste druvorna som odlas i Kalabrien är Gaglioppo, Greco Nero, Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese och Magliocco.

Vilka är de mest kända vinerna från Kalabrien?

De mest kända vinerna från Kalabrien är Cirò, Melissa, Donnici och Greco di Bianco.

Vilken typ av klimat finns det i Kalabrien?

Klimatet i Kalabrien är medelhavsklimat med milda vintrar och varma somrar.

Vilka är de viktigaste appellationerna i Kalabrien?

De viktigaste appellationerna i Kalabrien är Cirò DOC, Melissa DOC, Donnici DOC och Greco di Bianco DOC.

Vilka typer av maträtter passar bra med vin från Kalabrien?

Vin från Kalabrien passar bra med rätter som pasta med tomatbaserade såser, grillat kött, vilt, hårdostar och fisk.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy