Jura och Savoie är två angränsande vinregioner i östra Frankrike som båda har ett unikt klimat och jordmån som ger upphov till viner med särpräglad karaktär. I denna artikel kommer vi att utforska de två regionerna, deras geografi och vilka druvor som används för att skapa viner som får vinälskare över hela världen att tappa andan.

Geografi – Jura och Savoie vinregion

Jura och Savoie ligger båda i östra Frankrike, med Jura belägen mellan Burgund och Schweiz, och Savoie strax söder om Jura. Båda regionerna kännetecknas av höga berg och bergskedjor som ger skydd och påverkar klimatet. I Jura finns ett antal olika jordtyper, inklusive kalksten och lera, medan Savoie har en stenig och mineralrik jordmån. De kalla vintrarna och de varma somrarna är också en viktig faktor i produktionen av vin i dessa regioner.

Druvor som används i Jura och Savoie vinregion

Jura är känd för sina ovanliga druvsorter, inklusive den lokala röda druvan Trousseau och den vita druvan Savagnin. Savoie är känd för att odla druvor som är unika för regionen, såsom den vita Jacquère och den röda Mondeuse. Båda regionerna odlar också mer kända druvor som Chardonnay och Pinot Noir, som trivs i det svala klimatet och jordmånen.

Viner från vingregionen Jura och Savoie

I Jura producerar man främst torra vita viner, men även röda viner och söta viner. Den mest kända Jura-vinet är Vin Jaune, en torr, ekfatslagrad vin gjord på Savagnin-druvan som har en nötig och kryddig smakprofil. I Savoie produceras mestadels vita viner, men även röda viner och mousserande viner. Jacquère-druvan används ofta för att producera friska och fruktiga vita viner med hög syra, medan Mondeuse ger röda viner med smaker av röda bär och kryddor.

Jura och Savoie är två spännande vinregioner i östra Frankrike som båda har unika druvsorter och jordmåner som ger upphov till vin med karaktär och komplexitet. Om du letar efter viner som sticker ut från mängden, prova ett Vin Jaune från Jura eller en Jacquère-vin från Savoie. De kalla vintrarna och de varma somrarna i regionerna är perfekta för att odla druvor som trivs i svala klimat och ger viner med hög syra och unik smakprofil.

Är du intresserade av att besöka regionen Jura och Savoie? Boka enkelt vinprovning och vingårdsbesök i Jura och Savoie via WineTourism.com, en sida för vinturism på nätet.

Frågor och svar om Jura och Savoie

Vilka druvor är vanliga att använda i vinerna från Jura och Savoie?

I Jura är de vanligaste druvorna Savagnin och Poulsard för röda viner, och Chardonnay för vita viner. I Savoie används druvor som Jacquère, Altesse, Mondeuse och Gamay för röda och vita viner.

Vad kännetecknar vinerna från Jura och Savoie?

Vinerna från Jura kännetecknas av sin unika stil, med torkade frukter, nötiga toner och en syrlighet som påminner om sherry. Vinerna från Savoie är friska och fruktiga, med toner av gröna äpplen och citrus.

Vilka är de viktigaste appellationerna i Jura och Savoie?

I Jura är de viktigaste appellationerna Château-Chalon, Arbois, Côtes du Jura och l’Etoile. I Savoie är de viktigaste appellationerna Savoie, Roussette de Savoie och Bugey.

Vilka är de geografiska särdragen för vinodling i Jura och Savoie?

Båda regionerna är bergiga och har kalla vintrar och milda somrar. Jura har dessutom en unik geologisk sammansättning, med en blandning av kalksten, lera och röd jord, som ger dess viner en unik karaktär.

Vilken typ av mat passar bra till vinerna från Jura och Savoie?

Vinerna från Jura passar bra till rätter med smakrika ostar, nötter, rökta köttprodukter och fisk. Vinerna från Savoie passar bra till ostfondue, alpina rätter och skaldjur.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy