Hur får man en ”icke vinsjäl” att tycka om ett favoritvin?! Den ständiga frågan. Finns det lätta viner för nybörjare? Vad ska du då duka upp?
Här kommer Börje. Som lika gärna kan heta Inga-lill och vara en person som inte är så vinförtjust. Egentligen.
Börje: ”Äh, alla pratar om blommigt, kummin-toner och ek. Jag fattar inget och känner inte igen dessa smaker. För mig känns det bara som ”surt! Jag gillar inte viner!”

Vad gör du nu? Ger du upp och serverar en öl?
En person som vet väldigt lite eller ingenting om vin, inte är bekant med vinspråket och känner sig dum bland människor som är mer erfarna av vin?
Jag brukar sällan skriva från hjärtat och subjektivt, men tror faktisk att det faktiskt finns vinstilar som kan falla i kategorin ”vin für Alle” och kanske tilltala de som inte automatiskt är vinälskare. Enkla viner, som är lättdruckna, läskande och goda. Glöm dina favoriter, ekade eller ädelrötade viner, av särskilda omtyckta druvor, viner som du själv favoriserar …. ingen idé! Börja från början.
Glöm det här med mineraliskt och bra syra ett tag. Gillar du dessa viner, så fundera i andra banor. Hur blev du själv entusiastisk i vin? Vad var det du själv föll för?
Spontant känns 4 kategorier som möjliga alternativ:
- Sötare, vita och rosé med ett sting av sötma till ganska söta
- Röda viner med druvsötma som egentligen är torra, tänk ripasso/amarone
- Bubbel, är alltid festligt, så vem kan motstå?
- Lättdruckna viner med lägre alkohol

Här kommer några tips och förslag:
1.Sötare, vita eller rosé
Smygservera mycket söta viner till efterrätten och får e n god kombination. Det kan vara lättare för en icke vinsjäl och då välja en god Tokaj eller Moscato.
Till middagen kan man gå ner lite i sötma och välja en halvtorr rosé eller vitt vin ….
Echo FallsWhite Zinfandel Rosé, 2024
Moselland Riesling Spätlese, 2023
2.Röda torra viner med mycket druvsötma som egentligen är torra, tänk ripasso/amarone
Röda, halvfylliga och torra viner, till exempel italienska viner har en viss druvsötma som känns runda och smakfulla i gommen. Vi tänker på fruktiga viner, som är något kryddiga i smaken med inslag av mörka bär och frukter.
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore, 2022
Tre Marchetti Amarone Della Valpolicella, 2021
3.Bubbel, halvtorra eller lite sötma
Det är lättare att välja ett halvtorrt vin som inte upplevs som surt.
Julià & Navinès Cava OrganicSemi Seco
Lite mindre sötma
4.Lättdruckna viner med lägre alkohol
Four Cousins Crisp White, 2024
Lambrusco Reggiano Dolce (söt)
Fler viktiga steg
När man börjar sin vinresa är det svårt att komma ihåg vilket vin det var man provade och tyckte om. Oh varför man tyckte det var gott. Så var uppmärksam på smaker eller anledningar till varför gästen gillade det och skriv upp det, så blir det lättare nästa gång.
Du kan till exempel göra lite egen research på nätet, så får du rea på vinregion, druva etc. Det kan vara kul att berätta för en icke vinsjäl som provar ett vin för första gången. Dessutom roligare när du kan berätta lite om vinet, så du väcker intresse.
Och är du själv nybörjare, så relatera ett vin till din upplevelse med den flaskan. Det handlar lika mycket om miljön du njuter av det i som om vad som finns i flaskan.