Moscato d’Asti, Sauternes eller Icewine? Bara några ur mängden söta viner! Har du ett sötsug nu till advent, Lucia och jul?
Det finns många viner att välja på, de kanske görs i olika stilar, med varierande smaker och med olika metoder. Söta viner kan vara underbara, komplexa och fascinerande som vilken annan stil som helst. Vi gör en djupdykning i det söta sortimentet med viner, både röda, vita och mousserande viner, som du bara måste prova – 9 söta vintips!
När det gäller söta viner klassificeras de som bland annat halvtorra, medeltorra, medelsöta och söta. Allt beror på mängden restsocker som är det ojästa restsockret i det färdiga vinet. I vanliga viner äter jästen upp sockret i druvorna under jäsningen och omvandlar det till alkohol, mer eller mindre beroende på hur torrt vinet är. Söta viner har dock en gemensam egenskap: en övervägande söt smak eftersom vinet behåller en del ojäst socker och de kan produceras genom olika sätt: tillsatser av olika typer av sötningsmedel, stoppa jäsningen halvvägs eller genom att koncentrera sockerhalten i druvorna. På grund av den tillsatta spriten är starkare viner är de mer alkoholhaltiga än traditionella torra viner och alkoholhalten beror på specifik stil.

Portviner kan exempelvis variera från 18–20 % i alkoholhalt så de känns fylligare, varmare och rikare och vanligtvis robusta och motståndskraftiga, medan ett sött bordsvin ligger på cirka 15–16 % i alkoholhalt.
Prova dig fram
Generellt sett åldras starkviner som sherry och Masala väl och bra vintips kan vara en halvtorr sherry spansk Dry Sack 15% (Nr 820901) eller italienska Florio Marsala Superiore Dolce, 2020 18% (Nr 840301) båda bra med smaker av russin- och karamelliserade aromer och fin syra.
Men varför inte ett sötare muskatvin som portugisiska Bacalhoa Moscatel de Setúbal, 2022 17% (Nr 801101) med de typiska aromatiska egenskaperna hos muscatsorterna.

Men låt oss slå hål på en myt!
Alla sötare viner är inte starka.Viner att prova där man stoppat jäsningen bland annat genom kylning och filtrering har lägre alkoholhalt och är lätta i fylligheten. Testa några viner med lägre alkoholhalt men där druvans aromatiska egenskaper är mer tydliga. Här
7,5% som tyska Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2024 (Nr 581001) eller en trevlig mousserande Castiôn Moscato d’Asti, 2024 där sockerhalten kommer från druvorna som endast har 5,5% (Nr 787301).
Ädelröta är egentligen en ganska vanlig svamp, Botrytis cinerea, en slags gråröta som drabbar grönsaker, frukter och även druvor. Oftast torkas druvorna men de kan även frysas på vinrankan. Att sedan göra goda ädelrötade viner som oftast har ett dyrare pris, kan vara en välsignelse och en förbannelse för vinmakare.
Under rätt förhållanden med fuktighet, dimma som svamoen drar till sig sedan toppat med lite sol blir det magiskt och det koncentrerar socker, syror och smaker inuti varje enskild druva. Det är det som kallas ädelröta eller botrytiserade viner.

Ungerska Tokaj viner och franska Sauternes är viner som vi verkligen vill rekommendera att testa. Otroligt sött är Château Baulac Dodijos2023 på 13,5 % (Nr 215402) från AOC Sauternes smakar apelsinmarmelad, saffran, vanilj, marsipan, så perfekt till juldesserten. Även Tokaj på druvan Furmint är kanske ett mer prisvärt alternativ men lite mindre koncentrerat. På 10,5% ligger St Stephan’s CrownTokaji Aszu 5 Puttonyos, 2021 (Nr 1290502)dekadent dessertvin med många goda smaker som kännetecknas av en raffinerad hög syra.
Även tyska Korrell Beerenauslese, 2017 på 6% (Nr 289702) på druvorna Pinot Blanc och Pinot Gris är extremt koncentrerat och aromatiskt sött vin, men prisvärt.
Ett vin där torkning av druvorna skett på vinrankan långt efter den normala skördetiden (sen skörd =”late harvest”) och där de förvandlats till russin och ligger 8,5% är sydafrikanska Nederburg Noble Late Harvest, 2024(Nr 274102)som är fylligt med goda rika smaker av torkad frukt.
Eiswein produceras främst i Tyskland och Österrike och bli inte förvånad, en bra Eiswein kan ha en rejäl prislapp. Eiswein, produceras både rött och vitt och som namnet säger genom att frysa druvorna på vinrankorna. Även här ligger det på en lägre alkoholhalt på mellan 6-12%.
Österrikiska Tschida Eiswein Blaufränkisch, 2023 på 7,5% (Nr 9527302) har en fin druvkaraktär av den blåa druvan Blaufränkisch som främst odlas i Österrike, i Ungern och Tyskland. Vinet är med sin sin fina höga syra extremt uppfriskande och smakfullt.
****
Testa ett sött vin till julens kakor och goda efterrätter när du vill ställa fram en lite mer ovanlig flaska och kanske väcka lite uppseende hos dina gäster. Godare än så kan det inte bli!


