Cava är perfekt för en festskål! Här tipsar vi om två prisvärda årgångs-Cava som du hittar på Bolaget eller kan beställa.
Det har hänt en hel del sedan Josep Raventós i Fatjó producerade sina första 3000 flaskor mousserande vin 1872 som man då kallade för ” xampany” och Cava produceras numer i ett flertal regioner i Spanien. Tillverkningen grundar sig i champagnemetoden. Cava tillverkas alltså precis som champagne men vi kallar inte cava för champagne eftersom champagne är en skyddad ursprungsbeteckning för regionen Champagne i Frankrike. Det är förstås också andra druvor vi pratar om här som de spanska Cava-druvorna Xarel·lo, Macabeo och Parellada och dessa druvor kan kompletteras med Chardonnay, Pinot Noir, Monastrell för att framhäva vissa nyanser. Cava har numera sin egen beteckning – D.O. Cava.

Om du står inför valet vilken sorts Cava du ska köpa, så finns lite: Brut, Brut Nature, Extra Brut, Extra Sec, Sec, Demi-Sec och Sweet och skillnaden mellan dessa sorter ligger i mängden socker som finns i Cavan. Det finns lätta och torra Cavor för en aperitif; andra är lite mer lagrade och komplexa och passar fint ihop med asiatiska maträtter eller desserter och ostar.
Det finns även årgångs-Cava
Om du provar olika Cava så kommer du att märka att smaken skiljer sig något. Det beror på druvorna och det tillsatta sockret men även på hr länge Cavan har lagrats. Brut tenderar att ha fått en längre jäsning på minst ett år medan en Gran Reserva har en lagring som ofta överstiger 30 månader. Den får då en elegant, aromatisk profil.

Cava till maten
Vi vill också slå ett slag för Cava som en mångsidig matpartner. Man får ofta höra att Cava är en festlig dryck som då endast ska drickas vid festliga tillfällen. Men så är ju inte fallet. Cava spelar en stor roll på matbordet och inte enbart är en dryck som ska begränsas till välkomstdrink och desserter.
Cava en utmärkt partner till gastronomiska läckerheter med fisk och skaldjur, tapas, sallader, risrätter, friterat, krämiga såser och lagrade ostar och fungerar även till mer kryddad mat som till exempel thai eller kinamat. Eller låt den bli en lyxig följeslagare till något så enkelt som frasiga, tunna chips med tångkaviar, eller varför inte bara heta, salta pommes…
Så sätt en flaska Cava på bordet, prova den tillsammans med lite varierande rätter, ge dig in på de kombinationer som var och en gillar och framför allt njuter av.
Vad är en årgångs-Cava?
Premiumkvalitet gäller! En årgångs-Cava, eller vintage-Cava är gjord på druvor som skördats under ett enda år och den produceras endast under specifikt år med högkvalitativa druvor och lagras vanligtvis längre, vilket resulterar i mer komplexa smaker som rostade nötter, honung och mogen frukt. Dessa Cavas är ofta mer komplexa och prestigefyllda an den ”vanliga” Cavan. Båda Cavorna här nedan är klassiska och uttrycker allt man förväntar sig: elegans i varje detalj och fullständigt förförande.

Komplex och fullständigt förförande!
Gran Reserva Mastinell Heretat Brut Nature 2017 är en elegant och prisbelönt årgångscava som kostar under 200 kronor och kommer från cava-regionen Penedès i Katalonien. Här möts de klassiska handskördade druvorna Xarel·lo, Macabeo och Parellada i perfekt harmoni. Vinet har fått mogna 42 månader i källaren, vilket ger djup, finess och en komplexitet som påminner om en bättre årgångschampagne. Doften är fyllig och utvecklad med nyanser av röda äpplen, citrus, apelsinmarmelad, krämiga toner av nötter och honung samt elegant rostat bröd. Smaken är rik men balanserad, med frisk syra, mineralitet och en lång, saltstänkt avslutning som dröjer sig kvar. Allt integreras livligt och resulterar i en fin, elegant mousse. Den finns just nu i Systembolagets tillfälliga sortiment – så passa på innan den tar slut!

En struktur som imponerar!
Även kritikerrosade Maria de Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature Organic, 2019 kommer från Katalonien och är också gjord på de tre klassiska Cava-druvona. Detta är en ekologisk årgångscava i toppklass – en Gran Reserva som bjuder på lyxig kvalitet till ett förbluffande bra pris. Fina, små fina bubblor ger en krämigt sammetslen mousse. Smaken inleds med mineralitet och en lätt rökighet, för att sedan öppna upp mot saftiga gula frukter, citrus med grillad ton, rostade nötter, nougat, medelhavsörter och härligt brödig. Den finns just nu i Systembolagets tillfälliga sortiment.


