Hem » Vin Tester » Commandaria St John (2040)

Commandaria St John (2040)

Smak:Smaken kan framför allt beskrivas som söt med inslag av torkad frukt, choklad, russin och fikon. En annan påtaglig karaktär är den knäckiga och brända smaken som kan jämföras med bränt farinsocker.

Framställning:Commandariavinet är framställt av de inhemska Xynisteri-druvorna. När druvorna är övermogna torkas de under 4-8 dagar direkt i solen för att öka sockerhalten. Jäsningen utförs långsamt och i låg temperatur på ekfat tills en alkoholhalt på 13 % uppnåtts. Därefter tillsätts en liten mängd druvsprit för att uppnå den slutgiltiga alkoholhalten på 15 %.

Commandaria:Vinet har fått sitt namn efter dess geografiska ursprung, Commandarie, eller befästningen The Grand Commandery, som betecknar tempelherrarnas och johanniterridarnas land. Området, som tidigare kallats Nama, har funnits i cirka 2800 år. Vindistriktets jord är vulkanisk och tunn, vilket gör att druvmängden är liten men kvaliteten hög. Druvan Xynisteri är regionspecifik och växer på de östra sluttningarna av bergskedjan Troodos. Tack vare det fördelaktiga geografiska läget är traditionen av vintillverkning på Cypern mycket lång och det är särskilt de söta dessertvinerna som är landets stolthet inom området.

KEO:KEO Commandaria är specialister inom dessertvin. Producenten är känd för att lagra sina viner enligt ett särskilt system som kallas Mana, vilket i stort sett innebär att man blandar viner från olika årgångar enligt ett visst mönster. Därefter lagras dessa på ekfat. Sedan starten år 1927 har KEO innehaft rollen som en av Cyperns största dryckesproducenter. Export sker till största delen till Europa, Mellanöstern, USA och Kanada. Förutom vin produceras även andra drycker som mineralvatten och öl. Inom vinproduktionen fokuserar man på att bevara öns kulturarv samtidigt som man genomför experiment med olika odlingsmetoder för att komma framåt i utvecklingen.

Frågor och svar:

Vilken smakkaraktär är mest framträdande i Commandaria St John (2040)?

Den mest framträdande smakkaraktären i Commandaria St John (2040) är sötma med inslag av torkad frukt, choklad, russin och fikon.

Vilken druva används för att framställa Commandariavinet?

Commandariavinet är framställt av de inhemska Xynisteri-druvorna.

Hur ökar man sockerhalten i druvorna vid framställningen av Commandariavinet?

Druvorna torkas under 4-8 dagar direkt i solen för att öka sockerhalten.

Vad är KEO Commandaria kända för?

KEO Commandaria är specialister inom dessertvin och är kända för att lagra sina viner enligt ett särskilt system som kallas Mana.

Vilka länder exporteras KEO Commandaria till?

KEO Commandaria exporteras till Europa, Mellanöstern, USA och Kanada.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.