Smak: Ett kryddigt vin med fatkaraktär. Tydliga körsbär. Örter, pinjenötter och kakao.
Framställning: Chiantiviner framställs huvudsakligen av Sangiovese, en druva som ger friska och strama viner, ofta med tydliga körsbärstoner och mandel. De viner som lagrats minst 24 månader bär beteckningen Riserva. Så kallade Chianti Superiore uppfyller ytterligare krav på produktionen. Nu finns även beteckningen Super Tuscan för kvalitetsviner som inte följer de traditionella DOC-reglerna, i många fall med intressanta resultat.
Chianti Classico: Nutidens definition av Chianti som vinområde härstammar från 1932, då man också införde indelningen av det kända området mellan Florens, Pisa och Siena i delarna Classico, Colli Fiorentini, Colli Pisane, Colli Senesi, Colli Aretini, Rufina och Montalbano. Det prestigefyllda Chianti Classico delas in ytterligare i områdena Radda, Greve, Gaiole och Castellina, alla med olika karaktär. Viner från Gaiole är t.ex. kända för sin komplexa struktur och tanniner. Utöver ursprunget krävs det för att få bära namnet Chianti att vinet framställts av minst 80% Sangiovese. Den svarta tupp (Gallo Nero) som ståtar på en del flaskor representerar ett konsortium av samarbetande odlare inom regionen, ofta med produkter av hög kvalitet. De toskanska kullarna erbjuder ett tempererat klimat och jordmånen inom Chianti Classico är ofta lerig och kalkrik.
Castellani: Castellani grundades som firma 1903 och representerar med andra ord erfarenheter från 100 år av toskansk vinhistoria. Man odlar över 1000 hektar inom områdena Chianti, Chianti Classico och Maremma. På omkring 210 hektar i egen ägo vårdar man vinstockarna med inriktning på högsta kvalitet, och det gäller då huvudsakligen de för området typiska druvorna Sangiovese och Sangiovese Grosso. Man säljer vin från dessa enskilda gods, t.ex. Campomaggio i Radda, men också med regionens vidare ursprungsbeteckning. Utöver Chiantiviner handlar det då bland annat om så kallade Super Tuscans, ofta spännande viner med hög kvalitet.