Hem » Vin Tester » Beni Duilio Castellani Riserva (nr 22328)

Beni Duilio Castellani Riserva (nr 22328)

Smak: Ett kryddigt vin med fatkaraktär. Tydliga körsbär. Örter, pinjenötter och kakao.

Framställning: Chiantiviner framställs huvudsakligen av Sangiovese, en druva som ger friska och strama viner, ofta med tydliga körsbärstoner och mandel. De viner som lagrats minst 24 månader bär beteckningen Riserva. Så kallade Chianti Superiore uppfyller ytterligare krav på produktionen. Nu finns även beteckningen Super Tuscan för kvalitetsviner som inte följer de traditionella DOC-reglerna, i många fall med intressanta resultat.

Chianti Classico: Nutidens definition av Chianti som vinområde härstammar från 1932, då man också införde indelningen av det kända området mellan Florens, Pisa och Siena i delarna Classico, Colli Fiorentini, Colli Pisane, Colli Senesi, Colli Aretini, Rufina och Montalbano. Det prestigefyllda Chianti Classico delas in ytterligare i områdena Radda, Greve, Gaiole och Castellina, alla med olika karaktär. Viner från Gaiole är t.ex. kända för sin komplexa struktur och tanniner. Utöver ursprunget krävs det för att få bära namnet Chianti att vinet framställts av minst 80% Sangiovese. Den svarta tupp (Gallo Nero) som ståtar på en del flaskor representerar ett konsortium av samarbetande odlare inom regionen, ofta med produkter av hög kvalitet. De toskanska kullarna erbjuder ett tempererat klimat och jordmånen inom Chianti Classico är ofta lerig och kalkrik.

Castellani: Castellani grundades som firma 1903 och representerar med andra ord erfarenheter från 100 år av toskansk vinhistoria. Man odlar över 1000 hektar inom områdena Chianti, Chianti Classico och Maremma. På omkring 210 hektar i egen ägo vårdar man vinstockarna med inriktning på högsta kvalitet, och det gäller då huvudsakligen de för området typiska druvorna Sangiovese och Sangiovese Grosso. Man säljer vin från dessa enskilda gods, t.ex. Campomaggio i Radda, men också med regionens vidare ursprungsbeteckning. Utöver Chiantiviner handlar det då bland annat om så kallade Super Tuscans, ofta spännande viner med hög kvalitet.

Frågor och svar:

Vilken druva används huvudsakligen för att framställa Chiantiviner?

Sangiovese.

Vad krävs för att ett vin ska få beteckningen Riserva?

Vinet måste ha lagrats minst 24 månader.

Vad är Chianti Classico?

Det är ett område mellan Florens, Pisa och Siena som är indelat i olika delar, varav den mest prestigefyllda är Chianti Classico. Viner från detta område måste framställas av minst 80% Sangiovese.

Vad är Castellani?

Castellani är en firma som grundades 1903 och som representerar 100 år av toskansk vinhistoria. De odlar över 1000 hektar inom områdena Chianti, Chianti Classico och Maremma.

Vilken karaktär har Beni Duilio Castellani Riserva?

Det är ett kryddigt vin med tydliga körsbärstoner, örter, pinjenötter och kakao.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.