Oavsett om du provar vin hemma själv, med dina vänner eller på en mer seriös vinprovning, så finns det några viktiga steg du bör titta närmare på.
Kan man bedöma vad som är ett bra vin eller är det bara egen preferens som gäller? Hur provar du om det vin du köpte är bra? Tittar du på färgen, doften och smaken? Det borde du göra. Om du är vin-novis eller stor vinentusiast så kommer du så småningom att fråga dig själv: är det här vinet bra? Men hur gör du den bedömningen. Vi tycker det man tittar närmare på är ganska självklart, men vi får ofta frågor om detta.
Och även om du kan rada upp smaker som frukt, krydda, örter, choklad, saltstänk eller om du är nördig och ser ”ben” kring glaset eller diskutera syran i vinet eller tannin-nivån, så är det väl ändå kul att kunna ge en övergripande kort recension som går lite utöver doft och smak som till exempel strukturen, balansen och uttrycksfullheten och bedöma kvaliteten på vinet – vilket absolut inte är detsamma som ”gillar jag det här vinet egentligen?”

Efter att du titta klart på färg, aromer och smaker kommer du säkerligen osökt att vilja bedöma kvaliteten – är det ett bra vin. Observera att vi pratar om om billiga eller dyra viner. Det finns ”bra och goda viner” i varje kategori, av varje druva och druv-blend.
Här är några korta med viktiga kvalitets-steg att ta hänsyn till när du vill ge din egen recension för att förstå skillnaden mellan att avgöra om du bara gillar ett vin eller om det är ett bra vin.
Är vinet komplext?
”Det är ekfatslagrat, så det är komplext!”
Nä, dt kan dt vara men i första hand för att betraktas som ett komplext bör ett vin ha aromer och smaker som är
- primära som frukt, kryddor, blommiga toner från druvan
- sekundära som smaker och aromer som kommer från ekfat eller jäsning)
- tertiära som smaker som tillföra när vinet lagrats på flaska som jord, gräs och umami/svamp
Ett bra och komplext vin har anmärkningsvärd syra och och/eller tanniner i vinet som ger struktur och en intressant personlighet. Så har vinet en aptitretande syra, distinkta tanniner och känns fylligt i gommen, så år det säkerligen komplext.

Har vinet en bra balans?
”Här finns mycket syra!”
Det viktigaste för att bedöma kvaliteten är att avgöra om vinet har en bra balans. Vad menas med det? Det hänger inte enbart på att vinet har en fin syra eller mängder av fruktsmaker. Olika komponenter måste harmonisera med varandra och fungera tillsammans, det vill säga som ”balansera med varandra”. En enhet som frukt, syra, tanniner, socker…. får inte står i konflikt med varandra och då tittar man på hur just ”balansen” exempelvis
- frukt med tanniner
- alkohol med socker
- syra med frukt
Har vinet längd?
”Det finns en god eftersmak i gommen!”
Också ett uttryck för kvalitet och som man ofta hör och som inte enbart handlar om att vinet är gott. När man pratar om vinets längd så beskriver man hur smak eller andra komponenter (syra, tanniner etc) stannar kvar på tungan efter att man svart en klunk. Är smakerna goda? Bittra? När du bedömer längden, fråga dig själv om vinets smaker dröjer sig kvar i munnen i flera sekunder eller om de snabbt försvinner efter att du druckit. Har ditt vin en lång, spännande och tillfredsställande avslutning?

Har vinet intensitet?
”Oj, va’ mycket tanniner!”
Intensitet kan märker du ofta både i doft och gom. När aromerna bokstavligen hoppar ur glaset och smakerna är uttrycksfulla och tydliga för stilen, druvan, en specifik region eller terroir? Bedömer du ett Amarone-vin och upptäcker den torkade ’druvsötheten’, typiska smaker av fat, torkade körsbär, kryddor, kanske choklad och vanilj? Då har vinet en intensitet och uttrycker sin stil.
*****
Prova nu ett vin och kör igång din kvalitativa bedömning där du tar hänsyn till komplexitet, balans, längd och intensitet, förutom smaker och dofter… är ditt vin acceptabelt eller faktiskt bra? Uppfyller vinet två eller tre av stegen ovan eller kanske till och med fyra? Då har du säkerligen ett fantastiskt gott och kvalitativt vin!


