Vermentino fångar essensen av Medelhavet i varje glas och smakar särskilt gott till grillad kronärtskocka i vårt recept.
Druvan Vermentino är en havsfrisk druva och formad av saltluft, solbakad jord och århundraden av maritimt inflytande och druvan är inte längre en dold pärla – det är en stjärna inom vitt vin på uppgång. Den har levt länge i skuggan av mer kända vita sorter kliver den äntligen fram i rampljuset som en livfull, uttrycksfull druva med bred dragningskraft.
I de solen vid kanten av Medelhavets kuster har en ljus, aromatisk vit druva länge spelat en viktig men ofta obemärkt roll. Den druvan är Vermentino som är känd för att producera friska, mineraldrivna vita viner, har i tysthet ökat i anseende bland sommelierer, vinmakare och vinälskare som söker fräschör, komplexitet och en distinkt känsla av plats.
Vermentino – så trivs den bäst
Även om man en gång trodde att den hade spanska eller till och med mellanösternrötter, så kommer den förmodligen från ön Sardinien. Vermentino har en sen mognad med kraftig vinstock som trivs särskilt bra i varma, torra kustklimat och den har en bra motståndskraft mot torka. Sen gynnas den även av svalkande havsbrisar och solreflekterande kalkstensjordar. Druvan är mycket aromatisk och trivs i magra, väldränerade jordar som mildrar dess naturliga kraft och hjälper till att koncentrera smaker. Den ger vanligtvis bleka, halmfärgade viner med grönaktiga reflexer. Med en aromatisk profil av citrus eller lime samt stenfrukter som persika får man ofta även smaka örter, salta och mineraliska toner. Vinerna har ofta en pikant, torr mandelfinish.
Druvan finns inte enbart på Sardinien men även i övriga Italien som ligger nära havskusterna. På den franska ön Korsika heter den ’Vermentinu’, på dialekt och den finns även i Kalifornien och Australien. Olika terroir och vinifieringsstilar ger förstås också dramatiskt olika viner. I takt med att vinfantaster i allt högre grad söker alternativ till tunga, eklagrade vita viner som Chardonnay, erbjuder Vermentino ett krispigt, uppfriskande alternativ med komplexitet och personlighet.
3 goda Vermentino viner från Italien

Poggiotondo Vermentino Delle Conchiglie, 2024 / SB-nr 20149

Från Toscana och Chianti i Italien. Finns fasta sortimentet på Systembolaget. Torrt, oerhört friskt och fruktigt av päron, honungsmelon, persika, krusbär, örter och lime.
Marchesi Antinori Santa Cristina Vermentino Toscana 2022 / Vinoteket

Friskt & elegant från producenten Marchesi Antinori i Toscana och Vinoteket på nätet. Aromatisk och inbjudande profil av citrusfrukter med örtiga inslag.
Rocca di Montemassi Calasole Vermentino, 2022 / SB-nr 83176
Att beställa på Bolaget går även denna Vermentino från Maremma. Mineraliskt friskt, blommigt med en lätt syra, trevligt lättdrucket vin.
Här är en kort översikt (engelska) där den internationelle vinkännaren James Suckling berättar om hur man bäst matchar det friska Vermentino vinet med olika maträtter.

Grillade kronärtskockor med örtigt valnötshack
Sugen på kronärtskockor? Välj kronärtskockor som är krispiga och ganska hårda, förbered dom och grilla i en liten ugnsfast form där kockorna kan stå tight. Här fyllda med en god valnöts/olivolja fyllning.
- 2 medelstora kronärtskockor
Örtigt valnötshack
- 3 dl ströbröd
- 1 tsk citronskal
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 dl finriven Parmesan
- 1/2 dl valnötter, finhackade
- 1 dl bladpersilja, finhackad
- 1 tsk färsk oregano, finhackad
- lite salt och lite svartpeppar
- 1 dl fruktig olivolja, eventuellt mer
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en matberedare. Häll sakta på så pass mycket olivolja så att du får en ganska grovsmulig, knaprig konsistens. Ställ undan.
Förbered kronärtskockorna
Skär av stammen av kronärtskockorna men lämna ca 1,5 cm så att kockorna inte ramlar isär och så de kan stå jämt i en mindre ugnsform. Du kan lägga lite folie runt om så de står stadigt.
Skär också av toppen på varje kronärtskocka ca 2-3 cm med vass kniv och klipp av 1 cm på bladspetsarna på varje blad runt om med sax. Ta 1/2 citron och gnid in kronärtskockorna med den, så håller de sig gröna och fräscha i färgen. Sära lite försiktigt på mittenbladen inne i kockorna med fingrarna för att öppna upp dem lite, redo för en fyllning. Skrapa ut tistelhåren i mitten med en liten sked.
Värm ugnen till 180°. Fyll på någon centimeter med varmt vatten i botten av den lilla ugnsfasta formen och se till att kockorna kan stå tätt i vattnet, använd folie så stödjer de varandra och står upprätt. Lägg i några skivor citron i vattnet.
Med hjälp av en liten sked lägger du fyllning både mellan bladen här och där som det finns plats och en ordentlig mängd i mitten, men spara lite av fyllningen till sista momentet, när du ska grilla. Droppa en fruktig olivolja över kronärtskockorna och täck dem med matfolie. Gör några hål i folien med en vass kniv. Baka i ugnen i ca 1 timme. Känn med en liten kniv att kockorna är genomstekta och mjuka och om det går lätt att plocka bort kronbladen.
Tiden i ugnen kan variera beroende på kronärtskockornas storlek, från 1 till 1,5 timme. Ta nu bort folien och sätt på grillen på 230°. Klicka ut resterande fyllning på toppen av varje kronärtskocka, ringla lite olja över och grilla några minuter tills de fått färg. Servera!