Vin eller öl till kräftor? Vad ska man servera till kräftor med alla smaskiga tillbehör som vi älskar? Vi ger dig några förslag på hur du kan tänka…
Är du också en av dem som längtar till kräftpremiären som infaller idag den 6 augusti?
Den första onsdagen i augusti varje år markerar starten för kräftfisket som brukar pågå ända till slutet av september. Redan under 1500-talet åt man inte kräftor, även om man inte direkt hade kräftskivor som vi har idag. Det var inte förrän på 1800-talet som det blev populärt att äta kalla kräftor i spad och fest man kallade för ’kräftsupen’. Lite trist om man tänker på att firandet egentligen blev ett sätt för att tacka av sommaren och välkomna hösten.
Dom vinälskare undrar du kanske om man kan servera ett gott vin i stället för öl till kräftorna. Det är inte alltid lätt att matcha en välfylld skaldjurstallrik överhuvudtaget. Oavsett om det handlar om kräftor, ostron, räkor, musslor… så gäller det att hitta ett passande vin.
För de sanna skaldjursälskarna är kräftor – och nubben, när man tar en sådan – i kombination med en starköl givetvis både en perfekt matchning och en tradition. Eftersom allt från kräftor och tillbehör kan vara lite kryddat, tänker du kanske på en tuffare öl som pilsner och en lätt lager med en viss beska för att balansera den piggare kicken från en saftig kräfta.
Men ett vin då? Fungerar det egentligen?
Vi rekommenderar att du behöver hitta ett rätt vin som matchar din smakprofil. Här är några vinförslag att gå igenom innan du går vidare till dina favoritkräftor…

Ett mineraliskt, hög syra – och citron…
Ett mineraliskt vin är nog det viktigaste för en härlig kombination med kräftor som ju tillagas med mycket dill. Och ja, då självklart välja ett vitt, mineraliskt vin. Den bästa vinkombinationen är att välja ett aromatiskt vitt vin med stark syra och som är uppfriskande och som balanserar de ganska fylliga, salta smakerna. Bra vinkombinationer är då Sauvignon Blanc, Riesling, Chablis eller Albariño – vi har gjort en 5 i topp-lista och då tittar vi främst på druvor som skapar vinet. Då leta på systembolagslistan efter dessa druvor:
5 i topp-lista till kräftor
1.Sauvignon Blanc
På odelad första plats hamnar en Sauvignon Blanc med örtiga toner och stark syrlighet, ett vin som skär igenom alla fylliga tillbehörsrätter som man väljer till kräftor som till exempel en fyllig, fet och krämig Västerbottenpaj men även fint kompletterar kräftornas smaker och dillen.
2.Chablis
Jodå, en Chardonnay passar alltid, men inte vilken som helst, utan välj gärna en fransk Chablis, med som har en karakteristisk krispighet och kalkstensdriven mineralitet. Ett Chablisvin, är oftast inte ett fatlagrat vin, utan jäser och lagras i rostfria ståltankar, därav den aromatiska profilen och friska syran, mineraliskt gott med citrusnoter och örtiga karaktär till kräftan.

3.Riesling
Underbara, aromatiska rieslingviner med fin mineralitet står emot kräftornas fyllighet, oavsett om du väljer att äta kräftorna enbart med citron eller med en sås so aioli. In smak gäller: både torra och halvtorra Riesling fungerar bra eftersom mineralitet och bra syra passar de sala och kryddiga smakerna.
4.Champagne
En torr champagne, en Brut, erbjuder en sofistikerad kombination till kräftorna. Även en torr champagne har hög syra och mineralitet. Kombon socker och kräftor är inte den bästa matchningen eftersom det inte förstärker kräftans sötma alls, det bir bara sött. En torr champagne har en låg nivå av restsocker och en snygg smakprofil eftersom en champagne alltid känns frisk och uppfriskande och med sina fruktiga och blommiga smaker passar den perfekt, oavsett vilket skaldjur man väljer.
5.andra mousserande viner
Javisst, om du föredrar bubblor så kan du välja Prosecco eller ett torrt annat uppfriskande sparkling vin. Prova gärna ett mousserande och torrt rosévin av något slag med fruktiga och blommiga toner.