Ravioli serverades med tomatsås redan på 1500-talet, men den åts långt innan på 1300-talet och serverades ravioli al brodo, i buljong.
Ravioli måste vara den mest mångsidiga pastarätten med tanke på alla fyllningar som man kan faktiskt kan hitta på. Små kuddar av pastadeg som kan vara fyrkantiga eller små rondeller med fyllning och kan fyllas med allt från fisk, kött, grönsaker, ost. Sedan är det bara att servera med valfri sås, så det blev snabbt en specialitet i norra Italien och serveras idag som Agnolotti med nötkött, skinka, spenat och ägg, Tortelli med köttfärssås, Cappelletti med kött och ost ofta i buljong eller Pansotti fylld med ricottaost, örter och nötter av olika slag. Degen kan göras med ägg eller utan. Oavsett, så finns det säkert en variant av ravioli för varje tillfälle och middagsgäst.

Vilket vin ska man välja?
Beroende på fyllning å kanske man väljer vitt, rött eller kanske mousserande. Vilka druvor ska man välja?
Krämig ostfyllning – vitt vin eller rött
En druva att snegla på är en italienskPinot Grigio som är ett mångsidigt val, men du kan även välja en frisk Sauvignon Blanc eller varför inte en smörig Chardonnay eller till och med ett rosévin?
Skaldjur eller fisk – mousserande vin
Ett krispigt Brut-mousserande vin är en klassiker till ravioli.
Kött- eller grönsaksfyllning/ tomatbaserade såser – rött vin
Vad är godare än en italiensk Chianti och signaturdruvan Sangiovese? Men självklart passar även Pinot Noir, Syrah/Shiraz eller en Merlot eller en Cabernet Sauvignon.

Ostravioli på en rödbetsmousse
Vi lagar en ravioli med ost på bädd av rödbetor och då väljer vi ett mer smakfullt rödvin som Merlot.
Börja med rödbetsmousse
- 4 medelstora rödbetor, tvättade och ändarna putsade
- 2 vitlöksklyftor
- ½ tsk malen spiskummin, spiskumminpulver
- 1 dl yoghurt naturell
- Lite alt och peppar efter smak
- Garnera med lite grönt eller valnötter tunt om
Värm ugnen till 200°. Täck varje rödbeta med aluminiumfolie och lägg en bakplåt. Grädda i 30 minuter eller tills de är genomstekta. Låt svalna. Skala och skär i tärningar. Lägg i en matberedare. Tillsätt vitlöksklyftor och malen spiskummin. Mixa till en slät puré. Rör i yoghurt. Krydda med salt och peppar.
Raviolin
- 2 dl 00-mjöl
- 2 dl durumvetemjöl
- 1 tsk salt
- 3 msk olivolja
- 1,2 dl hett vatten
Till fyllningen: – blanda ostar
- 1 dl ricotta
- 1 dl riven mozzarellaost
- 1 msk riven parmesanost
- 1 stort ägg
- 1 tsk torkad persilja
- nypa salt oh lite malen svartpeppar
- lite vatten för att försluta raviolin
Blanda ihop ostarna och alla andra ingredienser till en smet.
Blanda mjöl, salt, olivolja och vatten. Vik ihop degen och låt den vila framme i plast i en halvtimme. Kör den genom en pastamaskin ett flertal gånger, dela degremsan emellan och mangla i maskinen tills du har bra tjocklek för ravioli. Arbeta på mjölad bänk. Vänd degen flera gånger och kavla så att du vet att den går att lossa från bakbordet. Fortsätt kavla så att den blir lövtunn. Klicka ut ostsmeten med minst 2 cm mellanrum på halva ytan av den utkavlade degen. Pensla med vatten mellan ostsmeten och vik över den andra degen. Tryck till mellan fyllningarna. Koka raviolin försiktigt i 4-5 min när du gjort rödbetsmoussen.

Vi öppnar en Merlot
Washington State antagligen har antagligen USA:s bästa Merlot och fruktiga Killer Red Merlot (SB nr: 9180501/187 kr) är en torr, medelfyllig och druvtypisk 100% Merlot. Merlot är mångsidig druva som både kan blandas tillsammans med andra druvor eller som i detta vin, användas solo. Det är en är en mjuk och lättodlad druva som mognar på ett bra sätt, vilket gör den till en av världens mest planterade vindruvor.
Tänk dig ett vin som är mörkt, dammigt och granatfärgat. Denna Merlot har en medelhög syra och är späckat med eleganta och smakfulla aromer som torkade körsbär och mogna björnbär som tillsammans med inslag av jord samt kryddor som kryddnejlika och rosépeppar bildar en helhet med en fin bouquet, Här finns även nyanser av choklad, mörkrostade espressobönor och en intensiv doft av ekfat som dröjer sig kvar i den värmande, komplexa, långa finishen. Räkna med en snygg, integrerad tanninstruktur.
Vinet är lagrat i franska ekfat i 16 till 18 månader. Sammantaget: en djärv, distinkt, underbart balanserad och prisvärd Merlot som kan drickas nu eller senare och finns att beställa på Systembolaget.


