Den berömda vinregionen Bordeaux i sydvästra Frankrike, är synonymt med elegans, komplexitet och tradition samt ett brett spektrum av smaker – vad väljer man för mat?
Med sina olika appellationer och blandningsdrivna viner erbjuder Bordeaux allt från djärva rödviner till krispiga vita och läckra söta viner. Oavsett om du dukar för en festlig middag eller en enkel vardagsmiddag, så kan ett Bordeaux-vin till rätt matmeny höja en upplevelse rejält. Med lite experimentlusta kommer du att upptäcka hur perfekt ett Bordeaux-vin kan komplettera din middag. Här är några enkla tips som hjälper dig att matcha Bordeaux-viner med bra maträtter.
Vilka vinstilar finns in Bordeaux?
Floden Garonne delar vinregionen i två huvudområden: den högra banken i öst och den vänstra banken i väst. Den mest avgörande skillnaden mellan viner från bägge sidor är vinernas sammansättning (blend). Cabernet Sauvignon dominerar generellt på vänstersidan medan högersidan främst använder Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec i sina blends.

Vänstra sidans kända appellationer, ex.vis Médoc, Margaux, visar upp Cabernet Sauvignon som en elegant solodruva med sina strukturerade, tanninrika och lagringsvärdiga viner. Men t.ex i Saint-Émilion och Pomerol hittar vi den typiska Bordeaux-blend som ofta är baserade på Merlot-druvan och som är förhållandevis mjuka, fruktiga viner som även är lättdruckna som unga viner.
Entre-Deux-Mers är ett distrikt som producerar läckra torra vita viner med en fräsch, citrusaktig eller mineraldriven profil, främst av druvorna Sauvignon Blanc och Sémillon. Distriktet Sauternes är känd för sina söta, vita och rika dessertviner av druvor som oftast är ädelrötade. Det göra även fräscha, somriga roséviner i mindre skala.
Röda Bordeaux-viner
Klassiska köttkombinationer som biff, lamm eller nötkött – gärna grillat matchar strukturen och tanninerna hos viner från högra banken. Tänk viner med stark struktur och tanniner där köttet gr att vinet blir lenare och tanninerna mjukare. Ett fylligt och mjukare Merlot-vin passar däremot bra till vita kötträtter som stekt kyckling, svamprätter med tyffel, fläskfilé och de italienska nötfärs-bullarna, Polpette eller en smakfull linsgryta. Starka, lagrade ostar som Gouda, Comté eller varför inte en Manchego passar också utmärkt till Merlot-viner.
Tänk på främst 2 saker!
- Balansera intensiteten i vinet smak – fylliga rätter med djärvare viner.
- Vinets syra är en matvänlig partner – skära igenom fettet i maten och lyfter smaker.
Vita Bordeaux-viner
Torra vita Bordeaux-viner av druvan Sauvignon Blanc fungerar fint till skaldjur, ostron, grillade räkor eller en grillad havsabborre då de mineraliska vinerna har en fin, pigg syra. Krämiga kycklingrätter eller en smörig risotto passar däremot bättre till vita viner med fylligare textur.
Klassiska dessertviner från Sauternes står sig fint med fruktpajer, crème brûlée eller bakverk med nötter och mandel och kan balansera sötma med vinets syra. De söta dessertvinerna visar också framfötterna med blåmögelostar som Roquefort eller Stilton där sötman tämjer sältan från osten.
Lite övrigt…
Visst passar även den vardagliga pizzan och pastan till en olagrad, frukt-framåt och lättdrucken Bordeaux. Till vegetariska rätter svamp, aubergine, linser och parmesan prova en Merlot. Vill man dricka vitt så duka fram örtkryddade rätter med getost eller färska tomater. Mer enklare sallader, grillade grönsaker fungerar i alla lägen bra med en Rosé.

Bordeaux – 4 vintips
Ett rikt och djärvare vin med typisk Bordeaux-blend:
Château Labadie 2019 | Nr 3550 | 169 kr
Vinet kommer från Côtes de Bourg och är gjort på druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och lite Cabernet Franc. Typiskt grill och köttvin med typiska smaker av bär, choklad, tobak, och vanilj. Ekfatslagrat.
Ett fylligt och mjukare Merlot-vin:
Mouton Cadet Vintage Edition, 2022 | Nr 70506 | 169 kr
Klassiskt Bordeaux av kände Baron Philippe de Rothschild. Druvor: Merlot och Cabernet Sauvignon. Kryddig gott och solmoget med originaletikett från lanseringen 1930.
Ett torrt, vitt Bordeaux-vin av druvan Sauvignon Blanc:
Château Pont de Brion 2022 | Nr 2012 | 189 kr
Här en torr vit och typisk Bordeaux med smörsmak av druvorna Sauvignon Blanc och Semillon. Traditionella smaker av gula äpplen, krusbär med grillad citron och vanilj. Ekfatslagrat.
Ett sött dessertvin från Sauternes:
Château Menota 2021| Nr 4087 | 199:-
Från fina Graves Supérieures kommer denna söta läckerhet av druvor som Sémillon, Sauvignon Blanc och lite Muscadelle. Söta smaker av torkad ananas, honung, vanilj, aprikos och apelsinskal.