Prova några av de godaste italienska vita sommarvinerna tillsammans med en smakfull och rolig libanesisk sallad, Tabbouleh, känd över hela världen.
Vad gör italienska vita viner speciella? Det är inte enbart de rösa vinerna som gäller, under de senaste åren har italienska vita viner ökat i popularitet. Italien har ju ett gynnsamt klimat för odling av druvor och här gör man många fantastiska viner som skiljer sig lite beroende på region. Alto Adige, Sicilien, Friuli, Soave, Gavi, finns druvor som Pinot Grigio, Trebbiano, Cortese, Garganega och Vermentino som skapar utmärkta och lättdruckna viner som ofta får tummen upp från kritikerna.

Den italienska klassificeringen – kul att veta
Det ligger lite kul vetskap bakom de italienska klassificeringarna som ibland kan vara något strikta.
IGT – Indicazione Geografica Tipica, betyder i huvudsak att vinet fokuserar på en viss region, snarare än druvan eller metoden som används exempelvis Veneto IGT.
DOC – Denominazione di Origine Controllata, är mer specifikt där man fokuserar på kvalitetsregler som gäller för området, %-andel av druvsorter, om vinet är ett bordsvin, mousserande etc. DOC-regioner är exempelvis Soave DOC eller Bardolino DOC.
Slutligen den högsta klassificeringen DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantit som betyder att vinerna tillverkas enligt strikta regler för tillverkning, sedan också smaktestats innan klassificering. Exempelvis Prosecco DOCG eller Gavi dei Gavi DOCG.
Italien är oerhört mångsidigt vad gäller geografi och klimat från den dimmiga norra regionen Piemonte till sluttande, havsregionen Abruzzo, den kvävande hettan i Apulien i söder och massor med skillnader däremellan. Den specifika terroir som gäller och traditionen på en plats är också oerhört viktiga faktorer för den hyrperlokala och stolta italienska vinmakaren och betyder också att en region kan ha en mängd olika vinstilar och smaker.
Nu lite italienska vita vintips och ett recept på libanesisk Tabbouleh!

Populära italienska vita druvor – olika regioner
Poggiotondo, 2024 | SB nr 20149
Från Toscana och Chianti kommer denna verkligt fruktiga och fräscha nyhet på druvan Vermentino. Trevligt och lättdrucket.
Casal di Serra Classico Superiore, 2024 | SB nr 12419
Ett vin från Marche i mellersta Italien kommer detta superiore-vin på druvan på druvan Verdicchio. Fin textur och syrlighet.
Mezzacorona Pinot Grigio Riserva, 2022 | SB nr 2412
Denna riserva kommer från Trentino i Alto Adige och görs på Pinot Grigio. Härlig fruktkompott och bra syra med bra ekat avslut.
Mileo Bianco Organic 2023 | SB nr 2604
Siciliens vita superdruva heter Grillo. Här är druvan i en fin blend med Zibbibo. Lite sötma men fullt av bär och frukter. Krispigt sommarvin!
Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto Pecorino, 2024 | SB nr 70297
Det populära ”kvistvinet” från Abruzzerna av druvan Pecorino ger ett livfullt vin med uppfriskande citrussmaker, lite örtighet och bra syra.

Tabbouleh – en sallad från mellan östern
Denna hälsosamma sommarsallad görs vi enligt libanesiskt recept och med bulgur, mogna tomater, bladpersilja, mynta och salladslök – toppat med limesaft och olivolja. Det viktiga här är att inte snåla på bladpersiljan och dessutom serveras salladen välkyld. Den blir perfekt som tillbehör till falafel eller ett bit grillad kyckling med lite gott bröd. Ordet ’tabbouleh’ kommer från arabiskan och betyder ’krydda’ på arabiska. Tabbouleh görs på 100 olika sätt runt omkring medelhavet men den blir alltid lika god.
- 1,5 dl Quinoa Tricolore är en mix av vit, svart och röd quinoa
- varmt vatten
- 1,5 dl bladpersilja, finhackad
- 1 dl färska myntablad, finhackade
- 1-2 tomater, tärnade
- 2 salladslökar, finhackade
- salt, svartpeppar, nypa malen muskot, nypa malen kanel
- 1 dl olivolja
- 1 lime, pressad
Lägg bulgurn i en skål och tillsätt rikligt med varmt vatten och låt bulgurn dra och svälla i cirka 15-25 min så den blir mör men fortfarande lite krispig. Låt den sedan rinna av. Lägg över den i en större skål. Hacka persiljan och myntan, lägg över bulgurn, de tärnade tomaterna och den hackade löken.
Vispa ihop en dressing av olivolja, limesaft och rör ihop med salt, peppar, kanel och muskotnöt. Vispa väl. Häll dressingen över Tabbouleh och rör om allt väl. Smaka av med mer salt och kryddor om det behövs.
Ställ i kylskåpet i 2-3 timmar innan servering. Servera med grillad kyckling, bröd eller falafel.