Vinfrågan – om sediment och kristaller i vin
I ”Vinfrågan” presenterar vi de vanligaste frågorna och svaren om vin. Många frågor kommer in till redaktionen, en del rätt kluriga.
Den här veckan skriver vi en del om sediment och kristaller i vin, vad är det, är det bra eller dåligt?
Fråga: Vad menas med sediment – är de farligt?
Många fina viner, i synnerhet äldre röda viner kan ha sediment eller avlagringar i botten av flaskan. Men sedimentet är inget annat än en avlagring när vinet lagras, för då utvecklas det i flaskan och många gånger mår vinet bra av att lagras och blir bättre. Du kan till exempel läsa i beskrivningen om vinet mår bra av att lagras i några år, vilket är ganska normalt för bättre röda viner.
Man brukar säga att om man noterar sediment i botten av flaskan så uppvisar vinet sin fullständiga mognad och kan behöva drickas. Så ett fint sediment kan vara ett tecken på att viner har lagrats bra. När man pratar om att lagra vin så är det också viktigt att transportera vinet omsorgsfullt, så att vinet inte blir grumligt.
Sediment kan alltså uppstå efter att vinet är helt moget. Och ofta ljusnar vinet något och blir mindre tanninrikt, något när det har lagrats ett tag.
För att bli lite mer teknisk, så kan avlagringar eller sediment uppstå på grund av flera orsaker. Till exempel av vinsyran i druvorna. Den kan blandas med färgämnen eller också kan det komma av tanniner som påverkar färgämnen. Antocyaniner som ger viner den röda färgen kan också binda ihop sig och förvandlas till små partiklar som samlas i botten av flaskan. Mörkröda viner har givetvis fler antocyaniner som kan fällas, vilket ger mer sediment när vinet lagras och mognar lite.
Allt beror lite på druvan i fråga. Ett ljusare rött vin, till exempel en Pinot Noir, har sällan mycket sediment.
Ser du sediment, så kan du enkelt få bort genom att exempelvis dekantera över vinet till en mycket ren glaskaraff och sedan undersöka flaskans hals. När du häller över och du ser att sedimentet samlas i flaskhalsen så bör du sluta hälla. Har du en hel del vin kvar så är det allra bästa verktygen en silduk, då kan du sila det överblivna vinet till dekantern.
Fråga: Vilka är kristaller på botten av vitt vin?
Vingårdar som ligger i svalare områden och regioner som Tyskland eller Oregon som har ett kallare mikroklimat och tillverkar vita viner med ganska hög syra.
I produktionsprocessen för vita viner så kyler man ofta vita vinet i en period, oftast några veckor, så att det nästan fryser, innan man fyller vinet på flaskor. Denna process kallas för kallstabilisering och då förvandlas överflödig vinsyra till kristaller. Dessa kristaller följer inte med i flaskan.
Andra vingårdar kallstabiliserar inte sina viner. Man är av den meningen att kallstabilisering på något sätt drar ner kvaliteten och smaken på vinet. Viner som inte kallstabiliseras kan vid kylning få fler kristaller i flaskan, antingen fastnar de på korken eller syns de i botten av flaskan och de kan ibland även hamna i vinglaset.
Precis som sediment är dess kristaller helt ofarliga och även luktfria.
Frågor och svar
En kunnig vinperson som uppskattar vin.
De är det franska ordet för fat om vanligtvis rymmer 225 liter.
Det är också ett franskt ord som man använder när man pratar om Champagne eller vissa fina mousserande viner som Crémant och betyder att vinet är gjort helt på Chardonnay-druvor.