Zona Central är en av de mest kända vinregionerna i Chile och har en lång tradition av vinodling. Här finns ett brett utbud av viner med olika druvsorter och stilar. Regionen har en varierad geografi som ger unika förutsättningar för vinodling. Lär dig mer om denna spännande vinregion och upptäck några av de mest intressanta vinerna från Zona Central.

Geografi – Zona Central vinregion

Zona Central ligger i centrala Chile och omfattar flera underregioner som Maipo, Rapel, Curicó och Maule. Regionen ligger mellan Anderna och Stillahavsområdet och har ett varmt klimat med en sval havsbris som påverkar vinodlingen. Området har en varierad geografi med berg, dalar, floder och kullar vilket ger olika typer av jordmån och mikroklimat som påverkar vinets karaktär.

Druvor som används i Zona Central vinregion

Zona Central är känt för sin produktion av olika druvsorter, med Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere och Sauvignon Blanc som de mest odlade druvorna. Regionen producerar både röda och vita viner, med en mängd olika vinstilar som spänner från fruktiga och fräscha viner till mer strukturerade och komplexa viner. Zona Central har också en tradition av att göra blendviner som kombinerar olika druvsorter för att skapa unika smaker.

Underregioner inom Zona Central vinregion

Maipo är den mest kända underregionen i Zona Central och är känt för sina kraftfulla Cabernet Sauvignon-viner. Rapel är en annan stor underregion som omfattar två dalar: Colchagua och Cachapoal. Här odlas Cabernet Sauvignon, Carménère, Syrah, Merlot och Chardonnay. Curicó och Maule är två mindre underregioner som ligger längre söderut och är kända för sina fruktiga och lättare viner.

Är du intresserade av att besöka regionen Zona Central? Boka enkelt vinprovning och vingårdsbesök i Zona Central via WineTourism.com, en sida för vinturism på nätet.

Frågor och svar om Zona Central:

Vilka druvor odlas i Zona Central-vinregionen i Chile?

De vanligaste druvorna som odlas i Zona Central är Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Carménère och Chardonnay.

Vilka är de mest kända vinproducenterna i Zona Central?

Bland de mest kända vinproducenterna i Zona Central finns Concha y Toro, Viña Errázuriz, Viña Santa Rita och Viña Undurraga.

Hur påverkar det chilenska klimatet vinproduktionen i Zona Central?

Zona Central har ett medelhavsklimat med varma somrar och svala nätter, vilket ger druvorna en långsammare mognadsprocess och ger dem en högre sockerhalt och mer intensiva smaker.

Vilka är de mest populära vinerna från Zona Central?

Cabernet Sauvignon och Carménère är de mest populära vinerna från Zona Central, men Chardonnay, Sauvignon Blanc och Syrah är också mycket omtyckta.

Vilka är de mest populära vinområdena inom Zona Central?

Valle del Maipo, Valle del Colchagua och Valle de Casablanca är de mest populära vinområdena inom Zona Central.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy