
Den totala globala ekologiska vingårdsarealen är uppskattad till 454 000 hektar, vilket motsvarar 6,2% av världens vinareal. Samtidigt minskade den icke-ekologiska vingårdsarealen med i genomsnitt 0,4% per år under samma period.
Enligt en helt ny internationell OIV-rapport (The International Organisation of Vine and Wine) har antalet vingårdar som går över från traditionell till ekologisk odling ökat markant med i genomsnitt 13% per år under perioden 2005–2019, även om totalen på det stora hela fortfarande är relativt liten. Men ökningen är konstant och gäller globalt certifierade ekologiska vingårdsområden som odlar vindruvor i 63 länder och på alla kontinenter som var involverade i ekologisk vinodling 2019.
Detta scenario kan till stor del förklaras av samhällsfrågor, särskilt i förhållande till konsumenthälsa och miljöskydd, menar OIV. Man noterar också att Spanien, Frankrike och Italien tillsammans står för 75% av jordens ekologiska vingårdsyta, därefter följer USA med 4%, Turkiet med 3%, Tyskland med 2%, Österrike, Grekland och Argentina med 1% vardera.
Och vad innebär då termen ekologisk? OIV definierar ekologisk vinodling så här >
Att man
- långsiktigt försöker behålla jordens bördiga områden
- ökar den biologiska mångfalden och skyddet av naturresurser
- främjar användningen av ekologiska processer och cykler
- minimerar eller helt eliminerar externa ingrepp som kemiska besåritning etc.
- använder ekologiska produkter så långt det går i odling och produktion
- utesluter genetiskt modifierade organismer
Detta är en sammanfattning och är du intresserad av att läsa OIV:s artikel, så finns den på länken här!