
Var fjärde vingård i Österrike är nu ekologiska och certifierade enligt landets jordbruksministerium som visar att idag är 25 % av vingårdarna ekologiskt certifierade. Landet hade den högsta andelen ekologiska vingårdar av alla större vinproducerande länder. Hör och häpna: länder med en högre andel är Sverige, Belgien och Polen!
Detta är en ekologisk milstolpe för Österrike där 14 % av de ekologiska vingårdarna dessutom är biodynamiska, alltså enligt teorin av Rudolf Steiner.
Detta är en otrolig prestation av flera anledningar:
- ekologisk vinodling är tuffare i alla hänseenden
- Österrike hanterar svårare klimatförhållanden än andra, större vinproducerande länder
- Utan tillgång till syntetiska produkter har vinmakare färre säkra möjligheter vid svåra väderförhållanden
- avkastningen kan bli lägre – lönsamheten minskar
- organisk vinodling medför också högre arbetskraftskrav och kostnader
- syntetiska bekämpningsmedel och gödningsmedel försvinner och ersätts med manuella processer som ogräsrensning och noggrann hantering
Möjligheterna är också större:
Bättre för miljön så klart! Men ju fler konsumenter som söker ekologiskt producerat vin, desto mer kan man sälja på export och det öppnar upp nya affärsmöjligheter eftersom dessa viner är så efterfrågade.