
Har du någonsin lagt märke till hur amerikaner mer än gärna fyller hela sitt whiskyglas och även andra drycker med isbitar eller krossat is?
Medan vi i Europa och i synnerhet England och Skottland dricker vår whisky helst rumstempererad eller så kan vi ibland fylla på med lite kranvatten…
I USA har de flesta kylskåp sedan länge inbyggda isboxar med isbitar redo att få med en knapptryckning. De har alltid vurmat för is och på 1800-talet då man gjorde is i USA och Kanada för redan då hade de flesta amerikanska hem en egen kylbox med is. Från Nordamerika och Kanada skeppades sedan is över Atlanten och såldes till ett högt pris i brittiska varuhus. Det hela blev något av en trend för de som hade råd. Man la iskuber i alla drycker som exempelvis champagne och smuttade glatt på sina drinkar.
Men det blev givetvis dyrt och trenden gick över när vi fick iskubsformar. Trots dessa skulle nog aldrig en skotte lägga en isbit i whiskyn som helst ska drickas rent.