Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» nyheter

»  Brist på utländsk arbetskraft på vingårdar

Brist på utländsk arbetskraft på vingårdar

Brist på utländska säsongsarbetare orsakar problem för franska vinindustrin när det nu snart ska skördas. Detta på grund av Covid-19 – folk vill stanna i sina hemländer. Även i Sverige har LRF skrivit att det finns ett stort behov av arbetskraft inom lantbruket i och med Covid-19.

Men i vinländer, i synnerhet Frankrike och Italien, har vinstockarna har detta år en tidig tillväxt och i samband med Covid-19, är läget för att hitta arbetskraft inför skörden nu blivit ett akut problem. Tyskland har till exempel introducerat gruppinsatser för att öppna gränserna för av säsongsarbetare på vingårdar och i jordbruket.

”Vi behöver samma insatser”, säger  de franska vinodlarna. I Frankrike får vingårdarna rådet att ta säsongsarbetare från hotell och restaurangbranschen som har ett överflöd av folk just nu, också på grund av Covid-19. Men avancerad vingårdsutveckling och jobbet med skörden är hårt arbete och kräver lite mer än att ”servera en cappuchino”, kommenterar sarkastiskt en medlem i en producentorganisation för vin.

Marknadsnämnden i Champagne med flera regioner kräver nu att den franska regeringen gör insatser för att få dit stort antal utländska arbetare för att hjälpa med årets vinskörd.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar