Chitiskvertskha Tetri är en vit druvsort från Georgien vars namn i översättning kan betyda ungefär "vit från Chitiskvertskha". Den är en del av Georgiens rika arv av inhemska druvsorter och används ofta i blends. Det finns inga välkända alternativa namn för denna druva, och den är inte känd under andra beteckningar i andra regioner.
Druvan odlas främst i Georgien, och har noterats som ingrediens i småskaliga naturviner från regioner där ursprungliga vinstockar fortfarande finns bevarade, ofta i vild format [[turn0search16]]. Den förekommer inte i kommersiella koncentrationer och är därmed ytterst sällsynt.
Det finns begränsad tillgänglig information om exakta egenskaper såsom bladform, klasstorlek och bärfärg. Vad som är känt är att Chitiskvertskha Tetri förekommer tillsammans med andra autochtona georgiska druvor i viner där gamla vinstockar ofta är förvildade och hundratals år gamla [[turn0search16]]. Det tyder på att druvan är anpassad till lokala klimatförhållanden och sannolikt har låg avkastning och stabilitet under extrema förhållanden.
Druvan används vanligen i blend, ofta tillsammans med sorter som Akhaltsikhuri Tetri, Meskhuri Mtsvane och Udis Tetri, särskilt i orange- eller naturvinsstilar där jäsning sker i qvevri (georgiska lerkärl) med lång macerationstid [[turn0search5]]. Dessa viner är ofta stilla, ofiltrerade och gjorda för hand enligt traditionella metoder.
Specifika arom- och smakprofiler för Chitiskvertskha Tetri är svåra att isolera, eftersom den nästan alltid förekommer som en del i komplexa blends. Generellt kan man anta att viner där den ingår har textur, subtil örtighet och en rå, jordnära fräschör typisk för qvevri-vinifikation.
Viner med Chitiskvertskha Tetri lämpar sig väl till rustika matupplevelser, gärna med jordnära och traditionella rätter som lokale ostar, grillade grönsaker eller gryträtter. Serveringstemperaturen bör vara cirka 10–12 °C för att bevara friskhet och finess.
Chitiskvertskha Tetri är en mycket sällsynt druva utanför sin lokala kontext och har ännu inte nått bredare kommersiell spridning. Den uppmärksammas mest inom naturvinssamhällen och av entusiaster som värdesätter terroir och Georgiens vintraditioner.
Den största kulturhistoriska aspekten är att Chitiskvertskha Tetri ingår i ett levande vinodlingsarv, där vissa vinstockar har överlevt naturens krafter i hundratals år och till och med klättrar upp i träd [[turn0search12]]. Det är en symbol för vinodlingens uthållighet och Georgiens djupa koppling till sin antika vintradition.