vy över vingårdar i monterey, kalifornen som tillhör scheidfamily wines och även bild på district 7 pinot noir.

1972 förverkligade Al Scheid sin dröm och familjen blev en de första vinmakarfamiljerna som odlade vin i berömda District 7, där man idag äger 11 vinlägen med fantastiska druvor har gett enastående kvalitetsviner. Teamet består av familjemedlemmar, där alla har en given roll inom familjeföretaget.

Scheid Family Wines koncentrerar sig främst på fyra druvor: Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Chardonnay och Cabernet Sauvignon och genom åren har man erhållit en rad prestigefulla och internationella priser för sina viner.

Idag är familjen Scheid en av de ledande vinproducenterna i Monterey County i Kalifornien med fokus på att framställa prisvärda toppviner. Druvorna odlas på det sjunde druvdistriktet, District 7 och vinet lagras och buteljeras också i Monterey AVA.

Familjen Scheid är kända för att driva en skonsam vinproduktion med minsta möjliga ingrepp i det naturliga skeendet och både vingårdar och vinproduktion är hållbart certifierade, bland annat certifikat nedan:

 • HACCP-certifiering (riskanalys och kritiska kontrollpunkter)
 • Global G.A.P. Certifiering (God jordbrukspraxis)
 • BRC-certifiering (British Retail Consortium)
 • CCSW Certified Vineyards

Monterey – Kaliforniens Pärla

Monterey Wine County är ett så stort område att det finns en stor variation av druvor, jordmån och klimat.

Monterey Wine County är utan tvekan en av de mest spännande vinregionerna i Kalifornien och hem för mer än 175 enskilda och unika vingårdar. Här har man kommersiellt odlat vin i fem årtionden. Idag omfattas regionen av åtta mindre AVA, förutom den större, övergripande Monterey AVA (American Viticultural Areas) som sträcker sig från Monterey Bay till Paso Robles i söder.

Monterey AVA har över 40 000 hektar av vinifera druvsorter och här får druvorna hänga länge på rankan och mogna långsamt och jämt, vilket ger saftiga viner med en elegant och uttrycksfull framtoning.

Även om det var franciskanermunkar som planterade den första vindruvan på 1790-talet, så tog en modern kommersiell vinodling inte fart förrän i början av 1960-talet. AVA-status fick Monterey 1984.

I de allra nordligaste områdena i Monterey som har ett svalare klimat med havsbris och dimma, men strålande förutsättningar för fylliga och aromatiska druvor som Pinot Noir, Riesling och Chardonnay. Längre söderut, med de varmare temperaturerna, hittar du druvor som blommar i en sådan miljö: Bordeauxvarianter som Cabernet Sauvignon och Merlot, Rhône-stilar som Syrah och Petite Sirah, och till och med några Zinfandel.

11 vingårdar – olika klimatzoner

Det är klimatet med sin varierande zoner som gör området så perfekt för att odla vin och som lockade vinfamiljen Scheid att slå sig ner just här.

”Det är Monterey Countys unika geografi och mångfalden av våra vingårdar som gör det möjligt för oss att odla många olika druvsorter och vinstilar. Var och en av våra 39 druvsorter planteras på den plats som är bäst lämpad för att få fram högsta kvalitet för just den druvan,” säger Al Scheid.

Bland de 11 vinlägen som familjen Scheid äger inom District 7 kan nämnas bland annat:

 • Varma Hames Valley Vineyard helt i söder är ett vinläge med svalare vindar och en varierande dygnstemperatur som gör detta till en idealisk plats för de stora, tanninrika röda druvorna som till exempel Cabernet Sauvignon, Tempranillo och Malbec.
 • Ett medeltempererat klimat har San Lucas Vineyard AVA. Härligt varma och soliga dagar varvas med svalare, kyligare nätter. Här odlas bland annat stora röda druvor som Barbera, Zinfandel och Sangiovese.
 • Riktigt svalt klimat finns i den lilla söta vingården som kallas för Isabelle’s Vineyard som ligger vid basen av Santa Lucia bergen. Här är det ett kyligt och exponerat klimat som gynnar tätt strukturerade druvor som Chardonnay och Pinot Noir.

Ekologi

Att göra vin med miljön i fokus

Scheid Family Wines har myntat uttrycket ’drink sustainable’ – hållbar dryck – och som vinproducent har man kommit långt i sitt hållbarhetsarbete.

Här är bara några exempel på projekt som man arbetar med för att bevara miljön:

 • Samtliga vingårdar är officiellt certifierade av det nationella California Sustainable Winegrowing Alliance som ges till vinodlare som kontinuerligt förbättrar och utvecklar hållbara vinodlingsmetoder.
 • Det går åt en hel del vatten för att göra vin, inte minst för bevattning. 100% av vingårdarnas avloppsvatten återvinns och man producerar, behandlar och återanvänder allt sitt vatten för droppbevattning.
 • Hela druvmusten komposteras och sprids som näring i vingårdarna. Man komposterar också 100% av druvorna, stammar och frön.
 • I höstas monterade man upp ett eget 120 m högt vindkraftverk som nu genererar 100% av gårdens el- och energibehov och de 185 megawatt som behövs för att driva en vingård med tappning samt förser man även 125 bostäder med förnybar energi.
 • Istället för att sprida gifter ser man till att ugglor trivs på vingårdarna för att på så sätt hålla gnagare borta från stockarna.

District7 Pinot Noir

Ett av vinerna som säljs i Sveirge är District 7 Pinot Noir.

District 7 pinot noir från familjeägda vinproducenten Scheid Family Wines från Monterey, Kalifornen, USA

District7 Pinot Noir är ett trevligt vin i den elegantare stilen med alla karaktäristiska egenskaper som du bör hitta hos en Pinot Noir och som visar kaliforniska viner från sin allra bästa sida. Ett lätt, slankt och välavvägt vin.

Vinet skimrar i en vacker röd färg och smaken är rund och fyllig men en fin kryddighet. Pinot noir-druvan ger en doft som präglas av elegans och finessrik frukt.

District 7 logoÅrgång 2014 bjuder på en omväxlande fruktpalett av sommarfriska bär som söta jordgubbar och mogna hallon. Dessutom framträder toner av ceder, kaffe och pomerans. Ett fruktigt vin och fullt av bonusaromer som en doft av mättade, rostade ekfat. Denna Pinot Noir är balanserad med milda och mjuka tanniner och i gommen är vinet sammetslent.

Lång erfarenhet och kreativitet ger en härlig vinskapelse av fint mogna druvor som är fint strukturerat hela vägen till avslutningen. Ett mycket lyckat vin!

Matrekommendationer till District 7 Pinot Noir

District 7 Pinot Noir är ett av vinerna som passar perfekt med ankrätter på grund utav dess kryddiga smaker. Det går även utmärkt till karamelliserade filéer av anka med balsamic och vanligt potatismos, eller imponera på dina gäster med ett mer avancerat recept baserat på körsbär och polenta.

Ostbricka med kallskuret och frukt

Det lätta District 7 Pinot Noir är ett mycket smakrikt, lite kryddigt och fruktigt vin. Tillsammans med en härlig ostbricka och lite kallskuret blir det aldrig fel. Du kan välja färska ostar, getostar, hårdostar eller lagrade ostar och italienska köttdelikatesser samt syrliga frukter och krämiga nötter.

Några förslag är:

 • Mozzarella eller Ricotta
 • Brie eller Camembert
 • Emmentaler, Herrgård eller Monterey Jack
 • Vällagrad Cheddar, Gouda, Grevé eller Svecia

Ugnsbakad lax

District 7 Pinot Noir är ett av de röda vinerna som passar utmärkt till fiskrätter eftersom det är ett så aromatiskt och friskt vin som blir extra gott till en ugnsbakad laxfilé. Man kan enkelt servera laxfilén tillsammans med en fräsch sallad och lite vinägrett eller imponera med ugnsgrillade grönsaker till.

Gör så här:

 1. Salta, peppra ock lägg laxfiléer med skinnet neråt i en oljad ugnsfast form.
 2. Blanda hackad schalottenlök, hackade färska örter som persilja, koriander, lite dill och saft från en halv citron. Den andra citronhalvan skär du i tunna skivor och lägger en skiva på varje laxbit.
 3. Skeda försiktigt lök- och örtblandningen över filéerna och baka ca 10 min i 200°. Kontrollera att laxen är klar genom att använda en sticka eller en spetsig kniv.

Tunna filéer av anka, stekt körsbär och krispig polenta

tunna filler av anka som passande maträtt till Pinot Noir.
Ingredienser (6 port.)

Tunna filéer av anka: 32 bitar, Körsbär: 600 g, Schalottenlök: 2 st, Pepparkvarn : 6 vrid, Salt : 2 nypor, Förkokt polenta : 200 g, ½ skummad mjölk: 1 liter, Olivolja: 2 cl, Sött smör : 20 g ,Honung: 30 g, Balsamvinäger : 4 cl

Förberedning:
 1. Skala och hacka schalottenlöken noggrant i små kuber. Tvätta och hacka körsbären, skär dem i två delar och ta bort kärnorna.
 2. Förvärm ugnen till 150 grader.
 3. Koka mjölken och krydda med salt och peppar. Strö polentan över och rör i tre minuter. Häll polentan i en tallrik och lägg plastfolie över. Sprid ut det tills tjockleken är ungefär 1,5 cm, täck den och håll den kall. Efter nedkylning, skär stora pommes frites och lägg dem i en varm stekpanna med en skvätt olivolja, bryn dem i två minuter på vardera sida, sedan lägg dem på hushållspapper. Sedan bakar du polenta pommesen i fem minuter.
 4. Medans, i en varm stekpanna, lägg i en skvätt olivolja och bryn ank-ägiljetterna i 1 minut på var sida. Ta ur dem sedan och håll dem varma. Ta sedan samma panna, lägg i smöret, schalottenlöken och en nypa fleur de sel och låt dem värmas i en minut. Addera sedan hälften av körsbären, honung och balsamvinäger och låt koka i 1 minut tills såsen tjocknar. Lägg i ankfiléerna för att värmas.
 5. På plana tallrikar, ordna pommesen genom att lägga ihop dem till små knyten, placera filéerna bredvid och sprinkla över rikligt med körsbärssås.

Anka på apelsin

Anka med apelsin passande maträtt till rött vin gjort på pinot noir

Ingredienser (6 port.)

Ankbröst: 3 st, Polenta (majsmjöl) : 300 g, Persilja : 4 stjälkar, Smör : 100 g, Apelsiner : 4, Socker : 1 matsked, Balsamvinäger: 1 matsked, Mald pepparmix: ½ tesked Salt

Förberedning:
 1. Ta den orangea delen av apelsinskalet  och skär dem noggrant. Blek dem i kokande vatten i 1 minut, sila dem och lägg dem i en såskastrull, sprinkla socker över, och täck med vatten och sätt dem på kokning. Låt koka i 15 minuter tills skalet är kanderat.
 2. Skala sedan den råa apelsinen från den vita vävnaden  och skär dem sedan i klyftor genom att skära där klyftorna delar sig. Gör detta över en salladsskål för att behålla all fruktjuice, lägg sedan klyftorna separat från juicen.
 3. Värm upp en stekpanna, sänk sedan värmen till minimum och lägg ankbrösten i stekpannan. Låt ligga på låg värme i 20 minuter medans du samtidigt plockar bort fett allt eftersom.
 4. Förbered polentan som det står på förpackningen. I slutet av förberedelsen, addera smöret i delar tillsammans med de finhackade persiljabladen. Häll i salt och peppar, och håll värmen.
 5. Två minuter innan du tar av ankbrösten, vänd på dem så du kan nå den andra sidan av brösten. Salta, peppra och och lägg dem på en skärbräda täckt av aluminiumfolie och låt dem vila.
 6. Medans, så häller du juicen från apelsinerna i stekpannan och koka upp på hög värme medans du skrapar i botten på pannan med en stekspade av trä. Addera balsamvinäger och blanda för att sedan lägga i salt och peppar.
 7. Lägg apelsinskivorna på värme, i en minut på vardera sida i såsen.
 8. Lägg upp ankbrösten på tallrikar. Lägg apelsinskivorna och de kanderade apelsinskalet bredvid, och sprinkla över såsen och servera omedelbart med polentan.

Ugnsbakad vit fisk

ungsbakad fisk på en tallrik maträtt till pinot noir vin
Ingredienser :

Vit havsaborre : 225 g, Lök : 1 hackad tunt, Röd paprika: 1, tärnad, Ancho paprika (poblano) : 1, tärnad, Smör : 0,5 ~ dl, Nypor med salt och mald peppar

Recept:
 1. Täck en kakform med tjock aluminiumfolie.
 2. Sprid ut lökskivorna i formen och lägg fisken ovanpå.
 3. Sprinkla ut blandningen av paprikorna, toppa det med skivor av smöret, och slutligen salt och peppar.
 4. Lägg in detta i en förvärmd ugn (eller grill) på 190 graders temperatur i ca 20-25 minuter tills den är fuktig, flagig och genomkokt.

Potatis-bakad Lax

Ingredienser :

Potatis: 1 russet, skalad och riven, Vilda laxfiléer : 180 g utan skinn eller ben., Olivolja : 2 matskedar, Rosa kosher-salt, Nymalen svartpeppar

Förberedning:
 1. Blanda den rivna potatisen med salt och peppar i en lite skål.
 2. Packa ett lager på ca 0,3 cm av potatisen på insidan av varje filé.
 3. Värm en stekpanna med olivoljan på medelhög värme.
 4. När pannan är varm lägg i laxfilérna med potatis-sidan nedåt.
 5. Stek tills potatisen är gyllenbrun och genomstekt, omkring 6 minuter. Vänd sedan och stek efter hur välstekt du vill ha laxen (rek ca 3 minuter).
 6. Du kan servera detta tillsammans med “Blue lake beans” eller rostade rödbetor.

Rostad torsk med bönor, sås och vitlöksflarn

torsk med bönor och grönsaker vintips till pinot noir vin

Ingredienser :

Torsk : 8 st bitar á 160 gram, med skinn. Bönor : 250 g , skalade. För vitlökssåsen : Vitlök : 2 huvuden, Kycklingbuljong : 15 cl Grädde: 5 cl
För vitlöksflanen : Ägg: 2 + 2 äggulor, kycklingbuljong: 1 lager, Grädde: 25 cl , Salt, peppar och persilja.

Förberedning:
 1. Laga till dem oskalade vitlöksklyftorna i folie tillsammans med 1 nypa socker, och en matsked olivolja i 40 minuter på 200 grader i ugnen.
 2. Skala sedan vitlökshuvudena, blanda dem med den varma kycklingbuljongen, grädde och låt stå. Värm sedan när det skall serveras.
 3. Bryn torsken i olivolja på hög värme med skinnet nedåt. Lägg sedan fisken i den redan varma ugnen och låt den bli genomkokt (3-4 minuter).
 4. Vitlöksflan: laga hela vitlöksklyftorna i den kokande kycklingbuljongen i 10-15 minuter. Ta bort skinn och skott, sila sedan och blanda med äggen, grädden, persilja, salt och peppar. Laga i en “bain-marie” i smörade ugnsformar i en timme på 160 grader.
 5. Värm bönorna varsamt med 10 gram smör eller 1 tesked med grädde, lägg sedan runt torsken tillsammans med små flan med vitlök. Ringa in detta med en bädd av sås.

Kryddig quinoa med sparris och shiitake svamp

Kryddig quinoa med sparris

Ingredienser:

Quinoa : Ca 2,5 dl, blötlagda i 15 minuter, Extra-virgin olivolja: 1 matsked, Färsk ingefära : 1 matsked, noga skuren i kuber, Vitlök : 4 klyftor, finhackad, Paprikaflingor : ¼ tesked, Hackad lök : ca 2,5 dl, Paprika: 1,2 dl tärnad, Färsk shiitake-svamp : 400 g, stammen bortskuren, tunt skivad., Sparris : 500 g (Skär bort botten, skiva diagonalt i  1,5 cm bitar) , Sojasås : 2 matskedar, Citronsaft: 2 matskedar, Grönsaksbuljong : 0,5 dl

Förberedning:
 1. Skölj rent quinoan i kallt vatten i 3-4 minuter, avvattna sedan. Lägg i en 2-liters kastrull med vatten och koka upp.
 2. Sänk värmen till en sjudande temperatur, lägg på lock och koka i 15-17 minuter eller tills vattnet är helt absorberat. Ta sedan bort från värmen och sätt undan.
 3. I en holländsk ugn(5 l), värm olja på medium-låg värme och sautera ingefära, vitlök och paprika-flingor i en minut.
 4. Lägg i löken, paprikan och svampen kör på i fem minuter till under ständig omrörning, tills de börjar mjukna.
 5. Lägg sedan i sparrisen och koka i 3 minuter till eller tills sparrisen är mjuk nog.
 6. Blanda soja-såsen, citronsaften och grönsaksbuljongen i en liten kopp. Rör sedan ned i pannan. Blanda i quinoan och värm igenom den totalt. Servera genast.

Parmesan Portobello Risotto

Risotto rätt med parmesan som passar till pinot noir vin

Ingredienser:

Arborio-ris: 340 g, Köttbuljong : ca 9 dl, Lök : 1, hackad, Portobello-svampar : 230 g, hackade (‘hen of the woods’ eller  ‘trumpet royals’), Smör eller olivolja : 2 matskedar, Riven parmesan : 1-1,5 dl, Torrt rödvin (Pinot, såklart!) : 110 ml, Grädde : 5 cl, Salt och peppar efter egen smak

Förberedning:
 1. I en stor kastrull, sautera löken i smör eller olivolja, tills den är gyllenfärgad, lägg sedan i riset och rör om tills den är väl täckt.
 2. Lägg i svampen, vin och ca 2-2,5 dl köttbuljong.
 3. Koka långsamt med lock på, ingen omrörning nödvändig. När vätskan har absorberats, lägg i en till dos av köttbuljong (ca 2-2,5 dl) och fortsätt likadant tills du förbrukat allt buljong.
 4. Salta och peppra efter behag. Rör ner osten tills den har smält, och sedan grädden. Ta bort från värme och låt stå två minuter innan du serverar resterande vin.

Kotlettrack, senap och apelsin

Kotlettrad marinerad med apelsin som vintips till pinot noir vin

Ingredienser:

Fläsk: Ca 900 g, förberedd
Vitlök : 3 klyftor, delad i fyra
Apelsinjuice: 250 ml
Vegetabilisk olja : 60 ml
Lök : 1, hackad
Koriander frö : 1 tesked, krossad
Dijonsenap : 2 matskedar
Bönsenap: 1 matsked
Salt och peppar efter smak

Förberedning:
 1. Skär i köttet med toppen av en kniv, och tryck in vitlöks(¼ av en klyfta i storlek)
 2. I en lufttät behållare blandar du nu apelsinjuicen, löken och koriander.
 3. Lägg i köttet och låt marineras i 2 timmar.
 4. Förvärm grillen till maximal intensitet. Separera marinaden från köttet. Låt köttet grillas på alla sidor, och addera salt och peppar efter smak.
 5. Koka upp marinaden i en kastrull.
 6. Stäng av en värmarna under köttet, minska värmen på den andra värmaren så att köttet värms av indirekt värme.
 7. Blanda senapen (båda) och pensla på köttet.
 8. Låt stå 35-45 minuter tills temperaturen når 67 grader.
 9. Häll den kokande marinaden över köttet några gånger under tillagning. Om nödvändigt, sätt på en värmare i slutet igen för att bryna köttet ordentligt.
 10. Ta bort köttet från grillen och låt stå i femton minuter täckt, innan du skär mellan revbenen.
 11. Servera med säsongsgrönsaker.

Fläskspett à la provençale

Fläskspett provencale stil matförslag till pinot noir.

Ingredienser:

Fläskfilé : 500 g, skär i kuber om 4 cm, Körsbärstomater : 1 paket Rödlök : 1 skuren i ¼-delar Zucchini : 1 eller 2, skär i 1 cm, tjocka bitar Aubergine : 1 (liten), skär i halvmånar, 1 cm Olivolja: 2 matskedar Vegetabilisk olja

Marinad: Vegetabilisk olja: 3 matskedar, Provinsiella örter : 1 matsked Citron: 1 matsked av citronjuice samt citronskal, Vatten: 3 matskedar, Salt & peppar efter smak

Virgin sås: Olivolja: 125 ml Torkade tomater: 1 matsked, finskurna, Italienska tomater: 2, skär i små kuber Kapris : 1 matsked, fint skuren, Svarta oliver: 1 matsked, fint skuren Rödvinsvinäger: 2 matskedar Slätbladig persilja: 1 matsked, finhackat, Salt och peppar efter smak

Förberedning:
 1. Ta en skål och blanda alla ingredienser för marinaden.
 2. Ta en förseglad plastpåse, ta kuberna av fläsk och lägg i tillsammans med marinaden.
 3. Låt marineras i kylen i två timmar.
 4. Ta en skål, blanda alla ingredienser för såsen, och krydda mer om nödvändigt.
 5. Täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter så smakerna blandas väl.
 6. I en annan skål, lägg i grönsakerna. Lägg till olivolja, salt och peppar. Blanda varsamt.
 7. Ta ur köttet ur marinaden, sätt dem på spett och växla mellan kött och grönsaker.
 8. Förvärm grillen till en medelhög värme. Smörj grilljärnet med papper som du blöter med vegetabilisk olja.
 9. Grilla spetten tills utsidan gyllnar och insidan är något rosa, 4-6 minuter på var sida.

Toast av torkade tomater och ricotta

toast med ricotta apertif förslag till pinot noir vin

Ingredienser:

Körsbärstomater: 20 to 24, Olivolja: 125 ml, Vitlök: 3 klyftor, hackade, Färska oreganoblad : 1 matsked, Ricotta : 225 g, Färsk persilja: 3 matskedar, hackade, Bröd eller baguette: 1, skuren i 24 tunna skivor, Salt & peppar

Förberedning:
 1. Ta en skål, lägg i tomaterna, häll över olja och blanda i vitlöken, oreganon, salt och peppar.
 2. Sätt ugnen på 160 grader.
 3. I en annan skål, blanda ricotta, persilja och koriander.
 4. Krydda generöst och ställ i kylen.
 5. Ta en bakplåt, täck med bakplåtspapper och lägg på tomaterna.
 6. Lägg in i 20 minuter i ugnen eller tills dem är möra.
 7. Medans, rosta brödskivorna lätt.
 8. Lägg ut brödskivorna när de har svalnat och lägg på ricotta-mixen.
 9. Lägg en varm tomat på varje skiva och servera.

Pâté av anklever

klassisk pinot noir vinkombination pate på anka

Ingredienser:

Ankfett: 85 g, Schalottenlök : 1 (stor), skalad  och grovhackad, Anklever: 1 (ca 85g), skär i bitar om ca 3cm, Provinsiella örter : ¼ tesked, Vitlök: 1 klyfta, skalad and krossad, Salt : ¼ tesked, Malen svartpeppar: ¼ tesked, Cognac : 1 tesked, Rostad baguette

Förberedning:
 1. Lägg ankfettet i en stekpanna och värm på medel/hög värme i 4-5 minuter, tills fettet har smält och brynts något.
 2. Lägg i Schalottenlöken och rör om lite i 30 sekunder innan du adderar; anklevern, örterna, vitlöken och koka på medelhög värme i 1-2 minuter med lite omrörning. Salta och peppra.
 3. Flytta över blandningen till en mixer, addera Cognac, och mixa tills det blivit en flytande mix. Om man vill ha en finare texturerad paté, sila den genom en sil eller durkslag med en sked, detta kommer minska volymen med ca hälften. Låt sedan svalna i minst 1 ½ timma och sedan täcker du över och låter stå i kylen tills servering.
 4. Bred sedan patén över brödskivorna och servera. Om man täcker den väl så håller den i 3-4 dagar.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy