Hem » Vin Tips » Bästa tre glögg-shotsen korade!

Bästa tre glögg-shotsen korade!

Dags för glögg-shots! Och välkommen till en fullständigt otraditionell glöggprovning! När vi på Vinjournalen presenterade ett datum för en glöggprovning så hängde mungiporna på våra testprovare. De tyckte att alla tidningar av rang provar och tipsar ju om glögg just nu – kan vi inte göra en helt annan typ av glöggtest?

Sagt och gjort. När vi satt och tittade på alla glöggflaskor som vi fått in till vår provsmakning så fanns där en salig blandning av nya och gamla produkter, både alkoholfria, väldigt kryddade eller lite mindre kryddade. Vi fick då idén att prova glöggen som en shot, med andra ord: vilken/vilka glögg var så pass goda att man kunde dricka dessa rakt av i ett shotglas, alltså utan att värma i kastrull.

Ok, otraditionellt kanske men ett trevligt sätt att testa drycken på. Så här blev resultatet. Vi korade alltså de tre – enligt vår mening – bästa glögg-shotsen!

Varsågod: här våra bästa glögg-shots!

Svensk Vinter

– spetsad med Mackmyra (SB 80213)

Det måste vara en av årets största missar på Systemet att Svensk Vinter hamnat i beställningssortimentet! Varför? blev provningens hetaste fråga.  Trendigaste glöggen som någon av oss smakat hittills. Kan det bli godare än denna vitvinsglögg spetsad med whisky? Korades direkt till årets jul-shot på Vinjournalen! Vilken fin balans denna glögg har! Kryddorna tar inte överhanden och det gör faktiskt inte den ekade single malt whiskyn från Mackmyra heller. Denna glögg är inte så söt, alkoholhalt ligger på 20 procent så den blir en absolut höjdare i ett shotglas eller för att göra diverse kul juldrinkar med. Stor fruktig smak som av vitt vin, ingefära, pomerans, lite citrus och vanilj, toppat med mycket softa och diskret ”kaneliga” kryddor. Visst kan man värma den på en kall vinterdag framför brasan men oj vilket smaskigt drag den har som en shot! Svensk Vinter är värd varenda krona samt några sura dagar som man för vänta på att få den.

Blossa 1895

– med god port efter beprövat recept (SB  96003)

Även denna 18 procentiga läckerhet finns att beställa men du kan hitta den i butiker lite här och är i landet. En hantverksglögg, modern men efter gammalt recept från Grönstedts gamla vinhandel på tiden det begav sig. Blossa 1895 har lagrats cirka en månad på konjaksekfat och ovanligt för moderna glögg så har den heller inte filtrerats och man ser lite fällning som finns i sluttampen på flaskan. Detta stör inte upplevelsen! Denna starkvinsglögg är riktigt god och möjligtvis lite mer traditionellt juligt kryddad med ingefära, kardemumma och kryddnejlika än glöggkollegan Svensk Vinter. Blossa 1895 är riktigt snyggt balanserad, gjord på vitt vin, Moscatel, världens äldsta och mest kända druva, men här finns även portvin, vi gissar på god spansk port. Alkoholhalten är 18 procent. Mycket behaglig sötma med en fin eftersmak som dröjer kvar. Glöggen smakar mycket bra i ett shotglas, men den är troligtvis även en lyxig höjdare på julfesten.

Blossa 18 Di Limone

– med smak av Limoncello och medelhavskryddor (SB 84400)

Årets glögg från Blossa bjuder på italienska smaker och den finns i öppna sortimentet. Det är Amalfikusten som präglat denna riktigt goda glögg som verkligen kan njutas utan större problem i ett shotglas. Lite mer försiktig tror vi att man ska vara när man värmer den och inte servera alltför varm. Varför gillar vi denna? Jo, Limoncellosmaken är helt underbar i kombination med de icke traditionella kryddorna. Bort med kryddnejlikan och in med timjan, rosmarin och basilika. Sååå gott! 15 procent i glaset och denna mycket läskande glöggen toppar även de indiska smakerna från förra året. Fin citrussmak och schyst balans mellan sött, kryddigt, starkt, syrligt, Limoncello. Lika trevlig smak som snygg turkos flaska med citrongul kork. Hör och häpna, även denna finns att beställa!

Lite fler juldrycker från tidigare år hittar du här:

Frågor och svar:

Vad är en glögg-shot?

En glögg som man kan dricka rakt av i ett shotglas utan att värma den i kastrull.

Vilka glögg-shots korades som de bästa?

Svensk Vinter spetsad med Mackmyra, Blossa 1895 med port och Blossa 18 Di Limone med smak av Limoncello och medelhavskryddor.

Varför ansågs Svensk Vinter vara en av årets största missar på Systembolaget?

För att den hamnade i beställningssortimentet.

Vilka kryddor är Blossa 1895 mer traditionellt juligt kryddad med?

Ingefära, kardemumma och kryddnejlika.

Vilka kryddor finns i Blossa 18 Di Limone istället för kryddnejlika?

Timjan, rosmarin och basilika.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.