Hem » Vin Tips » Feuerzangenbowle – klockren kultglögg i vinter
Vin Tips

Feuerzangenbowle – klockren kultglögg i vinter

feuerfront

Den trevliga traditionen i Tyskland där man samlas kring en Feuerzangenbowle är populär under alla vinterns högtider, kanske eftersom det är så spektakulärt sätt att laga glögg på. Man behöver: vin, mörk rom, sockertopp, muskot och en öppen låga.

feuer1

Fauerzangenbowle har anor från 1700-talet, då brittiska sjömän var i Indien och fick en ”Pantsch” (sedermera eng. punch). I Storbritannien började den varma och alkoholhaltiga punschen snabbt bli populär, särskilt under kalla årstider.  I slutet av 1800-talet blev drycken även känd i Tyskland. Där har man förfinat hela traditionen och den har blivit ett måste är det är kallt ute. Varje tysk med självaktning bjuder självklart sina gäster under jul och nyår på en Fauerzangenbowle.

Här får du receptet och tips på var du köper en sockertopp samt ett set för att göra en riktig Feuerzangenbowle. Självklart går det också bra med en kastrull eller en glöggryta som du kan lägga ett vanligt mindre grillgaller över, men sockertoppen är däremot en nödvändighet.

Sockertoppen var det ursprungliga sättet att producera socker på och den är även den renaste formen av socker som ofta framställdes av rent rörsocker och formades till en stor kon. Sockertoppar får du tag i på Skansens kryddbod eller på nätet på Byggvårdsbutiken här >>  eller Essensfabriken.se  här>>

feuerzange
Feuerzange (sockertång)

Om du är intresserad av att köpa ett snyggt bowleset (kan liknas vid ett fondue-set) inkl uppvärmningslåga, skopa och sockertång, så säljer Amazon dessa, från enklare set i putsat stål till mer exklusiva set i koppar. Se här >>

Du behöver

 • 2 ekologiska apelsiner (obehandlade skal)
 • 2 ekologiska citroner
 • 2 flaskor torrt rött vin
 • 2 kanelstänger
 • 5 kryddnejlikor
 • 1nypa riven muskotnöt
 • c:a 3 cm bit riven ingefära
 • en sockertopp på 500 g
 • 2 dl mörk rom, helst 60 vol%

Så här gör du

 • Skär citroner och apelsiner i skivor och halvera skivorna.
 • I en stor kastrull blandar du vin, apelsiner, citroner, kanel, kryddnejlikor, ingefära och river över lite muskotnöt över.
 • Värm långsamt upp allt men låt inte koka upp.
 • Ta bort kastrullen från värmen och ställ kastrullen på en värmelåga om du har ett set, annars sänker du bara värmen på spisen.
 • Placera sockertoppen på ett grillgaller.
 • Böja nu att ösa över lite rom över sockertoppen med en skopa. Ös med lite rom från och till så att hela sockertoppen fortsätter att brinna långsamt och smälter och droppar in i vinet. (Det här tar tid, men det är trevligt för alla att titta på och därför är ett set att rekommendera.)
 • När sockertoppen har bränts ner och rommen är slut kan du röra om försiktigt och servera.
 • Tänk på att vara försiktig med alkohol över öppen låga.

Det är kring kultfilmen från 1944 ”Die Feuerzangenbowle” som tyska Feuerzangen-fans fortfarande samlas för att värma sig tillsammans och avnjuta drycken.  Alldeles i början av filmen ser man hur högtidligt denna dryck hälls upp och hur sockertoppen brinner.

Frågor och svar:

Vad är Feuerzangenbowle?

Feuerzangenbowle är en traditionell tysk glögg som tillagas med vin, mörk rom, sockertopp, muskot och en öppen låga.

Varifrån härstammar Feuerzangenbowle?

Feuerzangenbowle har anor från 1700-talet och kommer från Storbritannien där den varma och alkoholhaltiga punschen blev populär under kalla årstider. I slutet av 1800-talet blev drycken även känd i Tyskland.

Var kan man köpa sockertoppar till Feuerzangenbowle?

Sockertoppar kan köpas på Skansens kryddbod eller på nätet på Byggvårdsbutiken eller Essensfabriken.se.

Vad behöver man för att tillaga Feuerzangenbowle?

För att tillaga Feuerzangenbowle behöver man ekologiska apelsiner och citroner, torrt rött vin, kanelstänger, kryddnejlikor, riven muskotnöt, riven ingefära, en sockertopp på 500 g och mörk rom.

Vad är kultfilmen Die Feuerzangenbowle?

Die Feuerzangenbowle är en tysk kultfilm från 1944 som handlar om en man som återupplever sin ungdom genom att gå undercover som elev på en skola. I början av filmen visas hur högtidligt Feuerzangenbowle hälls upp och hur sockertoppen brinner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.