Den trevliga traditionen i Tyskland där man samlas kring en Feuerzangenbowle är populär under alla vinterns högtider, kanske eftersom det är så spektakulärt sätt att laga glögg på. Man behöver: vin, mörk rom, sockertopp, muskot och en öppen låga.
Här får du receptet och tips på var du köper en sockertopp samt ett set för att göra en riktig Feuerzangenbowle. Självklart går det också bra med en kastrull eller en glöggryta som du kan lägga ett vanligt mindre grillgaller över, men sockertoppen är däremot en nödvändighet.
Sockertoppen var det ursprungliga sättet att producera socker på och den är även den renaste formen av socker som ofta framställdes av rent rörsocker och formades till en stor kon. Sockertoppar får du tag i på Skansens kryddbod eller på nätet på Byggvårdsbutiken här >> eller Essensfabriken.se här>>
Om du är intresserad av att köpa ett snyggt bowleset (kan liknas vid ett fondue-set) inkl uppvärmningslåga, skopa och sockertång, så säljer Amazon dessa, från enklare set i putsat stål till mer exklusiva set i koppar. Se här >>
Du behöver
- 2 ekologiska apelsiner (obehandlade skal)
- 2 ekologiska citroner
- 2 flaskor torrt rött vin
- 2 kanelstänger
- 5 kryddnejlikor
- 1nypa riven muskotnöt
- c:a 3 cm bit riven ingefära
- en sockertopp på 500 g
- 2 dl mörk rom, helst 60 vol%
Så här gör du
- Skär citroner och apelsiner i skivor och halvera skivorna.
- I en stor kastrull blandar du vin, apelsiner, citroner, kanel, kryddnejlikor, ingefära och river över lite muskotnöt över.
- Värm långsamt upp allt men låt inte koka upp.
- Ta bort kastrullen från värmen och ställ kastrullen på en värmelåga om du har ett set, annars sänker du bara värmen på spisen.
- Placera sockertoppen på ett grillgaller.
- Böja nu att ösa över lite rom över sockertoppen med en skopa. Ös med lite rom från och till så att hela sockertoppen fortsätter att brinna långsamt och smälter och droppar in i vinet. (Det här tar tid, men det är trevligt för alla att titta på och därför är ett set att rekommendera.)
- När sockertoppen har bränts ner och rommen är slut kan du röra om försiktigt och servera.
- Tänk på att vara försiktig med alkohol över öppen låga.
Det är kring kultfilmen från 1944 “Die Feuerzangenbowle” som tyska Feuerzangen-fans fortfarande samlas för att värma sig tillsammans och avnjuta drycken. Alldeles i början av filmen ser man hur högtidligt denna dryck hälls upp och hur sockertoppen brinner.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Wilhelmshof Pinot Noir
En druvtypisk tysk Pinot noir från familjeproducenten Wilhelmshof
Artikelnummer: 20028
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Pfalz, Tyskland
Alkohol: 13 %
Pris: 139 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET