Tyskarna dricker hela 40 miljoner liter om året av den inhemska glöggen, deras populära Glühwein, men tyvärr måste man som svensk nästan åka ner till Tyskland för att få tag i en riktig Glühwein.


Snabbmeny för denna artikel

Vän av ordning hittar endast en tysktillverkad Glühwein i Sverige: Nürnberger Raushgold Engel (71960) som förvisso är en prisvärd 10 liters box för 498 kr. Den passar till stora festen men finns endast i beställningssortimentet. Annas ser det ganska dystert ut på Glühweinfronten…

På nätet säljer the Wine-Company en autentisk tysk, fint kryddad och fantastisk god Glühwein från Weinkellerei Kunzmann som även fått mycket bra kritik. Detta Glühwein är späckat med traditionella tyska julsmaker som Lebkuchen (en slags mjuk tysk pepparkaka med korinter) samt nejlikor, russin, plommon och rom. Redan vintern 1956 började Rudolf Kunzmann sälja sin “Augsburger Christkindlmarkt-Glühwein” med druvor från sin egen vingård.

Vinjournalens tips om vin för glühwein


Fritz Zinfandel

Fritz Zinfandel är en elegant Zinfandel från Russian River i Kalifornien. Medelfylligt och med sammetslena toner av mogna hallon, björnbär, choklad och en kryddighet som balanseras av sin friska syra som kan imponera vilken Zinfandel-skeptiker som helst. Perfekt för att förbereda den bästa Glühwein!


USA | Kalifornien | Art 76133 | Fritz Winery | 348:-


Glühwein Recept

Glühwein har precis som vår svenska glögg, mycket gamla anor och är gjord antingen på rött eller vitt vin och alkoholhalten ligger på upp till 15 %. Vanliga kryddor är exempelvis: kanel, kryddnejlikor, citronskal, råsocker, vanilj, pomerans, mandarin, apelsin och stjärnanis. Ett stänk whisky, sherry eller vodka blir heller inte helt fel och varje tysk med självaktning vurmar för sitt eget familjerecept. Här kommer ett tips på hur du gör en traditionell tysk Glühwein efter gammalt recept som du antingen kan laga till med vitt eller rött vin.

Ingredienser för Glühwein

  • 1 flaska torrt vitt eller rött vin
  • 1 dl vit torr eller halvsöt sherry
  • skalet av 3 mandariner
  • 1 dl mandarinsaft
  • 4 kryddnejlikor
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 hel stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 cm ingefära, skald, och fint hyvlad
  • råsocker efter smak
glüwein recept och glüwein ingredienser

Koka ihop vinet, sherryn, kryddorna och ingefära med apelsinskalet till det nästan kokar. Söta efter behag. Låt stå och dra 10-15 minuter och värm snabbt upp igen.


Frågor och svar om glüwein

Vad är glüwein?

Glühwein är tyskarnas och österrikarnas variant på glögg och påminner till viss del om vår svenska vinglögg.

Vilka glühwein tillbehör finns det?

Glühwein serveras med fördel tillsammans med skivad apelsin. Apelsinens sötma kompletterar det smakrika varma vinet.

Vilken glühwein servering är bäst?

Få saker slår en mugg med ångande varm glühwein serverad i en solbelyst snödriva. Glühwein kan få vilken gråtrist vinterdag som helst att bli solvarm och härlig.

Går det att dricka glühwein med rom?

Det är helt och hållet en smaksak. Glüwein med en skvätt rom och skivad apelsin är smaker som harmoniserar väl med varandra.

Hur dricker man glühwein?

Glühwein drick enklast ur en lite större mugg av tjockare gods som bevarar värmen längre. Ha gärna lite extra glühwein på spisen att värma på med.


Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris125 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy