Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Garvsyra – Tannin

Allt om Vin» ordlista» Ordlista vin smakdefinitioner

»  Garvsyra – Tannin

Garvsyra, eller tanniner, är ett naturligt förekommande ämne som finns i vindruvans skal, fröer och stjälkar. När vinet lagras på ekfat, bidrar också fatens tanniner till vinets smakprofil. Garvsyran ger en sträv känsla i munnen och kan ge vinet en längre hållbarhet.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

Garvsyra är ett naturligt förekommande ämne som finns i vindruvans skal, fröer och stjälkar, samt i ekfat.

Garvsyran ger en sträv känsla i munnen och bidrar till vinets smakprofil och hållbarhet.

Röda viner är vanligtvis högre i garvsyra än vita viner. Inom rödvinsfamiljen är exempelvis Cabernet Sauvignon och Nebbiolo kända för att ha hög garvsyra.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar