Bittert

Ett smakbegrepp som både kan vara positivt och negativt. Ett negativt exempel är ett rött vin med för mycket garvsyra/tanniner som i sin tur leder till en bitter smak. Oxidation av ett vin kan också resultera i en viss bitterhet. Vissa viner med exempelvis toner av bigarråer upplevs lite bittra i en positiv benämining. Att ett vin av naturen är bittert kan komma från fatlagring eller druvsortens egenskaper. Mandel och jordighet förknippas vanligen med bitterhet när det gäller vita viner.

Bittert i vin-sammanhang beskriver en smak som är besk och torr i munnen. Bitterhet kan komma från druvskal, kärnor eller andra ingredienser i vinet och kan vara önskvärt i vissa stilar av vin, som tanninrika röda viner, men kan också vara oönskat om det är för överväldigande.

Frågor och svar om Bittert i vin-sammanhang:

Vad är den vanligaste orsaken till bitterhet i vin?

Bitterhet i vin kan komma från druvskal, kärnor eller andra ingredienser i vinet som kan ge en besk smak.

Vilka stilar av vin är vanligtvis mer bittera än andra?

Tanninrika röda viner, som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e och Barolo, kan vara mer bittera än andra stilar av vin på grund av tanniner som finns i druvskalen.

Vilken mat kan man para ihop med viner som har en bitter smak?

Viner med en bitter smak fungerar bra med maträtter som har en kraftig och rik smakprofil, som rött kött, stekt mat och choklad.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.