Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Så här blev det för tyska viner 2021!
|

Så här blev det för tyska viner 2021!

tyska viner - omslag med druvor och viner - Vinjournalen.se

Den bästa månaden för tyska viner och vinodlarna under året var inte maj månad, utan september. Med mycket solsken och svala nätter bidrog september till ett bra avslut på en säsong. Högre arom och mindre alkohol kännetecknar vinåret i Tyskland, med stora skillnader mellan regionerna. 

Hör upp nu alla fans av tyska viner! German Wine Institute presenterar region för region hur vinerna blir som vi köper i år! Medan värme och torka präglat årgångarna 2018 till 2020 och säkerställde en tidig skörd, bromsade i år kylan tillväxten och ett envist regnande gjorde det extremt utmanande för många vinodlare att hålla dunmögel under kontroll. September kompenserade då för mycket och främjade mognad samt säkerställde att mustvikterna var tilltalande. Detta innebar att druvor av bra kvalitet kunde skördas och producenterna lovar goda viner – med mindre alkohol än tidigare år, men inte mindre arom. Enligt den senaste uppskattningen var skördevolymen i hela landet 8 733 000 hektoliter, tre procent över föregående års siffra och endast något under tioårsgenomsnittet. Det var dock stora skillnader i de enskilda vinregionerna. German Wine Institute (DWI) har frågat representanter från de 13 tyska vinodlingsregionerna hur årgången 2021 har utvecklats i deras område.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Druva för druva

Det finns många druvor i dessa 23 vinregioner:

 • Müller-Thurgau
 • Spätburgunder
 • Dornfelder
 • Grauburgunder
 • Weissburgunder
 • Silvaner
 • Portugieser
 • Kerner
 • Trollinger
 • Lemberger
 • och så Riesling, förstås

… är abra några av det populäraste druvorna.

Ahr, 563 hektar
Efter en förödande översvämning i Ahr den 15 juli var vinproducenterna tvungna att säkra den nya årgången, som mognade relativt oskadd på branta sluttningar och terrasser i Tysklands rödvinsparadis. Enligt Dr Knut Schubert, verkställande direktör för Ahrs vinodlarförening, fick de som beskurit bladverket ordentligt innan översvämningen ett relativt bra resultat, strax under fjolårets nivå. Bra väder i september hade också en positiv effekt på kvaliteten på årgången, som uppskattas till 35 000 hektoliter av goda tyska viner.

Baden, 15 812 hektar
Sen frost och isiga vindar orsakade skador på upp till 80 procent av de unga knopparna på vissa vingårdar. Efter det kom täta regn, vilket stimulerade svamptillväxt på många ställen. Efter mycket arbete kunde dock vinodlare njuta av en vacker sensommar med svala nätter, vilket gynnade utvecklingen av aromer i vitt vin. Den totala mängden must var uppskattningsvis 977 000 hektoliter, elva procent under föregående års siffra och 20 procent under tio-års genomsnitt, meddelar Holger Klein, vice verkställande direktör för Badens vinodlarförening.

Franken, 6163 hektar
Årgången 2021 i Franken krävde en enorm ansträngning under vegetationsperioden, men hade en förlåtande höst och en perfekt september. Det uppskattas att 480 000 hektoliter vinmust skördades, 79 procent mer än under det frostslagna året innan och tolv procent mer än tioårsgenomsnittet, rapporterar Beate Leopold från vinodlarförening i Franken.

Hessische Bergstraße, 463 hektar
I Tysklands minsta vinodlingsregion bromsade vårens svala och växlande väder vinrankornas knoppning. Riklig nederbörd fram till augusti tillät dunmögel att blomstra och oro över druvornas hälsa växte. Den torra september medförde en vändning för Riesling, Pinot Gris och andra sorter: druvorna mognade och vid huvudskörden i oktober nådde vinodlarna mycket tilltalande mustvikter, med medelvärdet 83 grader Oechsle. Den beräknade mustskörden på 32 000 hektoliter var åtta procent under fjolårets höga siffra, men fortfarande fem procent över tioårsgenomsnittet, enligt Otto Guthie, ordförande i Hessische Bergstrasse vinodlarförening.

tyska viner - floden Rhen vy över

Kring Rhen

Mittelrhein, 465 hektar
Vad symboliserar tyska viner mer än just Rhen? Även om en sval vår bromsade vinstockarnas tillväxt och svampsjukdomar blomstrade, hamnade uppskattningsvis 36 000 hektoliter i källarna i denna rieslingdominerande region, 35 procent mer än 2020 och 30 procent högre än tioårsgenomsnittet. Det fördelaktiga vädret i september och oktober räddade skörden, meddelar Gerd Knebel, verkställande direktör för Mittelrhein vinodlarförening.

Mosel, 8689 hektar
Det svalare och blötare vinåret 2021 gynnade främst vingårdarna i söder vid floden Mosel. Riesling, den dominerande druvsorten, nådde 95 grader Oechsle på bra platser, medan majoriteten av skörden låg mellan 70 och 90 grader. Sammantaget förväntas en fin, tydlig årgång typisk för Mosel, med mycket mineralitet, konstaterar Henning Seibert, ordförande i Moselwein. Medan vissa hade en mycket bra skörd, drabbades andra av total förlust på grund av svampsjukdomar. Den totala avkastningen beräknas till 781 000 hektoliter – sex procent mindre än förra året, men fem procent över tioårsgenomsnittet.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Nahe, 4230 hektar
Harald Sperling, verkställande direktör för Nahe vinodlarförening, rapporterar att kyla och regn gjorde årgången till en ”late bloomer”. Vissa vingårdar fick utstå en total förlust på grund av mögel medan andra inte hade några angrepp alls. En varm och torr september tillät druvorna att mogna, bromsade svampspridningen och var gynnsam för skörden. Skördevolymen uppskattades slutligen till cirka 288 000 hektoliter, tio procent mindre än föregående år och tioårsgenomsnittet.

Pfalz, 23 721 hektar
I Pfalz, Tysklands näst största vinodlingsregion, blev skörden i år också väldigt varierande. I juni ökade arbetet på vingårdarna på grund av regn och hetta. Reinhold Hörner, ordförande i Pfalz vinodlarförening, meddelar att de som inte lyckades vidta systematiska åtgärder var tvungna stå ut med ibland stora förluster. Från och med augusti när vädret normaliserades, blev det en mycket positiv skörd. Den uppskattade mustvolymen är 2 230 000 hektoliter, tre procent mindre än 2020 och en procent mer än tioårsgenomsnittet.

Rheingau, 3200 hektar
Andrea Engelmann, verkställande direktör för Rheingau vinodlarförening, säger att vinåret i Rheingau var svårt men i slutändan mindre svårt än befarat. Även här drabbades odlarna av dunmögel som på vissa platser ledde till totala förluster. Soliga september medförde en vändpunkt i Rheingau. Riesling, som står för 80 procent av regionens produktion, gynnades av att skörden var tre till fyra veckor senare än tidigare år. Uppskattningsvis skördades 220 000 hektoliter must – fyra procent mindre än året innan och tre procent mer än genomsnittet för de senaste tio åren.

Rheinhessen, 26 943 hektar
Enligt Andreas Köhr från södra Rheinland-Pfalz lantbrukar- och vinodlarförening, menar vinodlare i efterhand att det var ett lyckokast att vinstockarna i Rheinhessen grodde senare än vanligt i år, då skotten på vinstockarna i Tysklands största vinregion besparades nattfrosten i april. Den sena skördestarten i mitten av september jämfört med tidigare år var också en lycklig slump, eftersom vackra septemberdagar bidrog till det faktum att odlarna kunde skörda en mycket tilltalande årgång, vilket var avgörande för skörden. Cirka 2 590 000 hektoliter must skördades, en procent mer än 2020 och fyra procent mer än tioårsgenomsnittet.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Fler regioner:

Saale-Unstrut, 819 hektar
Medan många vinodlingsregioner i Tyskland kunde ta sig tid med skörden detta år fick regionerna Saale-Unstrut skynda sig, efter riklig nederbörd i augusti där en del druvor hade spruckit upp. För att skörda friska druvor tidigarelades skörden med sju till tio dagar enligt Hans Albrecht Zieger, ordförande för Saale-Unstrut vinodlarförening i Tysklands nordligaste vinregion. Uppskattningsvis 38 000 hektoliter vinmust producerades, 27 procent mer än i den tidigare frostdrabbade år, men 15 procent mindre än tioårsgenomsnittet.

Sachsen, 496 hektar
I Tysklands östligaste vinodlingsregion skapade det blöta vädret problem med dunmögel och druvröta. De svampresistenta druvsorterna Cabernet Blanc, Souvignier Gris, Johanniter och Solaris var de enda som producerade normalt till bra resultat. De bidrog till att skörden i Elbedalen, gav en uppskattningsvis 22 000 hektoliter vinmust, fem procent bättre än i det frostplågade föregående året. Tioårssnittet missades med bara två procent, meddelar Felix Hößelbarth, vice ordförande i Sachsen vinodlarförening.

Württemberg, 11 424 hektar
I Württemberg tillät det överlag fuktiga och svala vädret under hela året en senare skörd, vilket var särskilt fördelaktigt för mängden vitt vin, enligt Dr Hermann Morast, verkställande direktör för Württemberg vinodlarförening. Den vita mustavkastning ökade med 44 procent jämfört med föregående år, dubbelt så mycket som mängden skördad röd druvmust. Den totala skördevolymen ökade med en uppskattade 34 procent till 1 000 000 hektoliter jämfört med föregående år, vilket var präglat av torka.

German Wine Institut är den tyska vinindustrins marknadsföringsorganisation som ansvarar för generisk marknadsföring av kvalitet och försäljning av tyskt vin såväl inom Tyskland som utomlands. Sedan 2018 har tyska vininstitutet informationsbyråer, under namnet Wines of Germany, runt om i 14 länder som Sverige, Belgien, Kanada, Danmark, Finland, Storbritannien, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz, Kina, Ryssland, Japan och USA. German Wine Institut är en del av ett nätverk som arbetar för den tyska vinindustrins intressen. Dess affärsverksamhet övervakas av Deutscher Weinfonds (DWF).

 Image Alt - Vinjournalen.se

Läs mer om tyska viner:

Frågor och svar

Vilket är det populäraste tyska vinet?

Utan tvekan tror vi att Tysklands flaggskeppsvin är Riesling som utgör mer än en femtedel av alla vinsorter som odlas i landet. Riesling har en lång historia som går tillbaka till 1400-talet och har sitt ursprung i Tysklands Rhendalen.

Vad är ett Rhenvin?

Ett vin från Rhen är vilket vin som helst som produceras längs floden Rhen, som rinner genom Tyskland och Alsace, Frankrike. Rhendalens viner är ofta medeltorra vita viner, vilket har lett till att termen ”Rhenvin” används för vita blandningar och Rheninspirerat vin. Man tilverkar också röda viner.

Hur många vinregioner finns i Tyskland?

De 13 stora vinregionerna (Anbaugebiete) är Ahr, Baden, Franken, Hessische Bergstraße, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen, Saale-Unstrut, Sachsen och Württemberg.

Bena upp den krångliga tyska klassificeringen?

Håller med – superkrångligt! Tyska vinregioner klassificeras enligt kvalitetskategorin för det vin som odlas där: Tafelwein, Landwein, Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) och Prädikatswein. Vinregionerna som får producera QbA och Prädikatswein är ytterligare indelade i fyra kategorier efter storlek: Anbaugebiet (en stor vinregion), Bereich (ett distrikt inom vinregionen), Großlage (en samling vingårdar inom ett distrikt) och Einzellage (från en enda vingård). Ett litet antal Einzellagen tillhör inte en Großlage och kallas u0022großlagenfreiu0022, men alla tillhör en Bereich och Anbaugebiet.

Vilka vita druvor används för att göra Rhenvin?

Det finns många druvor som odlas nära floden Rhen (inklusive rödvinsdruvor), men dessa är några av de mest kända: Riesling, Müller-Thurgau, Gewürztraminer och Pinot Gris.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.