Vinregionen Franken i Tyskland – din insiderguide till de bästa vingårdarna i området

Franken Wuerzburg

Franken är en regionen som ligger i Bayern i Tyskland. Regionen har en lång kultur av vinframställning även om Bayern är mer känt för öl. Vinframställningen i området började för över 1000 år sedan. I regionen finns det mer än 6 000 hektar mark för vinodlingar och 90% av produktionen är vita druvsorter. Till skillnad från många andra tyska vinregioner är inte Riesling den mest populära här. Regionen är mer känd för att odla Silvaner och Müller-Thurgau druvor. Franken är också den enda regionen förutom några byar i norra Baden som får använda Bocksbeutal vilket är en speciell flaska. Befolkningen i Franken brinner för sin vinkultur och det mesta av vinet som produceras här konsumeras även lokalt.

Kort presentation av vinregionen Franken 

Vinregionen Franken har runt 6200 hektar av vinodlingar och regionen producerar runt 560 000 hektoliter vin per år. Området kan delas in i tre olika distrikt och distrikten är Maindreieck, Steigerwald, och Mainviereck. Vinerna från regionen Franken är i allmänhet torra och kryddiga. De är torrare än tyska viner från andra regioner. Ett torrt vin har en sockernivå på högst 9 gram per liter. De torra vinerna från regionen har mindre än 4 gram per liter. I regionen produceras det mest vita viner men runt 10% av produktionen är röda och mousserande viner. De mousserande vinerna som produceras är Frankensecco. Området är den enda regionen som får använda Bocksbeutel flaskor. I dessa flaskor finns vanligtvis Riesling av hög kvalitet. 

De vita druvorna som odlas i området är Müller-Thurgau, Silvaner, Kerner och Bachus även en liten del av druvsorterna Pinot Gris och Riesling. Druvan Müller-Thurgau ger viner som har en smak liknande Muscatviner med en mild syrlighet och ibland en blommig arom. Druvan Pinot Gris ger viner som är bleka till gyllene guld i färgen med smak av mango, nötter, mandlar, och frukten kvitten. Vinet åldras vanligtvis i rostfritt stål eller ek och vinet är vanligtvis torrt med en ganska livlig syrlighet. Regionen producerar även en liten del av Riesling viner. Riesling vinerna finns från väldigt torra till väldigt söta och vissa är vanliga viner för allmän njutning medan andra viner är med sällsynta och av en hög kvalitet för personer som samlar på fina viner. En “typisk” Riesling har en doft av persika eller äpple med en tydlig syrlighet. Vinet passar bra när det paras med mat. 

Även om området är känd för sina vita viner odlas de röda druvorna Pinot Noir (Spätburgunder), Dornfelder, Portugieser, Trollinger, Pinot Meunier (Schwarzriesling), Lemberger, och Regent här. De röda vinerna som är gjorda på druvan Pinot noir har inte mycket tannin smak och den är mild i surheten. Vinerna har aromer som påminner om björnbär och körsbär. Vinerna på druvan Dornfelder ger viner som har en starkare doft och smak av sura körsbär, björnbär och fläder. Vissa vinproducenter åldrar sina viner i fat vilket ger mer tanniner och struktur på vinet. Dornfelder vinerna blir då rikare och har en släkt och harmonisk djup färg. Druvan Portugieser ger viner som är okomplicerade, fruktiga, färska i smaken. De är lätta att dricka för njutning under vardagarna. Vinerna är milda i tanniner och har aromer av röda vinbär, hallon, sura körsbär, samt peppar. 

Förutom vinet som man bör prova erbjuder regionen även en hel del andra upplevelser. Först finns det mycket god mat som man bör prova. Runt jul finns det många lebkuchen vilket är tyska pepparkakor. Även bratwurst med potatis och surkål är populär mat från området. Städer som man bör besöka i området är Nuremberg, Ansbach, och Eichstätt. Om man istället vill uppleva fina ställen i naturen finns det naturområdena Schwarzachschluch, Walderlebniszentrum Tennenlohe, och Heidelstein. 

Karta över vingårdarna i regionen Franken 

Presentation av vingårdarna i Franken

Schmitt Bergheim – en familjedriven vingård i hjärtat av Franken

Vingården som drivs av den tredje generationen Schmitt ligger omgiven av de magnifika och oländiga vingårdarna i Bergheim i den tyska vinregionen Franken. Här producerar Familjen Schmitt Federweisser, ett nytt sött och lätt vin, och Glühwein, kontinentens motsvarighet till den svenska glöggen. Både vinsorterna går under etiketten Qualitätswein Franken (kvalitetsvin från Franken).

Anja och Frank Scmitt förfogar över 30 hektar mark i de prominenta delarna av regionerna Bergheim, Thüngersheim, Retzbach, Untereisenheim, Escherndorf och Handthal. Här odlar de en mängd olika druvsorter, till exempel Silvaner, Bacchus och Müller-Thurgau tillsammans med Gewürtraminer och Sauvignon Blanc – och alltid på ett miljövänligt sätt i samklang med naturen. Vinerna lagras i trätunnor som är tillverkade av fransk ek – allt för en effektiv och förfinad lagring.

 • Appellation: Qualitätswein Franken
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris:  12 Euro

Wein Von 3 – vingården med ett slott

Vingården Wein Von 3 startades 2012 av tre vinodlare på en barocklantgård i regionen Franken. De tre ägarna har en stor erfarenhet av vinframställning och de specialiserar gården på druvor som är traditionsenliga i området. Vinodlingarna täcker fyra hektar av mark och druvorna odlas ekologiskt utan några bekämpningsmedel. Druvorna som odlas är Silvaner, Riesling, Bacchus, Kerner, Domina och Pinot Noir. vingården hette tidigare ‘Weingut Baroqueschloss’ och bytte namn till Wein Von 3 2013. På vingården finns det även ett slott och under 2018 skedde det en omfattande renovering av vingården och slottet. Slottet renoverades med nytt rum för provsmakning av vinerna och en vinbutik. 

 • Appellation: Franken
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris:  24 Euro

Juliusspital Würzburg – vingården som hade en vinkällare i sjukhuset

Vingården Juliusspital ligger i Würzburg i Franken regionen. Vingårdens historia började 1576 av furst biskopen Julius Echter när godset var ett sjukhus och ett ålderdomshem samt med en vinkällare när lagringen av vin sköttes. Idag har den gamla källaren renoverats och är nu utrustad med den senaste tekniken inom vinframställning. Vinodlingarna sker på över 180 hektar och här odlas ett stort utbud av druvor bland annat Silvaner, Riesling, Scheurebe, Bourogne, och Rieslaner. Även det gamla sjukhuset och ålderdomshemmet har renoverat och idag är det ett modern sjukhus med fin inredning. I området runt sjukhuset finns det fina och naturliga parker för patienterna att titta på. 

 • Appellation: Franconia
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris:  14 Euro

Staatlicher Hofkeller Wuerzburg – vingården med en 890 år lång historia

Vingården Staatlicher Hofkeller ligger i det vackra landskapet i Franconia i Tyskland. Vingården är en av de äldsta vingårdarna i världen med sin 890 år långa historia. Idag är det den 30:e generationen som hanterar vingården. Vingården har över 120 hektar och odlar bland annat druvorna Silvaner, Riesling, Pinot Blanc och Pinot Noir. På vingården finns det en vinkällare som består av många valv där man kan uppleva olika vinprovningsevenemang. Vinkällaren är enorm och det finns många speciella utrymmen för lagringen av vinerna samt tappning. Huset som biskopen bodde i byggdes 1720 och slutfördes 1744. Idag är huset renoverat och det är värt ett besök för att se huset, kyrkan, målningarna och möblerna från den tiden. 

 • Appellation: Franconia
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris:  32 Euro

Weingut Alte Grafschaft – vingården som grundades 1594

Vingården Weingut Alte Grafschaft byggdes av Peter Herrschaft 1594 i Kreuzwertheim. Vingården är en historisk plats med stora källarvalv samt den senaste tekniken. Sluttningarna i området gör det omöjligt att använda maskiner vilket gör att mycket av arbetet sker för hand. Här odlas druvorna Riesling, Pinot Blanc och Spatburgunder (Pinot Noir) och på vissa av odlingarna har det skett vinodlingar under de senaste 700 åren. Under 2013 planterade ägarna även druvan Silvaner. Eftersom att skörden plockas för hand, är det bara de bästa och mogna druvorna som går till produktionen för att tillverka vinerna. 

 • Appellation: Satzenberg, Sonnenberg, Kaffelstein, Ebenrain
 • Aktiviteter: Vinprovning och middag på vingården
 • Pris: 15 Euro

Weinhaus Am Main – vingården med vin och konjak

Vingården Weinhaus Am Main ligger i hjärtat av Marktheidenfeld i regionen Franken i Tyskland. Familjen Deppisch har haft vingården sedan 1872 och idag är det bröderna John och Joseph som förvaltar vingården. De är medlemmar i den femte generationen av familjens långa historia av vinframställning. Här odlas till största del druvan Rivaner men även druvorna Silvaner, Riesling, Pinot Blanc, Scheurebe, Domina, Dornfelder, Pinot Meunier (Schwarzriesling) och Ehrenfelser finns på odlingarna. Efter skörden, som sker för hand, förs druvorna till den historiska källaren som är runt 400 år gammal. Vinkällaren har genomgått många renoveringar och idag är den utrustad med moderna maskiner som de temperaturkontrollerade rostfria tankarna för jäsningen. Förutom vinerna producerar företaget även unik konjak i en flaska som håller tre golfbollar. 

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 Euro

Winery Fischer – vingården som började som en liten vinbutik

Vingården Winery Fischer ligger i den vackra vinregionen Franken i Tyskland. Vingården grundades av Martin Fischer 1948. Han började med att öppna en liten vinbutik i Geiselwind där han sålde söta viner och han hade även en liten produktion av likörer. 1979 var han redo för att köpa sin första vingård och idag är hans son och barnbarn delaktiga i vingården. Odlingarna sker på miljövänligt sätt där markvård är viktigt och inga konstgjorda gödselmedel används. Detta gör att druvorna mår som bäst. Vingården odlar bland annat druvorna Silvaner, Riesling, Sauvignon Blanc, Weissburgunder, Grauburgunder, Bacchus, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner, Rieslaner, Müller-Thurgau, Spätburgunder, Domina, Dornfelder, Portugieser, Schwarzriesling, Regent och Zweigelt.  

 • Appellation: Franconia
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidat tur av vingården 
 • Pris: 10 Euro 

Weingut Artur Steinmann im Pastoriushaus – vingården producerar 120 000 flaskor om året   

Vingården Weingut Artur Steinmann im Pastoriushaus grundades 1916 av Karl Steinmann och den ligger mitt i den vackra byn Sommerhausen längs floden Main. Familjehemmet och vingården som finns vid torget i Sommerhausen är födelseplatsen för Franz Daniel Pastorius. Han var den första tyska utvandraren till Amerika och grundaren av Germantown i Pennsylvania. Vinkällaren hittar men under Pastoriushaus och dess hotell där man kan hitta antika viner. Sedan 1982 är det vinproducenten Artur Steinmann som driver familjeföretaget och han producerar runt 120 000 flaskor vin om året. Vinodlingarna sker genom ekologiska och hållbara metoder för att skydda miljön och vinstockarna. De viktigaste druvorna för vingården är Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Bacchus, Riesling, Weißer Burgunder, Traminer, Domina och Spätburgunder.

 • Appellation: Franconia
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidat tur av vingården 
 • Pris: 5 Euro

Vi hoppas att du kommer att besöka Franken regionen inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Tyskland samt andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Franken som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Franken samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Domaine des Pasquiers

Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.

Artikelnummer: 2298

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Frankrike, Rhone

Alkohol:14 %

Pris:135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna