Många konsumenter väljer bort tyskt vin för att de inte känner sig säkra på vilket de ska välja. Men om du lär dig vad de olika beskrivningarna betyder kommer du inse att de tyska vinetiketterna faktiskt är bland de mest informativa, och varför välja bort ett helt vinland när det har så mycket att erbjuda?


För det första kanske man vill ha reda på vinets karaktär, och det kan man få genom att titta på druvornas mognadsgrad. Här kommer några kortfattade beskrivningar av druvrelaterade ord du ofta hittar på tyska vinflaskor:

  • Kabinett – Detta betyder att druvorna skördats i ett tidigt skede. Dessa viner ger fruktig karaktär och låg alkoholhalt.
  • Spätlese vin – Plockas sent i jämförelse med andra kabinettviner. Passar utmärkt till de flesta olika typer av mat.
  • Auslese – Framställt på utvalda druvklasar som fått mogna och uppnå en relativt kraftig sötma. Passar bra till desserter eller att drickas utan tillbehör. Vid lång lagring minskar sötman.
  • Beerenauslese – Sötare än auslese, passar enbart som dessertvin.
  • Trockenbeerenauslese – Den sötaste kategorin, framställd av mycket mogna, torkade druvor.
  • Eiswein – Denna typ är framställd på frusna druvor som kan jämföras med beerenauslese i fråga om sötma. Eiswein har dock en kraftigare syrlighet. Går att lagras mycket länge.

Vinjournalens tips på tysk vin


Wilhelmshof Pinot Noir

Det här Pinot Noir-vinet från Pfalz i Tyskland visar tyskarnas potential på rödvin! Vinet har en kryddig fatkaraktär och smak av jordgubbar, nougat, körsbär, hallon, choklad och kryddnejlika.

Tyskland | Pfalz | Art 20028 | Wein- und Sektgut Wilhelmshof | 149:-


Förutom druvans mognad vill du kanske veta vinets torrhet. Trocken och halbtrocken, som betyder torrt respektive halvtorrt, är ord som kan finnas med på etiketten. Tysklands vinordlista utvecklas ständigt och man kan även hitta nyare beskrivningar såsom Erstes Geväschs, som specificerar ett särskilt ursprung i Rheingau. Detta relativt varma område producerar högkvalitativa viner med kraftfull, mogen och mineralisk karaktär. Andra rekommenderade vinområden är Mosel-Saar-Ruwer, Rheinhessen, Nahe och Pfaltz.


Bildgalleri – Kabinett vin

Relevanta internationella länkar

Frågor och svar


Vad är ett kabinett vin?

Kabinett förekommer ofta på tyska vinetiketter och betyder att druvorna skördats tidigt och ger vinet en fruktigare lite sötare karaktär med lägre alkoholhalt.

Vad betyder spätlese?

Spätlese förekommer ofta på tyska vinetiketter och betyder att vinet är gjort på druvor som skördats efter huvudskörden och ger vinet en sötare, mer utvecklad smak.

Vad betyder auslese?

Auslese förekommer ofta på tyska vinetiketter och betyder att vinet är gjort på utvalda druvklasar som fått mogna för att utveckla en kraftig sötma.

Vad betyder trocken vin?

Trocken är det tyska ordet för torrt och förekommer ofta på tyska vinetiketter för att markera att vinet är ett torrt vin.

Vad betyder riesling trocken?

Trocken är det tyska ordet för torrt och förekommer ofta på tyska vinetiketter för att markera att vinet är ett torrt vin. En riesling trocken är då ett torrt vin gjort på druvan riesling.

Läs mer om tyska viner:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy