Lär dig tyda tyska vinetiketter

Många konsumenter väljer bort tyskt vin för att de inte känner sig säkra på vilket de ska välja. Men om du lär dig vad de olika beskrivningarna betyder kommer du inse att de tyska vinetiketterna faktiskt är bland de mest informativa, och varför välja bort ett helt vinland när det har så mycket att erbjuda?
För det första kanske man vill ha reda på vinets karaktär, och det kan man få genom att titta på druvornas mognadsgrad. Här kommer några kortfattade beskrivningar av druvrelaterade ord du ofta hittar på tyska vinflaskor:

  • Kabinett. Detta betyder att druvorna skördats i ett tidigt skede. Dessa viner ger fruktig karaktär och låg alkoholhalt.
  • Spätlese. Plockas sent i jämförelse med andra kabinettviner. Passar utmärkt till de flesta olika typer av mat.
  • Auslese. Framställt på utvalda druvklasar som fått mogna och uppnå en relativt kraftig sötma. Passar bra till desserter eller att drickas utan tillbehör. Vid lång lagring minskar sötman.
  • Beerenauslese. Sötare än auslese, passar enbart som dessertvin.
  • Trockenbeerenauslese. Den sötaste kategorin, framställd av mycket mogna, torkade druvor.
  • Eiswein. Denna typ är framställd på frusna druvor som kan jämföras med beerenauslese i fråga om sötma. Eiswein har dock en kraftigare syrlighet. Går att lagras mycket länge.

Förutom druvans mognad vill du kanske veta vinets torrhet. Trocken och halbtrocken, som betyder torrt respektive halvtorrt, är ord som kan finnas med på etiketten. Tysklands vinordlista utvecklas ständigt och man kan även hitta nyare beskrivningar såsom Erstes Geväschs, som specificerar ett särskilt ursprung i Rheingau. Detta relativt varma område producerar högkvalitativa viner med kraftfull, mogen och mineralisk karaktär. Andra rekommenderade vinområden är Mosel-Saar-Ruwer, Rheinhessen, Nahe och Pfaltz.

Lorcher Riesling Graf von Kanitz

En trevlig ekologisk Riesling från Rheingau

Artikelnummer: 3705-01

Typ: Vin, Vitt Vin

Producent:Lorcher Riesling Graf von Kanitz

Land: Tyskland (Lorcher Riesling Graf von Kanitz)

Alkohol: %

Pris:147 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna