Pinot Grigio

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Pinot Grigio
Allmän information om Pinot Grigio
Allmän information om Pinot Grigio

Pinot Gris eller Pinot Grigio

Pinot Gris på franska, eller även känd som Pinot Grigio i Italien, är en mutation eller klon av Pinot Noir och är en druva med få tanniner och medelhög syra. Oavsett var druvorna odlas hittar vi smaker av citrus, grönt äpple eller vit persika. Syran i Pinot Gris gör den ännu torrare än Chardonnay.

Ursprung och utbredning

Pinot Gris finns i olika länder som Frankrike, Australien, och Tyskland. I den Nya Världen finns druvan i länder som USA, Chile och Argentina. Viner från Nya Världen har lägre syra jämfört med dem från Gamla Världen. I Italien, till exempel, skördas druvorna tidigare för att bevara syran.

Liksom Riesling, Gewürztraminer och Moscatel anses Pinot Gris också vara en ”nobel druva” från Alsace. Historiska data finns så långt tillbaka som från medeltiden i Bourgogne-regionen i Frankrike. Druvan var känd vid den tiden under namnet Fromenteau.

Vinjournalens tips på Pinot Grigio

Chateau Bianca

En mycket välstrukturerad Pinot Gris med en fin balans mellan syra och längd. Här finner man härliga smaker av päron, stenfrukt och med en en touch av citron och honung följt av en lång eftersmak.

Här trivs Pinot Grigio

Liksom Pinot Noir gynnas denna druvsort av medelhöga höjder, med väldränerad jord och generöst med näringsämnen. Mycket sol och låga temperaturer är optimala för dess tillväxt, vilket resulterar i en god koncentration av smaker vid skördetid.

Olika typer av viner

Pinot Grigio-viner sträcker sig från vita, rosé- och mousserande viner. Pinot Grigio beskriver man som ett torrt vin med en lätt kropp och en medelhög syra. I vissa regioner i Italien använder man det för att göra mousserande viner som Prosecco. Dessutom är det med denna variant möjligt att skapa Gran Cru-viner från Alsace.

Mat som passar med denna druva

Pinot Grigio är särskilt passande med maträtter som innehåller fruktiga element som citron. Pinot Grigio passar mycket bra med färska grönsaker, vitt kött eller skaldjur.

Sushi med vit vin

Våga prova med: kyckling, kalkon, havsabborre, sjötunga, ceviche, eller sushi. Ja, sushi! Häftigt, eller hur? Vi får inte heller glömma de goda ostarna som Gruyère, Munster eller Grana Padano, som alla passar med Pinot Grigio.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Pinot Grigio, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om pinot-grigio

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.