Pinot Blanc

Allmän information om Pinot Blanc
Allmän information om Pinot Blanc

Några vanliga aromer

Som namnet antyder är Pinot Blanc, eller Pinot Bianco på italienska, en grön druva för vitt vin. Denna druvsort är en mutation av Pinot Noir och de delar nästan samma egenskaper. Denna typ av druva innehåller få tanniner och medel syra. Smaken beror mycket på den plats där denna druva kommer ifrån. Generellt bjuder denna druva oss på aromer av mandel, äpple och en lätt touch av mineraler. Mognad på ekfat gynnar denna typ av druva ännu mer.

Var växer Pinot Blanc?

Pinot Blanc finns främst i länder som Tyskland, i Alto Adige-regionen i Italien och i nordöstra Frankrike i regionen Alsace (där vi också kan hitta Riesling och Gewürztraminer). Denna druvsort finns också i länder som Schweiz, Österrike, USA eller Kanada.

Många vinrankor från Melon de Bourgogne och Chardonnay har förväxlats med Pinot Blanc eftersom det är många likheter mellan dem när druvan är på vinstocken.

Här trivs druvan

Pinot Blanc anpassar sig väl till nordliga områden med djupa och steniga jordar. Denna druvsort är mycket mer produktiv än de andra sorterna av Pinot, vilket garanterar dess regelbundenhet vid produktion. Vinstocken är väldigt kraftig och motstår kyla ganska bra, även med tanke på att vinstocken är rätt känslig under sin mognad när det gäller sjukdomar.

Olika typer av viner

Denna druvsort svarar mycket bra på ekmognad. I Frankrike blandar man det ofta med Klevner, även känt som “sann Pinot” och Auxerrois för att ge det en mer Alsace-touch. Pinot Blanc använder man också för att göra efterrättsviner, söta viner och mousserande viner som Crémant d’Alsace.

Vad ska man äta med Pinot Blanc?

Vitt vin

Vin på Pinot Blanc är perfekt för sallader och mjuka ostar. Vi kan också kombinera det med vitt kött som kyckling och grillad fisk och skaldjur. Denna typ av vin är också gjord för att avnjutas ensamt, vänta därför inte på maten för att njuta av dess omslutande smak.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Pinot Blanc, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om pinot-blanc

Relaterade inlägg

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy