Hem » Vin Fakta » Tyska vinregioner som du bör känna till!

Tyska vinregioner som du bör känna till!

Tyska-vinregioner-omslag

Tyska vinregioner täcker idag allt från syrliga Rieslingar till komplexa Pinot Noirer – Tyskland har blivit en symbol för produktion av gott vin på kallare vädersregioner och på nordligare bredder.

Tyskland har gjort viner i nästan 2000 år. Men mitt i ett kallare klimat odlas vinrankor med druvor som blir till goda viner och i en unik topografi och på en fantastisk mångfald av jordar. I detta vinland finns ca hälften av alla världens rieslingvinstockar.

Av regionala druvor som förutom Riesling består av Silvaner, Scheurebe eller Müller-Thurgau skapas rena, mycket spännande vita viner och en ökande majoritet av dessa vita viner är idag torra. Näst efter Frankrike och USA är man också den tredje största vinproducenten när det gäller Pinot Noir, som tyskarna självs kallar för Spätburgunder. Mycket goda Pinot Noirer av bra kvalitet.

Tyskland har tretton vinregioner i en mångfald av olika klimat och terroir och idag gynnas man även av klimatförändringarnas uppvärmningseffekter. Vi ska titta närmare på de främsta vinregionerna.

Viktiga tyska vinregioner – Mosel, Franken och Pfalz  

Mosel i nordöstra Tysklands vin gränsen mot Luxemburg och Frankrike är nog Tysklands mest kända vinregion med sin livliga Riesling-produktion, från söta viner till torra. Den går längs floden Mosel, genom dalar, ner mot floden Rhen.

tyska vinregioner riesling

Här finns vingårdar som klassas Grosse Lage och Grand Cru från mycket sällsynta vinstockar som kan vara över 100 år och växer på steniga skifferjordar som ligger på dessa branta flodsluttningar och i ett relativt svalt klimat med ibland intensiv sol.

Mosel är i stora hela lika med Riesling och vinerna har alltid varit fantastiska, intensiva men lätta och eleganta.  Allt varmare växtsäsonger har bidragit till fylligare, torra Riesling-viner med snygga profiler men här finns numera även en del eleganta röda Pinot Noir viner.

Franken ligger i Bayern i den sydöstra delen. Vinerna bevisar att Bayern inte bara kan göra gott öl, utan även ståtliga viner på exempelvis Riesling och Pinot Noir. Men kungen av druvor här är Silvaner som ger strukturerade vita viner i en extremt torr stil. Vingårdarna här går längs med floden Main, men sträcker sig i stort sett genom centrala Tyskland.

Smaken i ett Silvaner-vin har ofta jordiga inslag då de flesta vingårdar är planterade på ett eller flera lager av steniga jordar som består av sandsten, muschelkalk (skal-kalksten) och keuper. Detta gör givetvis att de torra vinerna är mineraliska med en fin syra och en typisk örtig ton i smaken.

Pfalz, längre söderut mot gränsen till Alsace, ligger vingårdarna i Rhendalens spricka på en sydlig breddgrad och en soldränkt terräng som består av kalksten, löss och lerjord, till sandsten och skiffer. Återigen hittar man snustorra Rieslingar och Pinot Noirer men även andra aromatiska vita viner av druvor som Pinot Gris, Scheurebe, Muskateller och Gewürztraminer.

Viktiga tyska vinregioner – Rheingau och Rheinhessen   

Rheingau är en annan populär region kring Floden Rhen mellan Wiesbaden och Mainz. Milda vintrar och varma somrar men sydlig sol är detta en vacker region med en mångfald av olika vingårdar, på oliks höjder och jordtyper, så perfekt för Riesling.

Vinerna här har en fin syra, en distinkt mineralton och komplexitet, främst torra Riesling-viner men även mer komplexa, söta viner. Här hittar man också fruktiga Pinot Noir.

Söder om Rheingau ligger regionen Rheinhessen med en mycket bördig norr och öster och kring floden Nahe på den västra sidan, kring en kuperad terräng av berg och skogar och ganska soligt och torrt.

tyska vinregioner - stad

Kända billiga Liebfraumilch, den söta Rieslingen kommer härifrån sedan urminnes tider, även om man numera visar upp ett spektrs av dynamiska, mångsidiga viner av en rad burgundiska Pinot-druvor som Pinot Noir, Pinot Gris och Pinot Blanc. Men också här produceras viner av Silvaner, Scheurebe och Chardonnay.

Viktiga tyska vinregioner – Baden, Nahe och Ahr   

Den sydligaste men även den varmaste och soligaste vinregionen i Tyskland är Baden längst i sydvästra delen mot Schweiz. I regionen finns en mångfald av jordar, från vulkansten till lössjords-terrasser, så de goda Pinot Noir vinerna får självklart då också ett mångfacetterat uttryck.

Tysklands minsta vinregion Nahe är omsluten av bergskedjor. Här ligger vingårdarna i dalgångarna längs med floden Nahe på en fin vulkanisk jord men här finns även ett brett utbud av andra jordar som består skiffer, sandsten, kalksten och lera. Riesling är förstås mest populär strax efter viner gjorda på härligt mogna druvor som Pinot Noir, Pinot Blanc och Pinot Gris.

Ahr ligger norr om Mosel och längs floden Ahr och är en av Tysklands minsta vinregioner. På nordlig breddgrad men i skyddat mikroklimat med värme och intensivt solljus så känns det nästan som vid Medelhavet. Mörka skiffer varvas med vulkaniska jordar och man producerar ljusfruktiga Pinot Noir viner i mindre volym.

Frågor och svar

Vilka är de största vinregionerna i Tyskland?

Tysklands största vinproduktion ligger i sydvästra delen av landet och där finns viktiga och stora vinregioner som bland annat Baden, Pfalz, Mosel och Rheinhessen.

Vad heter Pinot Gris och Pinot Blanc i Tyskland?

Tyskarna kallar Pinot Gris för Grauburgunder och Pint Blanc för Weissburgunder.

Vilken är den äldsta vinregionen i Tyskland?

Utan tvekan är Moselregionen den äldsta vinodlingsregionen i Tyskland men också den största.

Vilken är den äldsta vingården i Tyskland?

Ett benediktinerkloster, Schloss Johannisberg, började sin vinproduktion redan år 1100. Senare på 1700-talet planterades uteslutande Riesling. Schloss Johannisberg är alltså den äldsta rieslingvingården i världen.

Vilket vin är sötast, Riesling eller Gewürztraminer?

Riesling var ju traditionellt ganska söt även om de numera produceras mängder av torra Rieslingar. Gewürztraminer kan också vara torr, men görs ofta sötare.

Läs mer om Riesling-druvan:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.