Hem » Vin Fakta » Rheinhessen och Rheingau – två fantastiska vinregioner i Tyskland

Rheinhessen och Rheingau – två fantastiska vinregioner i Tyskland

rheingau_parish_chur_vzkct-scaled_q2coe9 - Vinjournalen.se

Rheinhessen är Tysklands största vinregion, samt har varit hem för vinodlingar i otaliga mängder med år. Rheingau å andra sidan är inte ens i närheten av lika stort som Rheinhessen, men har även en stor betydelse för Tysklands vinproduktion. Tillsammans utgör dock dessa två en stor del av Tysklands totala vinproduktion.

Dessa regioner erbjuder massvis med kulturella och historiska upplevelser, samt erbjuder båda sina egna typer av inhemska maträtter och upplevelser. Varför inte besöka Mainz och Oppenheim samtidigt som du besöker några vingårdar i Rheinhessen, eller varför inte besöka Kiedrich och Lorch am Rhein när du tar med familjen till Rheingau? Samtliga av dessa städer erbjuder unika upplevelser, samt har med största sannolikhet något som passar, oavsett vilken typ av upplevelse man söker efter.

Rheinhessen och Rheingau’s olika druvor och viner

Tillsammans så täcker dessa regioner nästan 30.000 hektar av land med sina vinodlingar, en otroligt imponerande siffra. Av dessa 30.000 hektar så står dock Rheinhessen för 26.500 hektar, vilket gör att Rheinhessen är rejält mycket större än Rheingau, i alla fall till yta.

Regionerna odlar ungefär samma typer av druvor, men Rheinhessens utbud är aningen större. Dornfelder, Portugieser och Spätburgunder är några exempel på röda druvor som odlas, och Riesling och Müller-Thurgau är ypperliga exempel på vita druvor. Dessa druvor används sedan för att framställa kvalitativa viner som dricks till världens allra finaste tillställningar.

Karta över Rheinhessen’s och Rheingaus olika vingårdar

Rheinhessens och Rhengaus bästa vingårdar

Ta med familjen eller vännerna till någon av dessa vingårdar. Guidade rundturer, vinprovningar och fantastiska miljöer, detta är bara några av de fantastiska upplevelser ni kommer att få ta del av. 

Rheinhessens vingårdar

Weingut Lisa Bunn – vinproduktion enligt gamla beprövade metoder

 Image Alt - Vinjournalen.se

Det var under sina universitetsstudier som Lisa och hennes man upptäckte den gemensamma passionen för vin. Bastian fokuserade på att utveckla sina kunskaper om praktiska delen av vinproduktion, medan Lisa studerade ekonomi och internationell vinhandel innan de gav sig in i branschen fullt ut. Lisa och Bastian började sin gemensamma karriär på Winery of Margarethenhof, som numera är känt som Vingården Lisa Brunn. På sluttningarna i Moseldalen har äldre druvsorter som Bacchus gradvis ersatts med främst Riesling och Burgundy. På den 10 hektar stora vingården vid Nierstein producerar Lisa och Bastian vin efter gamla beprövade metoder. Druvorna skördas till exempel för hand, vinet får spontanfermentera och lagras längre. Trätunnor spelar en viktigt roll i framställningen av vingårdens vita Burgundy-viner.

 • Appellation: Nierstein
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundvandring på vingården
 • Pris: €12,75 per person

Weingut Hauck – familj med nästan 300 år av erfarenhet inom vinodling

 Image Alt - Vinjournalen.se

Den här vingården i Rheinhessen ligger i en fantastisk liten traditionell by där vinodling står i fokus. Här har man odlat druvor i flera hundra år, vilket har skapat en vinkultur utan dess like. Dess otroliga erfarenhet genomsyrar hela verksamheten, samt har bidragit till att man producerar viner som uppskattas i alla kanter av världen. Besök vingården och få en guidad tur och provsmakning. Den här upplevelsen ger dig en inblick i vad som krävs för att producera kvalitativa viner på absolut högsta nivå.

 • Appellationer: Rheinhessen
 • Aktiviteter: Besök på vingården, samt vinprovning
 • Pris: €15 per person

Espenhof – Winery, Hideaway, Winebistro – vingård med fantastiska omgivningar

 Image Alt - Vinjournalen.se

Den här vingården har anor som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Idag är det den åttonde generationen som driver vingården, en generation som genom vidarebefodrad erfarenhet och kunskap driver den här vingården på ett ypperligt sätt. Dess starkta kultur har bidragit till att generation efter generation har tagit över vingården med entusiasm, något som verkligen märks igenom hela verksamheten. Ta del av en guidad tur och provsmakning på deras ägor, eller boka en natt i något av deras gästrum.

 • Appellationer: Rheinhessen
 • Aktiviteter: Boka en guidad rundtur och provsmakning hos den här vingården
 • Pris: €15 per person

Weingut Steitz – Familjenamnet fanns redan 1510

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Weingut Steitz är en familjeägd vingården i Badenheim regionen. Familjens efternam finns dokumenterat i dokument från 1510. Familjen kommer från Donnersberg och idag bor de i  Badenheim. Familjen har bott i Rheinhessen regionen sedan 1800-talet. Idag är det den fjärde och femte generation som tillsammans driver vingården. Familjen och arbetarna på gården arbetar hårt för att skydda vinstockarna och skydda marken och naturen för de framtida generationerna. 

 • Appellationer: Rheinhessen
 • Aktiviteter: Rundtur runt ägorna, samt vinprovning av deras viner
 • Pris: €15 per person

Weingut Seck – över 1200 år av vinframställning

 Image Alt - Vinjournalen.se

Mitt i Rheinhessen regionen hittar du vingården Weingut Seck som även ligger 25 km söder om staden Mainz i Dolgesheim village. Staden har en lång historia av vinframställning som började för över 1200 år sedan. Vingården grundade den nya vingården utanför Dolgesheim 1980 och idag ansvarar Claudia och Axel för vingården tillsammans med deras barn, Georg och Alicia, samt även deras föräldrar, Ida och Klaus Seck. Under besöket på vingården har du en möjlighet att provsmaka deras viner av hög kvalitet som är känd över hela världen. Vinodlingarna sker ekologiskt sedan 2007 för att skydda miljön och deras vinstockar. 

 • Appellationer: Rheinhessen
 • Aktiviteter: Rundtur runt ägorna, samt vinprovning av deras ekologiska viner
 • Pris: €15 per person

Gustavshof – vingården som odlar efter ekologiska principer

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Gustavshof drivs idag av den fjärde generation och sedan 2004 har all odling skett genom ekologiska principer. Vingården arbetar även för att biologiskt mångfald och en dynamik mellan naturen och odlingar enligt instruktioner från Demeter 2012. Grundaren av vingården är Gustav Becker som byggde gården 1924. Gården är fortfarande symbolen för vingården och det var först 1976 som de första röda druvorna planterades och familjen började producera vin. Vinerna är av utmärkt kvalitet och signatur vinerna är unika och väl värda ett besök till vingården för att smaka på vinerna.   

 • Appellationer: Rheinhessen
 • Aktiviteter: Rundtur av vingården och vinprovning av deras viner
 • Pris: €12 per person

Weingut Ernst Bretz – Familjeägd vingård med rika traditioner

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Ernst Bretz är en familjeägd vingård som ligger i hjärtat av Rheinsessen som har funnit sedan 1721. Idag är det den nionde och tionde generationen av familjen som förvaltar vingården. De respekterar sina traditioner och strävar efter att arbeta hårt för att förbättra sina produkter varje dag. De kombinerar traditionerna av manuellt arbete med modern maskiner och tekniker. Vingården har vunnit många prestigefyllda priser och utmärkelser över hela världen. Vingården ligger på sluttningnarna av Petersberg och här kan man njuta av den magnifika utsikten över Taunus eller Donnersberg. Den fantastiska utsikten gör det värt att besöka vingården och provsmakningen av vinerna gör besöket ännu lite bättre. 

 • Appellationer: Rheinhessen
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: N/A

Rheingaus vingårdar

Weingut Adolf Störzel – en vintradition som började på 1600-talet

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingårdens historia går att spåra ända bak till 1647 då vingården nämndes för för första gången i staden Rüdesheims historia. Ända sedan dess har vingården en del av såväl vinproduktion som kulturen i Rehndalen. Adolf Störzel började med några få vingårdar för att sedan expandera dessa till en 10 hektar stor vingård, som nu drivs av hans son Benedikt.

Sedan 2008 ligger vingården på sydsluttningarna i utkanterna av Rüdesheim. På gården odlas druvor som Riesling, Spätburgunder (Pinot Noir), Müller-Thurgau and Grauburgunder (Grey Burgundy).

 • Appellation: Rüdesheim
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur på vingården
 • Pris: €13 per person

Winzer von Erbach – kollektiv vinproduktion i hjärtat av Rheingau

winzer-von-erbach - Vinjournalen.se

Winzer von Erbach är en anrik vingård med ett modernt tankesätt. Vinkällaren, som ligger mitt i Rheingau, har 42 vinodlare som levererar de druvor till destilleriet. Samtliga av vinodlarna är delägare i vingården och har en nära relation till familjen. Samarbetet gör att de kan producera det bästa möjliga vinerna och med den bästa tekniken.

Vinkällaren byggdes 1903 i Art Nouveau-stil och här produceras rieslingviner av hög kvalitet till modesta priser. Rheigauregionen har varma somrar och milda vintrar. En optimal regnmängd och jordmånen på sluttningarna ner på floden Rehn ger de smakrika druvor som kännetecknar vinerna från regionen. Här odlas främst druvorna Riesling, Pinot Gris, Roter Riesling, Pinot Noir, Cabernet Blanc och Spatburgunder.

 • Appellation: Rheingau
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur på vingården
 • Pris: €19 per person

Weingut Dr. Nägler – här lär du dig allt om vinproduktion

weingut-dr-nagler - Vinjournalen.se

På vingården Dr. Nägler i vackra Rheingaudalen har det producerats vin i sex generationer och är en av de äldsta vingårdarna i regionen. Kunskapen, kulturen och passionen för vin har gått från generation till generation, och i dagsläget drivs vingården av Tilbert Nägler.

Rüdesheimer Berg är en ovanlig vingård där den ligger i skuggan av Ehrenfels slottsruin, på sluttningar som stupar brant ner mot södra Rehn. Området har flest soltimmar i Rheingau jordmånen lämpar sig bra för Riesling, som är vingårdens huvuddruva. På den 21 tunnland stora vingården produceras välkända viner som Rüdesheimer, Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Berg Rottland, Berg Schlossberg, Bischofsberg och Berg Roseneck.

 • Appellation: Rüdesheim
 • Aktiviteter: Vinprovning, rundtur på vingården och barnaktiviteter
 • Pris: €15 per person

Weingut Schreiber – vingården som fokuserar på hållbar vinproduktion

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården ligger i Rheingau som är en av Tysklands 13 vinregioner. Weingut Schreiber är ett famljeföretag som erbjuder ett fantastiskt utbud av de eleganta och smakrika viner som är unika för regionen. Familjen Schreiber värnar om naturen och miljön vilket har lett till att de producerar vin med hållbara metoder som bygger på organiska och biodynamiska principer, något som familjen är mycket stolta att kunna göra. Vinerna framställs av druvorna Riesling, Sauvignon Blanc, Pino Blanc, Pino Noir och Merlot, som ger smaknyanserade röda, vita, rosé och mousserande viner.

 • Appellation: Reihngau
 • Aktiviteter: Vinprovning, rundtur på vingården och barnaktiviteter
 • Pris: €20 per person

Georg Breuer – producerar internationella och kvalitativa viner

 Image Alt - Vinjournalen.se

Här producerar man kvalitativa viner som sedan säljs över hela världen. Man fokuserar främst på just två olika sorters druvor, nämligen Riesling och Pinot Noir. Totalt sett sträcker sig vingården över 34 hektar, där ungefär 27 ligger i Rüdesheim och resten i Rauenthal. Här får man en gratis rundtur och provsmakning, samt en inblick i deras otroliga odling och produceringsprocess. En fantastisk upplevelse för den prismedvetna vinentusiasten.

 • Appellationer: – Rüdesheim, Rauenthal
 • Aktiviteter: En gratis rundtur och vinprovning på deras otroliga vingård
 • Pris: Gratis

Weingut Trenz – över 340 år av historia

 Image Alt - Vinjournalen.se

Få andra vingårdar har lika gedigen historia som Weingut Trenz. Vingården har varit aktiv i över 340 år, samt omges av, samt ligger på en av Europas absolut finaste platser. Deras viner är kända för sin exklusiva karaktär, något som uppskattas av t.ex. Tysklands President och Förbundskansler. Deras viner hittar man även på exklusiva restauranger, flyg och liknande tillställningar. Besök deras vackra vingård och få en guidad rundtur, samt provsmakning av deras exklusiva viner.

 • Appellationer: Johannisberg
 • Aktiviteter: Rundtur runt ägorna, samt vinprovning av deras kvalitativa viner
 • Pris: €19,95 per person

Weingut Werk2 – en modern vingård

 Image Alt - Vinjournalen.se

Weingut Werk2 är en relativt ny vingård med sina 20 år på nacken. Här driver man utvecklingen med moderna metoder, men behåller en del av dess traditionella karaktär genom att även implementera en del traditionella metoder. Vingården har dock på kort tid lyckats att etablera sig rejält, samt producerar idag många olika typer av kvalitativa viner. Hit kan du ta med hela familjen, samt även spendera natten om du skulle vilja det. Ta med familjen på en rundtur och vinprovning, med möjligheten att lämna barnen på någon av de barnaktiviteter som finns tillgängliga.

 • Appellationer: Rheingau
 • Aktiviteter: Provsmaka deras otroliga viner, samt få en rundtur runt vinodlingen
 • Pris: €20 per person

Winzer von Erbach – organisationen som gör viner

 Image Alt - Vinjournalen.se

Organisationen Winzer von Erbach grundades 1897 i Rheingau regionen och idag är det 42 vinodlare som levererar druvor till vinkällaren. Vinodlarna är delägare i organisationen och vingården och de har en nära relation med familjen som förvaltar vingården. Tillsammans har de tillgång till en stor kunskapsbas och de får de bästa råden från skickliga vinproducenter. Idag är Winzer von Erbach en av de största och bästa vinproducenterna i Rheingau. I vinkällaren produceras nästan 290 000 liter vin om året. Deras huvudsakliga mål är att göra de bästa vinerna med den bästa tekniken. De vill att deras gäster på vingården samt kunderna runt om i världen ska kunna njuta av vinerna som de producerar. 

 • Appellationer: Rheingau
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning av deras viner
 • Pris: €19 per person

Dessa regioner erbjuder otroliga vingårdar, där det med största sannolikhet finns något för alla. Välj och vraka bland olika regioner och gårdar, där varje vinodling erbjuder sina egna upplevelser och historia. Ta med familjen eller vännerna på en upplevelse som de sent ska glömma! 

Är du intresserad av att läsa mer om viner och vingårdar? För att få mer information om viner eller vingårdar så rekommenderar vi att man besöker winetourism.com, en av världens främsta sidor vad gäller vinturism.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Rheingau som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Rheingau samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.