Hem » Vin Tips » Pinot Noir – upptäck Tysklands eleganta viner!
Vin Tips

Pinot Noir – upptäck Tysklands eleganta viner!

eleganta viner - två kvinnor på uteplatsen dricker vin - Vinjournalen.se

Har du provat Tysklands eleganta röda viner? Att få bli inbjuden att vara med på en provning av Pinot Noir viner från Tyskland av Wines of Germany, var en helt outstanding upplevelse. Vilka viner! Samtidigt fick vi vara med på en Master Class om Pinor Noir med vinmakaren Fritz Becker Jr, från Weingut Friedrich Becker i Schweigen i Pfalz, vinproducent av Pinot Noir eller Spätburgunder som den heter i Tyskland. Just i Schweigen planterar man nästan 1700 hektar av druvan Pinot Noir.

leganta-viner-Fritz-Becker-med-familj-Weingut-Friedrich-Becker - Vinjournalen.se
Fritz Becker Jr med familj, Weingut Friedrich Becker i Pfalz

Vi provar …

Vi provade viner totalt 15 eleganta viner av Pinot Noir från Bourgogne, fast från vingårdar som ligger i Ahr, Baden, Franken, Pfalz, Rheingau i Tyskland och producenter som var representerade hör till Tysklands crème de la crème när det gäller just Pinot Noir. Alla vinerna låg i en klass för sig.

Pinot Noir har sedan länge varit en favoritdruva hos oss på redaktionen på Vinjournalen.se så vi kommer även att tipsa om riktigt bra tyska viner i slutet av artikeln. För tycker du om druvan Pinot Noir, så borde du dricka mer tyska röda viner!

När det gäller eleganta tyska viner, så brukar man oftast tänka på skarpa Riesling viner men framför allt nog enbart vita viner. Men! Tyskland är världens 3:e största producent av Pinot Noir näst efter Frankrike och USA. På något sätt har Tyskland vaknat inför denna druva, för skickligt producerar man idag fantastiska viner och det har man gjort sedan 80-talet då några tyska vinmakare åkte till Bourgogne. Så väcktes alltså idén och dessa producenter experimenterade med sin kunskap, ruckade obevekligt på gränserna när det gällde produktion. Man anpassade sig till skillnader i terroir, klimat och jordar och man har lyckats över förväntan att snabbt framställa Pinot Noir viner i världsklass.

eleganta viner - Philipp Kuhn, Weingut Philipp Kuhn - Vinjournalen.se
Philipp Kuhn, Weingut Philip Kuhn i Pfalz

Vingårdarna

Fritz Becker Jr berättade att vinfamiljen egentligen hade drivit jordbruk sedan urminnes tider, för att någon gång i mitten på 1900-talet upptäcka att Pfalz hade enastående förhållanden för att odla vindruvor. 1973 fyllde man första flaskan och sedan dess har vingården gått från klarhet till klarhet, i alla fall om man får tro kända på internationella vinkritiker. 

Visst producerar man även andra vita och röda viner, men idag är det Pinor Noir vinerna som slår allra högst.

Ett lågt skördeuttag, en noggrann manuell selektering av Pinot Noir druvor är förstås förutsättningen, för varje enskilt vin produceras individuellt. Man börjar med att jäsa i ståltankar och med den naturliga fermenteringen i små ekfat få fram det mest unika av druvan á la Germany style. I ekfaten lagras dessa eleganta viner ungefär i ett år.

Weingut Friedrich Becker i Schweigen är inte unik. Några av de bästa vingårdarna för Pinot Noir att hålla utkik på är exempelvis Weingut Philipp Kuhn och Weingut Andres som även ligger i Pfalz. Sedan har vi Weingut Franz Keller, Weingut Höfflin och Weingut Ziereisen i Baden. Vinregionen Franken var också representerad på provningen med utsökta viner från Weingut Rudolf Fürst och från Rheingau provade vi viner från Weingut J.B. Becker. I Ahr ligger Weingut Meyer-Näkel och Weingut Bertram-Baltes. Där har vi vingårdarna! Överallt sker arbetet manuellt och även om familjernas historia inte skiljer sig nämnvärt åt, så har deras viner hittat en egen stil för just den vingården, mycket beroende på den jordmån som de har.  Så håll utkik efter deras vinetiketter!

Tyskland och Frankrike

Man tänker, är inte Tyskland bara alldeles för kallt för att odla Pinot Noir egentligen? Men effekterna av klimatförändringen har ju ändrat vinkartan med åren. Många tyska vinregioner har idag fått det klimat som Bourgogne hade på 80-talet och början av 90-talet. Och ja visst, en del tyska Pinot Noir viner kan lätt förväxlas med Bourgogne på grund av de likheter de delar både när det gäller klimat och jord.

De viner som vi fick prova har dock mycket olika karaktär och stil, både sinsemellan och även om man jämför med någon av Grand Cru- eller Premier Cru-platserna i Bourgogne, där de tyska vinerna har mer intensiva och komplexa, något örtiga toner. Pinot Noir är en knepig druva och den är känslig för terroir och avkastning. Den stora utmaningen är oftast att få druvorna att mogna ordentligt fullt ut för att göra viner som når en alkoholhalt på 14 till 15% och få till snygga tanniner på det. Så man har börjat att skörda tidigare för att få till en mättad, tät färgnyans och stiliga ljusa aromer. Dessutom frodas de tyska vinstockarna på stenigare skifferjordar och på mycket brantare sluttningar än i Frankrike. Så, watch out! Tysklands Pinot Noir viner saknade kanske till en början djupet och komplexiteten jämfört med eleganta viner från Bourgogne. Men no more.

Tyska stilen som helhet

Medelfylliga, smakfulla och köttiga viner, torra viner men med söta inslag av mogna mörka frukter, söta körsbär, plommon, hallon, runda, mineraliska toner, pepprigt, örtigt och kryddigt, ofta blommiga inslag och ibland kommer det naturliga fram med toner av svamp och jord, sedan även ceder och fat, allt med ljus inramning, fin balans mellan tannin och syra med mjuk munkänsla med silkeslen konsistens, ytterst lyxiga och eleganta och drickbara viner. Bra valuta för pengarna. Ge vinerna någon halvtimme för att andas innan du dricker. De blir bara bättre.

4 viner eleganta viner - Vinjournalen.se

Fyra viner …

…som vi vill tipsa om från dessa vingårdar och som du hittar på Systembolaget:

Ziereisen Tschuppen Pinot NoirWeingut Ziereisen, 2016

Ziereisen Rhini Pinot Noir, 2017

Friedrich Becker Steinwingert Pinot Noir, 2014

Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition, 2018

Läs mer om Tysklands druvor:

Frågor och svar:

Vilken druva är Pinot Noir känd som i Tyskland?

Pinot Noir är känd som Spätburgunder i Tyskland.

Vilken region i Tyskland är känd för att odla Pinot Noir?

Pfalz är en region i Tyskland som är känd för att odla Pinot Noir.

Vilka är några av de bästa vingårdarna för Pinot Noir i Tyskland?

Weingut Friedrich Becker, Weingut Philipp Kuhn och Weingut Andres i Pfalz, Weingut Franz Keller, Weingut Höfflin och Weingut Ziereisen i Baden, Weingut Rudolf Fürst i Franken och Weingut J.B. Becker i Rheingau är några av de bästa vingårdarna för Pinot Noir i Tyskland.

Hur har klimatförändringen påverkat odlingen av Pinot Noir i Tyskland?

Klimatförändringen har gett många tyska vinregioner det klimat som Bourgogne hade på 80-talet och början av 90-talet, vilket har gjort det möjligt att odla Pinot Noir i Tyskland.

Vilka egenskaper har tyska Pinot Noir-viner?

Tyska Pinot Noir-viner är medelfylliga, smakfulla och köttiga, torra men med söta inslag av mogna mörka frukter, runda, mineraliska toner, peppriga, örtiga och kryddiga, ofta med blommiga inslag och ibland med toner av svamp och jord. De har en fin balans mellan tannin och syra med mjuk munkänsla och silkeslen konsistens.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.